CDA: ‘Iedereen in de bijstand aan het werk’

Martijn Lustenhouwer

Martijn Lustenhouwer

Er mogen dan banen en bedrijven aan de lopende band sneuvelen, volgens het CDA moet iedereen aan het werk. Dus niet met een uitkering thuis blijven zitten. Aan de slag. Werk zoeken dat er niet is. Het CDA in Amstelveens zegt daarmee haar partijgenoten in Rotterdam te volgen. Iedereen met een bijstandsuitkering moet wat gaan doen. Nou ja, lukt een reguliere baan nog even niet, dan een leerwerktraject of vrijwilligerswerk. “Niemand mag thuis blijven zitten; iedereen moet werken,” vindt raadslid Martijn Lustenhouwer. Overigens bestaat er al daarop gemeentelijk gericht beleid, maar dat heeft niet kunnen verhinderen dat sommigen toch nog steeds werkloos thuis zitten. Het streven is om alle bijstandgerechtigden binnen vier jaar te laten doorstromen naar een reguliere baan.Lustenhouwer geeft wel toe dat de werkloosheid stijgt, maar constateert ook dat menige vrijwilligersorganisatie moeilijk mensen kan vinden. Mooie gaten voor mensen met een uitkering, meent hij. Zodat het begrip vrijwilliger naar CDA normen een allesbehalve vrijwillig karakter moet krijgen. Overigens ziet hij ook nog onvervulde vacatures bij bedrijven. Maar de vraag blijft natuurlijk of die vraag en het aanbod qua opleiding en capaciteiten op elkaar aansluiten. Lustenhouwer verdedigt het CDA-standpunt ook met het vergezicht van krapte op de arbeidsmarkt door toenemende vergrijzing. “Onder deze omstandigheden is het eigenlijk onaanvaardbaar dat mensen met een bijstandsuitkering thuis zitten,” zegt hij. Bovendien is het in zijn ogen asociaal mensen in het sociale vangnet van de bijstand aan hun lot over te laten.  Maar die sociale invalshoek is duidelijk niet de hoofdreden voor het CDA-geluid. De partij wil, volgens Lustenhouwer, dat bijstandsgerechtigden een tegenprestatie leveren voor hun minimale inkomen.  Hij denkt daarbij dus aan een leerwerktraject of vrijwilligerswerk. Jongeren tot 27 jaar krijgen overigens nu al alleen een uitkering als zij een werkleeraanbod accepteren. Lustenhouwer: “Ik zie niet in waarom iets dergelijks ook niet voor andere bijstandgerechtigden kan gelden”.

Lees ook:Raat wil mensen in bijstand laten werken voor de stad
Lees ook:54% mensen met uitkering kan of wil niet werken
Lees ook:Meer mensen aan ‘t werk doel nieuw beleid
Lees ook:GroenLinks: ‘cynische bezuiniging op allerarmsten’
Lees ook:College: ‘Iedereen aan het werk of naar school’

34 reacties op “CDA: ‘Iedereen in de bijstand aan het werk’

  1. Hans van der Liet

    Er is werk zat te doen. We hebben werken echter te duur gemaakt. De werkster, de schoenlapper, de bollenpeller. Eerlijke, harde arbeid waartoe men nog amper geschoold behoeft te zijn ook. Ideaal. Lijkt me niet onredelijk dat mensen die van de staat te eten krijgen daar ook iets voor terugdoen ten behoeve van diezelfde gemeenschap die hun dagelijks brood betaalt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Misschien kun je beter een grote bek hebben, dan kun je de politiek in, hoe stom je verder ook bent. Voorbeelden te over.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

    1. Ik zou als ik jou was niet zo frequent op zo’n dramatisch amateuristische site willen zitten (met overigens steeds hetzelfde verhaal en dezelfde uitdrukkingen).
    2. Mijn moeder is al heel lang overleden. Wat heeft haar schoonheid of lelijkheid overigens met mijn amateurisme te maken?
    3. Zet eens een andere plaat op. Moet zelfs met jouw minimale creativiteit best lukken.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    En als het zelfs in de politiek niet wil lukken, kan men kennelijk altijd nog sjoernalist worden, meneer Bos?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rob Nijkamp

    Hans je weet beter; eerst om te proberen burgemeester of commissaris van de Koningin. Dus hjoezo goed voor jezelf zorgen?
    Blijf ik en vast meerderen mensen zitten met de vraag dat iemand die in 9 jaar 4 kabinetten ziet struikelen toch weer lijsttrekker kan zijn? Misschien de bevestiging dat hij een vooruit geschoven pion is en eigenlijk de meerwaarde aan Maxim Verhagen is toegekend, 5 jaar geleden.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet

    Tsja, Rob, dat komt doordat wij het zo weten te presenteren dat het struikelen van die kabinetten de schuld is van iedereen, behalve het CDA. De LPF, D66 en PvdA, dat zijn de respectieve veroorzakers van die struikelingen. Balkenende: er is geen betere!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Onno

    De CDA is de lafste regeringspartij van Nederland , die staan werkelijk helemaal nergens voor….. Geen mening hebben stem CDA er is geen betere …

      /   Beantwoorden  / 
  7. Hans van der Liet

    Geen mening? JP de MP had wel degelijk een mening over het rapport Davids. Maar toen hij die gaf, werd zijn kop er bijna afgeslagen. Dan zou ik voortaan ook wat voorzichtiger worden met het uiten van mijn mening. Nee, Onno, je zit gewoon weer stemming te maken tegen een partij die moedige besluiten wil nemen zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, het rookverbod en de km-heffing!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Onno

    Wat is er mis met het rookverbod dan?
    En voor de rest zijn er nog geen besluiten genomen dus doe maar niet zo stoer , want zelfs eurlings ( eindelijk een CDA ‘er met charisma) is zijn terug tocht alweer aan het indekken.. bespottelijke politiek word er bedreven ……. hoe de wind waait zo waait het cda ..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Dat Hans trots is op zijn eigen opportunisme, was me wel bekend, maar waar sta jij eigenlijk voor?

        /   Beantwoorden  / 
  9. Hans van der Liet

    Geen besluiten genomen, Onno? Verhoging AOW-leeftijd gemist?

      /   Beantwoorden  / 
  10. Onno

    Is dat er al helemaal door dan Hans? Oja, alleen voor mensen die een zwaar beroep hebben geld dat weer niet toch? Maar wat een zwaar beroep is moet men zelf maar uitzoeken, weer zo’n halve maatregel en het inpopulaire afwentelen op de werkgevers en vakbonden. Grote jongen hoor, door dat gezeik in de regering mag je straks werken van wieg tot dood.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Dat noemt Hans verdeel en heers en hij heeft nog gelijk ook. Als de zogenaamde linkse partijen nou eens de handen ineen slaan, moet je eens zien, wat ze kunnen bereiken. Maar ja, de ellende is dat ze altijd zo nodig ruzie onder elkaar moeten maken. Wat hadden SP en PvdA de afgelopen periode niet samen een dikke vinger in de pap kunnen hebben, als ze eens over hun haarkloverijtjes heen konden stappen.

        /   Beantwoorden  / 
  11. Hans van der Liet

    De vraag of het er helemaal door is, is weinig relevant. Jij verwijt het CDA besluiteloos en laf te zijn en zegt dat die partij nergens voor staat. Ik weerleg dat spijkerhard door je erop te wijzen dat het CDA voorstander is van een verhoging van de AOW-leeftijd en vervolgens begin jij te roepen of dat er dan al helemaal door is. Terwijl dat afhangt van diverse factoren, die het CDA lang niet allemaal in de hand heeft. Leer toch eens zuiver te argumenteren, Onno!

      /   Beantwoorden  / 
  12. Chris

    Bedenk eens wat nieuws, Freddy. Niks anders te doen zeker dat hier je eentonige gal spuwen?

      /   Beantwoorden  / 
  13. Chris

    Wat heeft het trouwens met het onderwerp te maken, Freddy? Je lijkt mij enorm gefrustreerd.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Hans van der Liet

    Bikkermans, vertel eens even wat je van dit CDA-plan vindt. In plaats van voor de zoveelste keer zitten te grienen dat in de linkse kerk men elkaar (godzijdank) liever de tent uitvecht dan het socialistische arbeidersparadijs te stichten op aarde. Tsja, ter linkerzijde van het politieke spectrum meent nou eenmaal iedereen de wijsheid in pacht te hebben en dat bemoeilijkt de samenwerking enorm!
    Het siert je trouwens dat je mij de laatste tijd erg vaak gelijk geeft (zij het met frisse tegenzin) en erkent dat politici vaak naar mijn inzichten handelen (ook al zeggen ze dat zelden hardop). Jaja, die badeend is zo gek nog niet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Ik geef jou geen gelijk. Het is gewoon cynisch machtsdenken en dat is iets waar de CDA zich het vaakst aan schuldig maakt.
      -
      Jij zegt dat ze ter linkerzijde menen dat ze de wijsheid in pacht hebben. Heb je weer gelijk in, maar nu vergeet je iets. Je hebt ter rechterzijde mensen die gewoon van zichzelf zeker weten dat ze altijd gelijk hebben vanwege de hun zelf toebedachte intellectuele en wetenschappelijke onderlegde diepgang. Een bewijs van hun diepgang is het overschrijven van citaten uit het Latijn.
      -
      Nu even inhoudelijk ingaan op jouw vraag. In principe niet slecht, maar mensen moeten nooit in sociale instellingen “vrijwillig” verplicht te werk gesteld worden, want dan zijn de clienten te beklagen.
      -
      Een werkleeraanbod vind ik ook prima, maar je moet deze mensen wel uitzicht bieden op een echte baan. En niet dat ze jaren als goedkope werkkracht worden gebruikt en er daarna na de zoveelste bezuinigingsronde eruit gegooid worden, zoals in het verleden met vele Melkertbanen is gebeurd.( zie gem. Amsterdam) Daar betaalden de werkgevers indertijd 6000 gulden op jaarbasis voor, terwijl deze mensen vaak volledige banen vervulden.

        /   Beantwoorden  / 
  15. Hans van der Liet

    Feit blijft dus wel dat rechtse politici beter met elkaar samenwerken tegen de linkse kerk dan omgekeerd. Ook een soort van intelligentie, nietwaar? Vanitas vanitatum et omnia est vanitas.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Ga nou eens in op alinea 3&4. ,want de laatste tijd ben je net zo constructief bezig als de SP.

        /   Beantwoorden  / 
  16. Hans van der Liet

    De gemeente MOET de mensen helemaal geen uitzicht op een vaste baan bieden. Daar moeten die mensen goddomme ZELF voor zorgen, Frank. Houd toch eens op met voor ieder wissewasje meteen van de staat te verlangen dat die met een oplossing komt. Die mensen zijn er zelf verantwoordelijk voor dat ze aan normale, betaalde arbeid komen!
    En er is niks op tegen om bijstandstrekkers in sociale instellingen te werk te stellen. En du moment dat ze er dermate met de pet naar gooien dat de cliënten er de dupe van worden (zoals jij vreest) wordt dus de uitkering gekort. Moet jij eens kijken hoe die cliënten vertroeteld worden!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Met mensen omgaan is niet hetzelfde als het fabriceren van Unoxworsten. Je zou eens in die zorginstellingen moeten kijken, hoe die “vrijwilligers”zich opstellen. (beslist niet allemaal hoor). Zoiets kun je niet afdwingen dmv kortingen.
      -
      Het is alleen maar theorie, Hans, wat je verkondigt. Er zijn nu eenmaal altijd mensen, die geholpen dienen te worden. Mensen die vaak ziek zijn of een zogenaamd vlekje hebben, te oud zijn enz. zullen nooit zelf een baan kunnen vinden, omdat ze bij voorbaat al afgewezen zijn door mensen die toevallig wel talenten hebben en te arrogant zijn om in te zien dat anderen die niet hebben. Deze mensen zijn afgeserveerd door de maatschappij. Iemand van > 55 met een modaal arbeidsverleden vindt heus geen baan meer. Hij/zij mag uiteindelijk nog wel de bijstand in en en krijgt net een rotpensioen. Kijk maar eens in jouw bedrijf. (banksector??) Zie jij nog mensen van 60/62 jaar? Die zijn meestal al aan de kant gezet. Juist van jouw niveau met gouden/ zonder handdruk.

        /   Beantwoorden  / 
  17. Hans van der Liet

    Als ik in plaats van 600 euro bijstand nog maar 400 krijg omdat ik die bejaarden niet netjes behandel, dan zal ik er als de wiedeweerga voor zorgen dat ze me de week daarop de voeten kussen, zo goed ga ik dan mijn best doen. Noem jij dat maar theorie, Frank.

    Ik zeg niet dat bijstandstrekkers niet geholpen moeten worden. Dat worden ze ook, met coaching, met adviezen, met cursussen, met workshops solliciteren. Een goede zaak. Maar jij wilt meteen weer dat de staat die mensen een vaste baan gaat garanderen. Hou eens op met die sovjet-mentaliteit van je!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Even wat cijfers. Mensen boven 55 of degenen die gedeeltelijk zijn afgekeurd, daarvan vinden met veel pijn en moeite 10% werk. Bedrijven mogen en ook de overheid mogen in deze best ook verantwoordelijkheid op zich nemen. De volle last hoef je echt niet altijd bij deze groep neerleggen. In de praktijk gebeurt dat namelijk wel. En dat vind ik zonde. Deze mensen zijn heus wel bruikbaar tot een bepaalde hoogte, maar niet voor 100% en dat wil de overheid ons laten geloven.
      -
      Even antwoord op jouw vraag: Juist wel!!
      -
      Zou je woensdagavond JB wil aanspreken? Ik heb namelijk iets gedaan, dat jou, denk ik ook wel bevalt, ondanks onze verbale strubbelingen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank Bikker

        toevoeging van 15.27

          /   Beantwoorden  / 
      2. Hans van der Liet

        Bedrijven hebben een legitiem winststreven, beste Frank. Het zijn geen sociale werkplaatsen waar mensen bezigheidstherapie kunnen krijgen om maar niet thuis achter de geraniums te hoeven zitten. Frappant dat je wel vindt dat bijstandstrekkers niet gedwongen mogen worden om in een bejaardentehuis de toiletten schoon te maken, terwijl je wel vindt dat bedrijven onnutte werknemers in dienst moeten nemen. Beetje rare spagaat niet waar? Hoe gemotiveerd zijn die 55-plussers van jou dan?

        Ik constateer dus dat je achteraf heel goed begrijpt waarom ik ooit lid ben geworden van het CDA. Hulde. Interessant dat je wel altijd even een duwtje van mij nodig hebt om tot de juiste gedachtengang en oplossing te komen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Frank Bikker

          Conducteurs op de tram zijn dus niet nuttig. Toezichthouders op stations zijn ‘s avonds ook onzin. Ga eens kijken hoeveel toezicht er is in de avonduren. Er hangen enkel wat camera’s, waarvan we moeten hopen dat ze worden bekeken. Die kunnen mooi registreren hoe NS passagiers beroofd worden. Al deze mensen zijn onnuttig volgens jou. Nee, het is eerder zo dat deze mensen geen geld op brengen voor de NS, maar o wee als diezelfde NS verantwoordelijk wordt gesteld voor de veiligheid van hun passagiers in hun treinen en op hun grondgebied. Kijk dan eens hoe ze piepen. Dit is enkel maar een voorbeeld
          -
          Wat betreft de motivatie van 55 plussers. Jij insinueert dat 90% dus niet gemotiveerd is. Geloof je zelf toch niet?
          -
          Iemand die voor 60% presteert, kan best in het bedrijfsleven terecht, dan wordt hij/zij voor dat portie betaald, maar dat is juist het probleem, 90% van het bedrijfsleven doet dat niet.
          -
          Dan heb je het nog niet gehad over de probleemgevallen. Vijf procent van de bevolking kan zich niet zelfstandig handhaven in de maatschappij. Die zullen altijd op een een of andere manier hulp nodig hebben. ( wat dat betreft kan ik je nog wel bepaalde soorten werk aanwijzen van wat deze mensen moeten doen)
          -
          Jij gaat nog uit van de situatie van 20 jaar geleden. Die tijd hebben we echt gehad, dat mensen met mooie regelingen door staat, vakbond, werkgever werden afgeserveerd. Ga maar eens een middagje zitten bij het UWV, afdeling herkeuringen. Ik denk dat je schrikt. Er zijn daar zelfs artsen, die zich zelfs schamen voor wat ze moeten doen. Hun collega’s zien deze mensen vaak als minkukels.
          -
          Blijkbaar ga jij er ook van uit dat mensen met een uitkering de hele dag achter geraniums zitten. Ze moeten solliciteren op alles wat zich voordoet en hun sollicitaties worden ook beoordeeld door begeleiders. Wat het CDA hier voor stelt is niets nieuws. Dat gebeurt al lang. Is enkel wat goedkoop geblaat voor de buitenwacht.

            /   Beantwoorden  / 
      3. Hans van der Liet

        Ik neem aan dat je Johan Bos hebt aanbevolen zorg te dragen voor de prompte verwijdering van bijdragen die zijn gedaan onder een valse naam. Dat juich ik natuurlijk van harte toe. Het zou ook verboden moeten worden om onder een schuilnaam te reageren overigens.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Johan Bos

          Ben ik het mee eens. Ik heb ook een hekel aan die lafbekken. Overigens was de verwijdering al begonnen zonder dat ik Frank had gesproken.

            /   Beantwoorden  / 
  18. Hans van der Liet

    Frank, gek is dat. Eerst verbaas je je erover dat ik ooit lid ben geworden van het CDA, even later verwijt je die partij zich vaak over te geven aan cynisch machtsdenken. Mag ik daaruit opmaken dat je cynisch machtsdenken niet met mij associeert?

      /   Beantwoorden  / 
  19. Hans van der Liet

    Zeg, anaalverkramping, als jij je zo ergert aan mensen die de hele dag op deze site rondhangen en dan hersenloze bijdragen ten beste geven, waarom doe je daar dan zelf zo lekker aan mee in plaats van een stevige boswandeling te maken? Of vind je het stiekem wel geinig? Ik krijg sterk de indruk. Drol.

      /   Beantwoorden  / 
  20. Hans van der Liet

    Zeg, sterrenkijkende anaalverstopping, vermaak je je een beetje op deze site? Leuk hè, een beetje onzin schrijven op zo’n site. Wat vind je vrouw ervan?

      /   Beantwoorden  / 
  21. Johan Bos

    De relatie met het bericht over het CDA ontgaat iedereen, neem ik aan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

      Ach, het is een aardig tegenwicht tegen uw niet geheel ongekleurde berichtgeving over het CDA.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.