College: ‘Iedereen aan het werk of naar school’

Door het openen van een zogenaamd leer/werkloket wil het college iedereen in Amstelveen aan het werk of in een opleiding hebben. Wie boven de 23 is en geen baan heeft, moet maar vrijwilligerswerk gaan doen. Dat staat in het programma van het nieuwe college van B en W. Wethouder Jan Willem Groot lonkt naar Haarlemmermeer, waar een leer/werkbedrijf wordt opgezet. Hij denkt het concept, als dat succesvol blijkt, mogelijk te kunnen kopiëren.

Groot beseft overigens wel dat hij van veel externe factoren – waarop hij geen invloed heeft – afhankelijk is om de plannen te kunnen uitvoeren.Zoals bedrijfsleven, beschikbaar rijksgeld, gunstige economie, opleidingsinstituten en draagvlak bij tal van partners. Ook kan hij nog niet aangeven welke stok hij achter de deur heeft als mensen werkloos blijven en ook geen vrijwilligerswerk doen. “Wij hebben de ME nog niet ingeschakeld,” zegt hij. Hij denkt wel aan mogelijke financiële prikkels, zoals korten op uitkeringen, maar het is de vraag of dat juridisch haalbaar zal zijn.

De gemeente wil ook één ondernemersloket openen, zowel fysiek als digitaal, om het bedrijfsleven ter wille te zijn. “Wij willen het ondernemersklimaat versterken,” zegt Groot.

Lees ook:Festival over MVO bij lustrum Vrijwilligerscentrale
Lees ook:Nieuw loket om jongeren uit uitkering te krijgen
Lees ook:VVD wil banen met behoud van uitkering
Lees ook:Nieuwe huisstijl en site met vacatures voor vrijwilligers
Lees ook:Basistraining gespecialiseerde vrijwilligers

4 reacties op “College: ‘Iedereen aan het werk of naar school’

  1. Anne

    Aangezien ik een beetje schrok van deze harde opstelling op het gebied van werkelozen en vooral de verplichting van vrijwilligers werk, heb ik het collegeprogramma zelf er maar even bij gepakt.
    Hoewel ik niet gecharmeerd ben van de manier van rapporteren in effect- (zeer strict geformuleerd, maar niet onderbouwd (waarom deze percentages???) en prestatie-indicatoren (die over het algemeen zeer vaag geformuleerd zijn), vind ik de zin ‘..moet maar vrijwilligerswerk gaan doen’ gelukkig niet terug in het collegeprogramma.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Th. Bos

    Dat die zinsnede niet letterlijk in het programma voorkomt, zegt niets. Het is een weergave in gewoon Nederlands van wat wel degelijk de bedoeling is. En van wat wethouder Groot bij de presentatie zei.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Spreekt mij als werkende belastingbetaler zeer, maar dan ook zeer aan, dat mensen die centjes van de overheid krijgen, verplicht worden daar iets voor terug te geven aan de samenleving, mits zij daartoe in staat zijn!.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Anne

    Het is geen weergave van wat er in het collegeprogramma staat. Op dit moment mogen mensen in de bijstand alleen vrijwilligerswerk doen als ze het aanvragen, omdat ze anders niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Je kunt de informatie uit het collegeprogramma ook interpreteren als ‘het makkelijker maken van vrijwilligerswerk doen’, dat heeft niets met het dwingen van mensen te maken.
    Mijn mening is dat indien je mensen ‘dwingt’ tot vrijwilligerswerk je ze daar gewoon voor moet betalen. Op dat moment is het geen vrijwilligerswerk meer. En een bijstandsuitkering is geen salaris voor vrijwilligerswerk

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.