54% mensen met uitkering kan of wil niet werken

2017-Helft-niet-werkenden-met-uitkering-kan-wil-niet-werken (1)Van de 1,1 miljoen personen van 15 tot 65 jaar die vorig jaar een sociale uitkering hadden, zegt 54 % niet te kunnen of willen werken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is aan de voorzieningen voor uitkeringsgerechtigden gesleuteld, om de stap naar een baan aantrekkelijker te maken.

Onder een sociale uitkering verstaat het CBS ook de WW en een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De bijstandsuitkering moet bij de gemeente worden aangevraagd. Landelijk gaf bijna de helft (47%) van de ontvangers daarvan aan niet te kunnen of willen werken.

Het percentage dat niet wil of kan werken, verschilt sterk per regeling. Het CBS onderzocht de zaak op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De cijfers kwamen tot stand gekomen door antwoorden op vragen uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB) samen te voegen met administratieve gegevens over sociale uitkeringen.

Het percentage niet-werkenden met een uitkering, dat aangaf niet te kunnen of willen werken, is met 9 het laagst onder mensen met een WW-uitkering. Van de niet-werkenden met een arbeidsongeschiktheidsuitkering zegt 79 % niet aan de slag te kunnen of willen.

 Ziekte

Ruim acht van de tien niet-werkende uitkeringsgerechtigden zeggen dat ziekte of arbeidsongeschiktheid de belangrijkste reden is om niet te willen, of kunnen werken. Daarbij speelt een rol dat onder de niet-werkende uitkeringsontvangers veel mensen zijn met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (516.000). In deze groep is ziekte, of arbeidsongeschiktheid voor 90 % van de personen de reden om niet te kunnen, of willen werken. Maar ook voor 70 % van de niet-werkende bijstandsontvangers is ziekte, of arbeidsongeschiktheid de hoofdreden daarvoor. Bij niet-werkende WW’ers is dat percentage 37

 Meer banen

Naast de 1,1 miljoen mensen met een uitkering die niet werkten, waren er 363 duizend mensen mét een uitkering die in 2016 wel werkten. Dit geldt voor 42 % van de WW’ers, 14 % van de bijstandsontvangers en 22 % van de ontvangers van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die meerdere banen hebben en één baan kwijt zijn geraakt en daarvoor WW ontvangen. Ook kunnen mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn verklaard in deeltijd werken.

Voor arbeidsongeschikten geldt, dat mensen die onder de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) vallen medisch gezien in staat worden geacht om voor een deel te werken. Voor de WW geldt een sollicitatieplicht. Voor de bijstand in principe ook, maar de mogelijkheid bestaat hier ontheffing voor te krijgen.

 

Lees ook:Info Zwitserleven over arbeidsongeschiktheid
Lees ook:Koops wil aantal wsw-ers bij gemeente opvoeren
Lees ook:Gemeente subsidieert bedrijven bij reïntegratie bijstandtrekkers
Lees ook:PvdA houdt brainstorm met Marriëtte Hamer over mantelzorg
Lees ook:Man met bedrijf kreeg jarenlang uitkering

Eén reactie op “54% mensen met uitkering kan of wil niet werken

  1. Rotary-vriendje

    Afgevraagd moet worden waarom mensen niet kunnen of willen werken? Misschien omdat de bedrijven extreem hoge eisen stellen die velen niet kunnen inwilligen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.