Gemeente subsidieert bedrijven bij reïntegratie bijstandtrekkers

De gemeente gaat meer geld beschikbaar stellen om inwoners aan het werk te krijgen. Zij richt zich daarbij zowel op reguliere banen als vrijwilligerswerk en doet dat in regionaal verband samen met andere gemeenten. Wethouder Groot (Sociale Zaken) is met een plan gekomen om eind vorig jaar door de gemeenteraad vastgesteld beleid uit te werken. De voorgestelde maatregelen zijn: loonkostensubsidie voor werkgevers die langdurig werklozen in dienst nemen, onkostenvergoedingen voor vrijwilligers en een verzekering (voor werkgevers) voor doorbetaling bij loon bij ziekte van via de nieuwe regeling in dienst genomen medewerkers.

 

In feite kost de regeling de gemeente niets, omdat zij jaarlijks circa 1,5 miljoen euro overhoudt van wat zij van het rijk ontvangt op basis van de Wet Inkomen en Arbeid (WIA). Daaruit stelt zij nu maximaal tienduizend euro beschikbaar aan potentiële werkgevers voor elke cliënt met een WWB-uitkering (Wet werk en Bijstand) die in dienst wordt genomen. Het maximum bedrag wordt uitgekeerd bij een arbeidscontract voor 32 uur per week of meer. Bij een kortere werkweek wordt het bedrag evenredig verlaagt. Voor de schade die een bedrijf kan oplopen door loondoorbetaling bij ziekte, biedt de gemeente de werkgever een verzekering aan. Die sluit zij af bij Achmea.
Met de nieuwe aanpak hoopt Amstelveen het aantal bijstandtrekkers (nu constant ongeveer 732) nominaal met 50 te verlagen. Hoewel reïntegratie in reguliere arbeid de doelstelling is, wil Groot ook investeren in mensen die via vrijwilligerswerk bij welzijns- en charitatieve instellingen weer in de samenleving gaan participeren. Zij kunnen een onkostenvergoeding ontvangen van 30 tot 120 euro per maand, afhankelijk van het aantal uren.
De loonsubsidie geldt voor maximaal een jaar. Om te voorkomen dat een werkgever de voormalige uitkeringsgerechtigde daarna ontslaat en weer een nieuwe cliënt van de Sociale Dienst in dienst neemt, wordt daarna geen subsidie verstrekt voor iemand in exact dezelfde functie. Het hoofddoel van de gemeente blijft uitstroom van Wwb-klanten naar arbeid en beperken van de instroom.
De onkostenvergoeding voor vrijwilligers geldt alleen voor mensen in de bijstand. Ook voor hen is het de bedoeling dat zij op den duur doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Voor extra scholing van mensen die bij een werkgever terecht zijn gekomen, kan ook nog eens maximaal duizend euro beschikbaar worden gesteld voor scholing.

Lees ook:Weer medewerkers AM Groep extern geplaatst
Lees ook:PvdA houdt brainstorm met Marriëtte Hamer over mantelzorg
Lees ook:PvdA wil ruimte voor mantelzorgende ambtenaren
Lees ook:Reserves werkvoorzieningschap AM Groep maximaal
Lees ook:Dinercheque voor schoonmaakbedrijf

17 reacties op “Gemeente subsidieert bedrijven bij reïntegratie bijstandtrekkers

  1. @

    Wat?? Gaat de gemeente iets doen?? Haha, laat me ( opnieuw) niet lachen! Werkwillige bijstandstrekkers, maar ook werkwillige langdurige werklozen kanslozen)zonder uitkering,( zoals ikzelf), geloof hier ook maar niets van! Dit verhaal is weer een sussertje om de gemeente in een gunstig daglicht te stellen en z’n eigen overbodige ambtenaren in dienst te kunnen houden. We zijn totaal op onszelf aangewezen zoals altijd en hoeven echt niet te rekenen op hulp van de gemeente, die ons volledig links laat liggen en elke gemotiveerde vraag over het helpen zoeken naar werk en elk initiatief van de werkloze om werk te zoeken, of detacheringsplek of werk-leerervaringsplek negeert. We bestaan gewoonweg niet! Meneer Johan Bos, leuk dat u zulke positieve berichtjes schrijft, alleen zou ik , als ik u was toch wat kritischer zijn en niet klakkeloos elke mededeling maar aannemen. Het is eenzijdig en oninteressant op deze manier.

      /   Beantwoorden  / 
    1. bakker bik

      Geeft u dan eens concrete voorbeelden van uw ervaringen? Naar mijn weten liggen de zaken niet zo zwart/wit.

        /   Beantwoorden  / 
      1. @

        Zie mijn reactie op het berichtje; resultaat AM groep boven verwachting. De zaken liggen naar mijn weten ( ik ben ervaringsdeskundige en getuige, mag ik nu wel zeggen)wel degelijk zo zwart-wit. Mocht u nog meer willen weten, dan ben ik ten alle tijd bereid om u al mijn correspondentie met de gemeente uithoorn, ( ik heb daar zelfs een persoonlijk gesprek gehad met wat ambtenaren, die volgens mij geen idee hadden waar het over ging en het waarschijnlijk te ingewikkeld vonden, dus lieten ze het maar zo, typisch ambtenaren!) Ook, als het u echt interesseert, zou u eens rond moeten informeren bij de mensen, waar het om gaat,( de werklozen) want die zijn degenen, die u de waarheid zullen vertellen, niet die mooi-weer-praters van de gemeente of de commerciële reïntegratiebedrijven, die goedkope arbeidskrachten bij zich willen houden en niet van plan zijn deze mensen echt te helpen naar passende arbeid.

          /   Beantwoorden  / 
        1. bakker bik

          Ik ken toch verschillende mensen die door dergelijke instanties zijn geholpen of er baat bij hebben gehad. Zij kregen banen als concierge, administratief medewerker, voorlichtster in bibliotheek enz. en allemaal op 1 na boven het minimum loon. Tegenovergestelde voorbeelden ken ik ook. Op je 62 e een sollicitatiecursus aangeboden krijgen, en een cursus” Wat wil ik nu eigenlijk worden.”

            /   Beantwoorden  / 
  2. @

    Om even mijn zin van boven goed af te maken ( want ik zie, dat ik hem had afgebroken) Dus, ten alle tijden ben ik bereid u al mijn correspondentie, die ik met de gemeente en AM gevoerd heb, toe te sturen, mocht u daar interesse voor hebben, het is wel heel erg veel.( vanaf april 2010 af schrijf ik en vraag ik, maar krijg ik vage antwoorden, die alle kanten uit kunnen, dus eigenlijk geen antwoord of ontkenningen van eerdere beloftes en momenteel zijn ze me kennelijk helemaal beu, want nu ontvang ik zelfs helemaal geen antwoord meer)

      /   Beantwoorden  / 
  3. @

    Ik vind het echt leuk, dat u belangstelling hebt voor dit soort zaken, maar ik merk, dat ik er nu al weer beroerd van begin te worden, dus ga ik hierna stoppen met mijn berichtgeving op deze plek.
    Gelooft u mij nu maar, ik ben het levende bewijs van de onkunde van dit soort mensen. Al jaren! Voorheen had ik óók een uitkering en toen was het niet anders. Ik heb bij verschillende reïntegratiebedrijven gezeten in Amsterdam,( die overigens wel heel vriendelijk naar hun kandidaten toe waren hoor, ze zijn niet allemaal zo mensonterend als bij AM Hoofddorp)maar was zelf altijd diegene, die alle stageplaatsen regelde, omdat hun netwerk zò beperkt is en dat blijft kennelijk zo, daarom is het ook logisch, dat ze nooit iemand kunnen helpen vinden/bemiddelen ( terwijl ze dit dus wèl beloven) met werk.
    Dat er zo weinig geprotesteerd wordt, komt, omdat de meeste werklozen bang zijn voor represailles wat betreft het korten of intrekken van hun uitkering of het zijn mensen, die zich verbaal niet zo goed kunnen uiten.
    De paar succesverhalen zijn ook meestal niet dankzij de gemeente of het reïntegratiebureau ( terwijl die wel altijd met de eer gaan strijken en naar buiten de boel flink aandikken) maar door de werkloze zelf. Dit zijn meestal vacatures, die de werkloze met alle zekerheid ook zonder deze instellingen had kunnen vinden: TNT-postbezorger AH, groenvoorziening, produktiewerk.

    Als u voor mij een leuk, eenvoudig administratief baantje weet, houd ik mij heel graag aanbevolen. De door u genoemde vacatures in uw berichtje hierboven lijken mij zeer geschikt en ook medewerker klantenservice,callcenter/inboundwerk of eenvoudige werkjes zoals gegevens invoeren, kopiëren, telefoon aannemen, teksten typen en corrigeren etc. ( ik kan u mijn C.V. wel toesturen). Mij lukt het absoluut niet om aan de bak te komen, dus werk ik nu vrijwillig,( om niet weg te kwijnen) Maar ik heb gewoon een baantje nodig,gewoon voor het minimum loon, of zelfs eerst bij een leer-werk-leerervaringsplek( of is het omgekeerd?) gratis met kans op betaald werk. Niemand schijnt mij te kunnen helpen.
    Als u dit wel kunt, dan zou dit mij ontzettend gelukkig maken. Maar ik denk, dat u geen idee heeft, hoe moeilijk het is om vanuit een werkloze situatie met een c.v., dat kennelijk niet aansluit op de huidige arbeidsmarkt.Ik ben 55 jaar en ik kom uit de theaterdiscipline/dans en heb 20 jaar geleden een blessure gekregen. Vanaf dat moment ben ik al bezig passend werk te zoeken, ik heb een redelijk goede middelbare schoolopleiding, 3 jaar gymnasium, dansopleiding Scapino/Nel Roos en 1 jaar lerarenopleiding Nederlands/Frans( voor de hobby) gevolgd.
    Misschien weet u iets?
    Ik moet nu echt stoppen met schrijven, want ik word hier opnieuw letterlijk ziek van! (wil liever niet meer denken aan de verschrikkelijke periode bij AM en de onwil van de gemeente Uithoorn om te helpen)
    Dit lost niets op. Bedankt voor uw aandachtige reacties en een vriendeljke groet.

      /   Beantwoorden  / 
  4. @

    Nog even mijn excuses voor het slordige Nederlands van mij in bovenstaande reacties.
    Ik raak nog steeds zò geëmotioneerd bij het schrijven over dit onderwerp, dat ik te snel, teveel in 1 berichtje wil vertellen, zonder het terug te lezen.
    Sorry.

      /   Beantwoorden  / 
  5. ilse

    Google eens op midlife.

      /   Beantwoorden  / 
  6. @

    Dank voor de tip Ilse, ga ik meteen doen!

      /   Beantwoorden  / 
  7. @

    Ik schijn mijzelf ook dààr allang ingeschreven te hebben. Ik sta dus bij alle seniorenuitzendbureaus en andere uitzendbureaus ingeschreven, maar niemand schijnt ook maar iets voor mij te kunnen doen, vanwege mijn niet relevante cv. Zelfs als ik aanbied, om eerst een gratis proefperiode bij ergens in dienst te komen, bij wijze van leerwerk-ervaringsplek.
    Verder word ik gewoon genegeerd door de gemeente, terwijl ik toch een WSW-indicatie heb en wel een beetje hulp zou mogen verwachten, vind ik.

      /   Beantwoorden  / 
  8. ilse

    Lieg dan je hele CV bij elkaar en vertel de waarheid pas als je voor zo’n iemand zijn neus zit! Dan ziet zo’n persoon dat je heel ver wilt gaan voor een baan en ze hebben er meteen een gezicht bij. Wie niet sterk is, moet slim zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Betsy

      Slecht advies

        /   Beantwoorden  / 
  9. @

    Zeg jongens………heel misschien heb ik werk! Het zal toch niet waar zijn??
    Ik heb gesolliciteerd bij de Telegraaf, afdeling klantenservice en behoud en ze vonden mijn CV er heel goed er uitzien.( niets wat erin staat,is gelogen,gelukkig!)
    Ik heb verschillende testen gedaan, waar ik heel goed uitkwam en nu heb ik mijn motivatie uitgebreid moeten opsturen met toelichting van mijn vaardigheden.

    Het wachten is op antwoord…brrr, noumaar duimen….

      /   Beantwoorden  / 
  10. bakker bik

    Succes, joh!!!

      /   Beantwoorden  / 
  11. Janine

    Dank je!!

      /   Beantwoorden  / 
  12. Janine

    Helaas! Ik had alles uitstekend gedaan, de telefonische gesprekken, alle testen, mijn motivatiebrief, mijn schrijftest foutloos, mijn voorlaatste gesprekje helemaal relaxed en leuk, totdat ik het allerlaatste sollicitatiegesprek met de betreffende uiteindelijke beslisser voerde. De zenuwen schenen mij toch teveel parten te spelen, want ik kwam niet zeker genoeg over en de vacature ging naar een betere kandidaat.
    Ik word hier steeds onzekerder van en dat kan ik me dus helemaal niet permitteren, want dit is dus het grote struikelblok.
    Ik zal vanaf nu niet meer schrijven op deze plek, want ik moet hier wel weer even van bekomen. Bedankt voor de tips en de aardige succeswens! Groet van Janine

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Heel beroerd voor je. Toch maar moed houden. Ooit moet iemand je op de juiste waarde weten te schatten. Je lijkt mij, al lezend, helemaal geen verkeerde medewerkster voor een bedrijf. Maar ja, ook werklgevers maken nogal eens verkeerde keuzes…

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.