Raat wil mensen in bijstand laten werken voor de stad

Bijstandgerechtigden en wethouders Levie (uiterst rechts), Groot (2e van rechts) en Raat (zwarte jas) aan het sneeuwruimen.

Wethouder Herbert Raat (VVD) wil strenger worden voor mensen in de bijstand. Hij vindt dat die in ruil voor hun uitkering best werk voor de gemeente kunnen verrichten. Op zijn initiatief is vrijdag in Amstelveen, naar Amsterdams voorbeeld, sneeuw geruimd door mensen met een bijstandsuitkering. Weliswaar neemt de gemeente de doorgaande wegen voor haar rekening, maar aan de wijken komt zij – mede door zouttekort – niet toe. Vooral voor ouderen vormen sneeuw en ijs in de directe omgeving van hun woning een bedreiging. Toen Raat hoorde dat in Amsterdam bijstandgerechtigden werden ingezet voor het sneeuwruimen, vroeg hij zijn collega’s Jan Willem Groot (CDA) van Sociale Zaken en John Levie van Infrastructuur (BBA) of dat ook niet in Amstelveen kon. Raat: “Zij waren enthousiast en negen Amstelveners met een uitkering zegden toe te helpen sneeuwruimen. Drie fantastische vrouwen Marjolein, Ivana en Rahel hebben bijvoorbeeld de hele dag keihard gewerkt om Groenhof begaanbaar te maken.”Van de negen kwamen er overigens zes niet opdagen. Of zij belden af, onder meer wegens kennelijk plotseling opgekomen griep. Of om andere redenen. Raat vindt dat teleurstellend. “Met zo’n instelling kom je nooit aan een baan,” zegt hij. “Wat mij betreft gaat het beleid in Amstelveen veranderen. Minder vrijblijvendheid en met een uitkering  mag je best ingezet worden voor de stad.”

Overigens vond hij het vrijdag “een fantastische dag.” Hij sloeg zelf ook aan het sneeuwruimen. Ook zijn beide collega’s waren er bij.  “Onder leiding van gemeenteambtenaar John Dukker zijn we aan de slag gegaan rondom winkelcentrum Groenhof.  Iedereen in de buurt was zeer blij met de actie. We kregen oliebollen en allerlei lekkers aangeboden van buurtbewoners. Als we de volgende keer met dertig mensen aan de slag gaan, kunnen we in een paar dagen heel Amstelveen doen. Als elke Amstelvener dan ook zijn stoep schoonmaakt dan kunnen onze ouderen veilig hun boodschappen doen.”

Lees ook:Hulp bij boodschappen doen in de winter
Lees ook:VVD: mensen met uitkering snel aan ‘t werk zetten
Lees ook:Diensten helpen met winters boodschappen doen
Lees ook:Raat voorstander tegenprestatie bij uitkering
Lees ook:Zestig onterechte bijstanduitkeringen per jaar

6 reacties op “Raat wil mensen in bijstand laten werken voor de stad

 1. bakker bik

  Hoera voor die 3 die zijn gekomen. Wel een voorbarige conclusie van hr. Raat over die afbellers. Je zult maar net echt ziek zijn of moeten solliciteren. Dat kan namelijk ook nog voorkomen! Altijd even controleren voordat je dergelijk soort uitingen doet.

    /   Beantwoorden  / 
 2. piet

  Hebben we nog Bosbaan nodig?

    /   Beantwoorden  / 
 3. j

  Als wethouder Raat gebruik wenst te maken van de diensten van bijstandsgerechtigden dan moet hij daar tenminste het minimumloon voor betalen. Anders is het niet minder dan moderne slavernij, dwangarbeid voor je uitkering. De gemeente Amstelveen onwaardig.

    /   Beantwoorden  / 
 4. j jo

  Ben niet bovenstaande j(17.01) , niet leuk als een ander je naam overneemt.
  vind dat er ook dingen gedaan kunnen worden zonder geldelijke vergoeding, trouwens als je een uitkering hebt, word je al betaald.
  Er zou een duidelijk verschil zichtbaar moeten worden tusen arbeidsgeschikte en arbeidsongeschikte bijstandsgerechtigden.
  Het zou een leuk buurtgebeuren moeten worden….
  je stoep schoon houden zou verplicht moeten worden, maar hoe regel je dat bij flatgebouwen etc??????

    /   Beantwoorden  / 
 5. Vesuvius

  Wat dacht je dan van de woonerven, waarvoor niemand anders dan de gemeente verantwoordelijk is? Wat als iemand zich een ongeluk valt? Zijn de schade en eventuele ziekenhuiskosten dan op de gemeente te verhalen? Er gebeurt momenteel he-le-maal niets op de woonerven en het is en blijft er spiegelglad. Wat doen de gladheidbestrijders momenteel? Bij de werf waar het zout ligt/lag opgeslagen is geen enkele bedrijvigheid te bespeuren. Ik ben echt reuze benieuwd naar een reactie van de gemeente!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Mark de R.

  Je stoep schoonhouden?? Mijn stoep is altijd zo snel mogenlijk sneeuwvrij, alleen niemand heef wat op mijn stoep te zoeken behalve de postbode.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.