Meer mensen aan ‘t werk doel nieuw beleid

 

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Alles wordt anders, maar niet elke verandering is een verbetering. De ene partij leek woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving meer van doordrongen dan de andere. Zij behandelde het beleid voor de nieuwe Participatiewet. Het Rijk smakt allerlei taken bij de gemeenten over de schutting. “Meer meedoen”, is het bij de wet aansluitende motto van Amstelveen. Bedoeld wordt: zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen, met hulp van de gemeentelijke afdeling Economische Zaken.

Werklozen zijn in diverse doelgroepen te vinden, variërend van mensen zonder arbeidsbeperking tot ouderen en studenten die er wel een hebben. Het raadhuis moet zich dus met begeleiding van kwetsbaren naar regulier werk bezig gaan houden, met een beperkt budget en zonder de expertise van de AM Groep, want die wordt – tot irritatie van enkele oppositiepartijen – al vast opgeheven, zodat de op een beschutte werkplek aangewezen mensen al vast in de kou komen te staan.

Het gaat intussen ook over betaald en vrijwillig werk, uitkeringen en mantelzorg. En de verhouding daartussen. Daarover wordt in de gemeenteraad verschillend gedacht. Van de VVD mag men van veel mensen met een uitkering een tegenprestatie vragen, de doelgroep daarvoor vooral niet beperken, terwijl de SP al gauw het spookbeeld van gedwongen arbeid ziet opdoemen. Nog afgezien – daar leek wethouder Maaike Veeningen tegen te waarschuwen – van de kans op verdringing op de reguliere arbeidsmarkt.

Privacy

Ook voor GroenLinks is ‘tegenprestatie’ een beladen woord. Die partij heeft ook moeite met onaangekondigde huisbezoeken bij bijstandsgerechtigden, in het kader van de handhaving. Dat is toch wel privacy gevoelig, merkte GL-raadslid Kruijer op. En de straf bij fraude, die drie maanden geen uitkering kan inhouden, vond ze ook nogal fors. In elk geval pleitte zij er voor kinderen daar niet de dupe van te laten worden.

En raadslid Jacqueline Koops van de ChristenUnie wilde wel eens weten waarop de opvatting is gebaseerd dat de gemeente denkt nu in sociale werkplaatsen werkende mensen (Wsw-ers) beter naar regulier werk te kunnen begeleiden dan de daarin veel expertise hebbende AM Groep. Zij vroeg zich af waar daarop aangewezen kandidaten, die nu niet meer naar de AM Groep kunnen, van januari af heen moeten. “Als zich in januari iemand in die doelgroep meldt, hebben wij niets”, zei ze. “Het succes van de AM Groep was arbeidsontwikkeling bij de mensen. Mijn oproep is dat staande te houden.” Koops vond over het algemeen dat er wat het beleid betreft teveel naar werk is gekeken.

Opleidingen

Volgens Veeningen omvat het beleid ook financiering van opleidingen, voor zowel ouderen als jongeren. Maar die moeten dat wel perspectief bieden op een baan.  De VVD vond eigenlijk het beleid op het gebied van de tegenprestatie van wie een bijstandsuitkering heeft te soft. “Zoiets van als je zin hebt gaan we er in mee”, zei VVD-er Ellermeijer. “Maar in de wet staat dat tegenover een uitkering een maatschappelijk nuttige tegenprestatie moet staan.” Volgens hem heeft iemand die bijvoorbeeld vrijwilligerswerk heeft gedaan ook betere kansen op de arbeidsmarkt. Het beleidsvoorstel schrijft nu een maximering van het vrijwilligerswerk in ruil voor de uitkering voor. “Haal dat maximum er af”, adviseerde Ellermeijer. Dat het leveren van een tegenprestatie goed is voor de CV van mensen was Koops overigens wel met hem eens.

Lees ook:SP hekelt bijstandbeleid van college
Lees ook:Alleen SP tegen beleid Participatiewet
Lees ook:AM Groep als eerste bedrijf erkend voor investeren in mensen
Lees ook:CU vraagt CU-wethouder naar tegenprestatie bijstandtrekkers
Lees ook:CDA: ‘Iedereen in de bijstand aan het werk’

2 reacties op “Meer mensen aan ‘t werk doel nieuw beleid

  1. Rob

    Politici zonder enige kennis gaan nu beslissen over kansarme mensen en laten heel veel kennis liggen. Ook heel fijn dat er 2 jaar over de afbouw gedaan wordt. Voor de medewerkers van de AM groep: Als je nu je ontslag krijgt rest er nog de huidige WW regeling, over twee jaar is ook dit afgeroomd naar 2 jaar maximaal. Dit zal zeker voor de oudere werknemers een groot probleem worden. Daar hebben deze mensen de laatste jaren dan zo hard voor gewerkt en een goed resultaat gehaald. Met de denkwijze van deze politici valt er echt geen humaan sociaal plan te verwachten. Wat maakt hun het uit? Als zoiets hun zou overkomen krijgen ze wachtgeld. Verschil moet er wezen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    De VVD laat in dit onderwerp wel heel erg zijn ware gezicht zien.( D66 ook)PvdAleden mogen zich nu o.l.v. Brandes wel aanmelden bij Brentano.

    De gehele gemeente weet geen bal af van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Laat staan hoe je die moet begeleiden naar de reguliere arbeidsmarkt.

    Laatst las ik hier nog een artikeltje over “gewone” mensen die werkeloos waren. De gemeente had een zakkenvuller ingehuurd, waarvan ze elke dag op het stadhuis “begeleid” op de computer een baantje konden zoeken. Hier bestond dan de begeleiding van de gemeente uit.

    1. Ze zijn dus te stom om het zelf te doen.
    2. De gemeente levert zichzelf over aan bedrijven, die mochten ze uiteindelijk een succesje boeken gelijk het monopolie hebben! Nou dat wordt dan goedkoop, hoor!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.