CU vraagt CU-wethouder naar tegenprestatie bijstandtrekkers

 

Bert de Pijper en weth. Koops

Bert de Pijper en weth. Koops

Beetje een 1-2tje natuurlijk. De fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad vraagt aan wethouder Koops van die partij naar de resultaten van de door haar zelf ingevoerde ‘maatschappelijke tegenprestatie’ van mensen met een bijstandsuitkering. Dat die er moet komen, vindt trouwens ook VVD-wethouder Herbert Raat. Maar zijn partij ziet brood in dwang.

De ChristenUnie had het meer over ‘recht’ op vrijwillige deelname aan de samenleving. Formeel stelde fractievoorzitter Bert de Pijper van de CU schriftelijke vragen aan B&W. Maar die moeten natuurlijk worden beantwoord door de portefeuillehoudster, zijn partijgenote en lijsttrekker voor de komende raadsverkiezingen Jacqueline Koops. Goede kans dus dat De Pijper allang weet wat de resultaten zijn. Maar via schriftelijke vragen en de antwoorden daarop behaal je in verkiezingstijd waarschijnlijk méér publiciteit.

Koops voerde in 2012, uiteraard met steun van het college van B&W, de tegenprestatie voor de bijstandgerechtigden in.  Zij konden bijvoorbeeld naar vermogen vrijwilligerswerk doen om niet thuis te hoeven zitten, een zinvolle tijdsbesteding te krijgen en tegelijk een bijdrage te leveren aan de maatschappij, was de verklaring. Welke van die drie in principe nou eigenlijk het zwaarst weegt, leidt in de praktijk tot uiteenlopende antwoorden.

Uitgangspunt van het voorstel van Koops was dat zowel de bijstandsgerechtigde als de maatschappij er beter van werden. Dat strookt trouwens met de landelijke opvattingen van de ChristenUnie over tegenprestaties. Hoe zit het nu met de resultaten in Amstelveen, wil de CU wel weten. “Wij gaan voor de kwaliteit van de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat bijstandsgerechtigden die niet in het vrije bedrijf kunnen werken, het recht hebben op een andere maar even zinvolle en bevredigende manier van tijdsbesteding”, zegt Bert de Pijper.

Hij wil weten welk percentage van de bijstandsgerechtigden een tegenprestatie zouden kunnen leveren, hoeveel mensen er aan de slag zijn gegaan, hoeveel zij doorgestroomd naar regulier werk, hoe de gemeentelijke begeleiding van de trajecten naar tegenprestatie er uit ziet en hoe de contacten erover met allerlei instellingen zijn. De tegenprestaties van de bijstandgerechtigden mogen niet tot verdringing op de arbeidsmarkt leiden, was de bedoeling. Maar tegelijk vraagt de CU wel hoeveel mensen daar via dat traject terecht zijn gekomen, zodat men er minimaal bij in de buurt kwam. De Pijper vraagt B&W welke waarde die na een paar jaar hechten aan het systeem van tegenprestaties. Waarop lijsttrekker Koops dus zal antwoorden. Vermoedelijk wordt dat antwoord een wapenfeit voor de CU.  Anders waren die vragen vermoedelijk wel even uitgesteld.

 

Lees ook:Burgemeester bij ledenvergadering ChristenUnie
Lees ook:ChristenUnie enige partij met ‘open’ ledenvergadering
Lees ook:ChristenUnie wil veiliger Ouderkerkerlaan
Lees ook:ChristenUnie: Hoeveel verdient Bakas bij AV?
Lees ook:ChristenUnie gaat voor ‘Dienstbaar, duurzaam en dynamisch’

5 reacties op “CU vraagt CU-wethouder naar tegenprestatie bijstandtrekkers

  1. W. Anhoop

    Hopla, de “infighting” is begonnen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. de theedrinker

    Ik denk dat de instroom in de bijstand alleen maar zal stijgen. Vooral omdat in de toekomst de sociale werkplaatsen worden afgebouwd. Dat houdt bijvoorbeeld in dat een autist met een IQ van 85 gedwongen wordt om zich in het bedrijfsleven te handhaven.
    Laatst iemand gesproken die na een aantal jaren op contractbasis ( 6 maanden werk, 3 maanden eruit werd gezet en dat diverse keren) ongediplomeerd naar alle tevredenheid bij diverse bedrijven administratief werk had verricht, maar nu er definitief uitgezet. Dus bijstand. Ze had een opleiding gevolgd maar moest net examen doen toen het ontslag kwam, kon toen niet examengeld ophoesten ( 750 euro).’De sociale dienst wil het niet betalen. Zelf wil ze geen schulden maken. Doet nu vrijwilligerswerk maar zit de eerstkomende jaren in de bijstand. Erg handig! Dat levert de gemeenschap geld op.
    Daarnaast wat denkt men over werkeloze bouwvakkers en ZZP’ers in die branche. Daar wordt steen en been geklaagd over Polen die onder het CAO-loon gaan zitten. ( Je kan vakmensen{ zeggen ze} al krijgen voor 12.50)
    -
    Maw het wordt nog een hele klus om al die “vrijwilligers”aan bezigheden te helpen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Harry Woltring

    In de gemeente Helmond loopt een pilot om jongeren in de leeftijd van 18 tot 28 jaar een tegenprestatie te laten leveren. Het betreffen jongeren die geplaatst zijn op de treden 1 tot en met 4 van de participatieladder. De tussentijdse ervaringen zijn zeer positief. Voor de pilot is een toepassing ontwikkeld waarmee het proces wordt ondersteund. Met de toepassing monitoren wij ook de resultaten (aantal tegenprestaties, omvang in uren, ontwikkeling jongeren op de ladder, type tegenprestaties etc.)

    Met een collega met ik verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. Geïnteresseerden kunnen met mij contact opnemen.
    06-22924284

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Toch even opgezocht wat die participatieladder inhoudt.
      Volgens deze ladder zijn inspraak en informatie gerangschikt onder nepparticipatie.
      -
      Geeft toch wel te denken in een democratie.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Johan Bos

        Democratie is theorie. Een mooie theorie maar er komt natuurlijk geen hout van terecht. Maar ik weet, zeg ik eerlijk, ook geen ander systeem dat – met alle lachwekkendheid die het in zich draagt – de touwtjes een beetje aan elkaar te knopen. Stad en land worden natuurlijk bestuurd door ijdele amateurs, aan wie een ondernemer geen dropwinkel zou toevertrouwen. Uit het landsbestuur waren echte ondernemers dan ook snel, na maximaal 4 jaar, vertrokken. Zodat je altijd met de beroepsleuteraars en dito werklozen blijft zitten.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.