SP tegen preventief fouilleren ná Koningsdag

 

Joep van Erp

Joep van Erp

Ook de SP voelt er, net als D66 en GroenLinks, niets voor ook na Koningsdag het preventief fouilleren mogelijk te houden. De fractie zal in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen voorstellen dat na die dag weer onmogelijk te maken. Zij ziet trouwens het nut niet in van de forse investering door de gemeente in het Koninklijke bezoek op 26 april.

Voor dat bezoek van de koning aan het Stadshart wordt een noodverordening gehanteerd, die het mogelijk maakt dat op last van de burgemeester specifieke delen van de stad als risicogebieden gelden, waarin iedereen – verdacht of niet – kan worden gefouilleerd en waar woningen zomaar door de politie kunnen worden binnen getreden.  

Het voorstel van B&W is die mogelijkheid ook maar meteen voorgoed onder te brengen in de algemene plaatselijke verordening (APV). Zodat in het vervolg de burgemeester altijd risicogebieden kan aanwijzen, waar preventief fouilleren en willekeurig binnen vallen van huizen mogelijk zijn.  De SP verzet zich daar met klem tegen.


“Het bezoek van koning Willem-Alexander kost de gemeente minimaal € 250.000”, zegt fractievoorzitter Joep van Erp. “Er zijn volgens ons belangrijker zaken om dat geld aan te besteden.” Hoewel zijn fractie dus geen voorstander is van het koningsbezoek, beseft die dat er op de Koningsdag wel extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. 

“Maar het lijkt erop dat VVD-burgemeester De Graaf de Koningsdag gebruikt om deze verstrekkende bevoegdheden los te krijgen van de gemeenteraad ook ná Koningsdag, zonder tussenkomst van de gemeenteraad. Dit is een ernstige inbreuk op de privacy van de mensen en dit gaat de SP veel te ver”, zegt Van Erp.

Hij vindt zo’n aanpassing van de APV ook een onnodige en onwenselijke beperking van de bevoegdheden van de gemeenteraad. “In het verleden is uit niets gebleken dat de burgemeester die extra bevoegdheden nodig had om de veiligheid van de Amstelveners te kunnen waarborgen. De SP ziet geen enkele reden om bevoegdheden van de burgemeester te verruimen ná Koningsdag.”

Lees ook:‘Niet eindeloos preventief fouilleren na Koningsdag’
Lees ook:Recht binnen treden huizen blijft bestaan
Lees ook:Preventief fouilleren wegens bezoek van Koning
Lees ook:Twijfels over aanwijzing gebied voor preventief fouilleren
Lees ook:D66 nu voor preventief fouilleren in APV

Eén reactie op “SP tegen preventief fouilleren ná Koningsdag

  1. frank bikker

    Als republikein vind ik ueberhaupt dat WA mag wegblijven, zeker gezien de kosten in deze tijden. (Je kunt daar toch een aardig aantal huishoudelijke hulpen extra een jaartje voor inzetten)Maar ja, als men het toch doet, vind ik wel dat deze maatregel geoorloofd is na zo’n drama in Apeldoorn. Ik vind dan ook dat de mening van bovenstaande partijen van weinig pragmatisme getuigt en het is naar ik meen ook meer voor de buhne

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.