D66 nu voor preventief fouilleren in APV

 

Harmen van der Steenhoven (D66)

Harmen van der Steenhoven (D66)

Nu D66 deel uitmaakt van de coalitie en een wethouder heeft geleverd, is die fractie in de gemeenteraad ook opeens veranderd van standpunt over het preventief fouilleren. Coalitiepartner VVD was dat al langer en een mede door die fractie ingediend amendement van D66 vormde een soort compromis, waardoor de voor Koningsdag aangepaste Algemene Plaatselijke Verordening (APV) overeind blijft. Dat betekent dat de burgemeester in noodsituaties gebieden kan aanwijzen waar een verhoogd risico voor de veiligheid geldt. Overigens komt er volgend jaar een wet, waarin dat wordt geregeld.

Vóór de verkiezingen was D66 nog faliekant tegen het van kracht blijven van de met het oog op de Koningsdag aangepaste APV. Maar kennelijk is zij nu van gedachten veranderd, constateerde fractievoorzitter Joep van Erp van de SP. Hij noemde dat gedraai, waarmee hij irritatie van D66-raadslid Harmen van dee Steenhoven opriep, die er op wees dat de SP in het Haagse kennelijk anders over de kwestie denkt, zodat ook die partij draait. Van Erp: “Wij zijn de SP Amstelveen en plaatselijk autonoom.” Hij hield het voor mogelijk dat degelijk dienen van lokale belangen bij D66 niet mogelijk is, omdat in die partij ook in Amstelveen altijd het landelijke beleid moet worden gevolgd.

Van der Steenhoven had voor het amendement een ingewikkelde verklaring, maar evident was dat het gewoon om een compromis binnen de coalitie ging. Ook de andere partners daarin, PvdA en Burgerbelangen, stemden dus trouw voor het gewijzigde voorstel. Evenals een deel van de oppositie trouwens. Alleen SP en GroenLinks bleven tegen de uitbreiding van de bevoegdheid van de burgemeester en daarmee trouw aan eerder ingenomen standpunten.

D66 hield vol principieel tegen preventief fouilleren te zijn, maar fractievoorzitter Axel Boomgaars van GroenLinks constateerde dat de democraten zich daar nu juist helemaal niet tegen verzetten. Overigens staat de wet straks de burgemeester toe op eigen houtje gedurende maximaal twaalf uur een gebied aan te wijzen waar extra risico geldt. Maar, zei burgemeester Fred de Graaff, tot preventief fouilleren moet daarna het OM opdracht geven aan de politie.

Volgens Van Erp is de nu geldende APV, tot stand gekomen wegens het bezoek van Koning Willem-Allexander op Koningsdag, strenger dan de wet die eraan komt. Die moet tot de wet er is maar blijven gehandhaafd, vinden de partijen die het amendement steunen.

 

Lees ook:‘Niet eindeloos preventief fouilleren na Koningsdag’
Lees ook:SP tegen preventief fouilleren ná Koningsdag
Lees ook:Preventief fouilleren wegens bezoek van Koning
Lees ook:Twijfels over aanwijzing gebied voor preventief fouilleren
Lees ook:Ex-raadslid De Leeuw pleit voor preventief fouilleren

2 reacties op “D66 nu voor preventief fouilleren in APV

  1. gjzn

    Eerste punt voor de SP.

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Wat een gezeur, iets dubbelop indienen( als ik het goed heb begrepen) Niets beters te doen in deze tijden. Ik dacht van wel.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.