Preventief fouilleren wegens bezoek van Koning

Fred de Graaf

Fred de Graaf

Naar aanleiding van het bezoek van koning Willem-Alexander op 26 april aan Amstelveen, wordt preventief fouilleren door de politie mogelijk gemaakt in door de burgemeester aan re wijzen ‘risicogebieden’. B&W hebben de gemeenteraad voorgesteld daartoe de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen.

Sinds 2002 kan de raad op basis van de Gemeentewet de burgemeester al de bevoegdheid geven zulke gebieden aan te wijzen, waar het OM vervolgens de politie kan opdragen preventief te fouilleren op wapenbezit. Het gaat dan om mensen, hun auto’s en bagage, zonder dar er concrete verdenking tegen hen bestaat. Daarmee wordt afgeweken van het gebruikelijke beginsel – en in niet aangewezen gebieden nog steeds geldend – dat alleen concreet verdachte personen mogen worden gefouilleerd.

In verband het Koninklijke bezoek op Koningsdag stelt de burgemeester sowieso een noodverordening vast (Koningsdagverordening 2014) ter handhaving van de openbare orde en veiligheid. Maar die is op zichzelf onvoldoende om“veiligheidsrisicogebieden” aan te wijzen en daar preventief te fouilleren. Toch kan dat laatste noodzakelijk zijn, denken B&W. Vandaar een wijziging in de APV.

Het college heeft nog het schrikbeeld van de dodelijke ramp tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn op het netvlies, waar Fred de Graaf toen burgemeester was, die nu tijdens de Koningsdag waarnemend burgemeester is in Amstelveen. De Graaf kreeg destijds veel complimenten voor de wijze waarop hij met de gevolgen van de aanslag omging. Het college denkt ook aan de waxinelichtjesgooier tijdens Prinsjesdag 2011 en het verfbommetje bij het Koninklijk huwelijk in 2002. “Kortom, de burgemeester kan in een aantal situaties niet adequaat optreden, ondanks zijn bevoegdheid tot het vaststellen van een noodverordening”, zegt het college.

Het acht het in het ‘palet van te nemen veiligheidsmaatregelen’ noodzakelijk dat de burgemeester desgewenst een “veiligheidsrisicogebied” kan aanwijzen. Dat beperkt zich overigens niet de tot de Koningsdag, vinden B&W. Ook in Amstelveen kunnen ooit rellen uitbreken als bij Project X in Haren. Met een verandering van de APV is de gemeente dus op alles voorbereid, meent het college.

Lees ook:‘Niet eindeloos preventief fouilleren na Koningsdag’
Lees ook:Twijfels over aanwijzing gebied voor preventief fouilleren
Lees ook:SP tegen preventief fouilleren ná Koningsdag
Lees ook:D66 nu voor preventief fouilleren in APV
Lees ook:Recht binnen treden huizen blijft bestaan

Eén reactie op “Preventief fouilleren wegens bezoek van Koning

  1. gerben

    Leve Fred, leve de Koning!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.