‘Niet eindeloos preventief fouilleren na Koningsdag’

 

Albert Maarse

Albert Maarse

Alexander het Stadshart van Amstelveen bezoekt, maar de burgemeester moet er niet meteen een altijd durende bevoegdheid van maken. De fracties van GroenLinks en D66 willen zijn bevoegdheden op dat gebied daarna terugdraaien en daarvoor de gemeenteraad meekrijgen.  

Voor de Koningsdag geldt, volgens het voorstel van B&W, een noodverordening, maar zij willen de bevoegdheid van de burgemeester risicogebieden aan te wijzen - waarin preventief mag worden gefouilleerd – handhaven en ook in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) doorvoeren. Daar voelen de beide fracties kennelijk niks voor. Zij komen in de komende raadsvergadering, waarin de burgemeester een vrijbrief zou moeten krijgen om tot in lengte van dagen gebieden aan te wijzen waar preventief – zonder dat het om verdachten gaat – kan worden gefouilleerd, met een amendement op de voorstellen van het college.

Voor de Koningsdag op 26 april vraagt het college de raad vergaande instrumenten in te mogen zetten om de veiligheid tijdens het evenement te waarborgen, constateren de twee fracties. Behalve preventief fouilleren komen die ook neer op het zonder toestemming van bewoners huizen binnen gaan. treden. Dat gaat ver, vinden GroenLinks en D66, maar zij beseffen dat het voor Koningsdag onvermijdelijk is.

Maar daarna hoeven die bevoegdheden niet te blijven bestaan, vinden zij. En dat is precies wat B&W juist wel willen. “Dat gaat ons veel te ver”, zegt GroenLinks-raadslid Albert Maarse.  “Preventief fouilleren en zonder toestemming huizen binnentreden zijn nogal een inbreuk op de privacy en andere grondrechten van Amstelveners, die alleen in heel bijzondere omstandigheden ingezet zouden mogen worden. Vrijheid is de norm. Zodra er geen groot risico meer is, moet je zulke maatregelen terugdraaien. Wat D66 en GroenLinks betreft gebeurt dat dus ook de dag nadat het Koningspaar zijn bezoek heeft gebracht.”

Twee amendementen van de partijen houden in dat de bevoegdheden na afloop van Koningsdag weer worden ingetrokken. Een meerderheid van de gemeente lijkt die mening te delen.

Lees ook:SP tegen preventief fouilleren ná Koningsdag
Lees ook:Preventief fouilleren wegens bezoek van Koning
Lees ook:Twijfels over aanwijzing gebied voor preventief fouilleren
Lees ook:D66 nu voor preventief fouilleren in APV
Lees ook:Recht binnen treden huizen blijft bestaan

Eén reactie op “‘Niet eindeloos preventief fouilleren na Koningsdag’

  1. gerben

    Zeker weten. Het gebeuren beperken tot Graft-De Rijp is het overwegen waard.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.