Alleen GroenLinks tegen wegwerken schuld STRAAL

Alleen GroenLinks stemde er woensdagavond (29 november) tegen dat de gemeente de schuld van dertig mille van de lokale omroep STRAAL vereffent. De gemeenteraad verwacht dat de nieuwe lokale zender RTV Amstelveen de gewenste kwaliteit kan leveren, zowel in zijn programmering als in de organisatie.

Volgens GroenLinks was het zorgvuldiger geweest STRAAL failliet te laten gaan en daarna met een schone lei de nieuwe omroep te laten starten. GL-raadslid Paul Regouin herinnerde aan de pijnlijke keuzes die de gemeente heeft gemaakt ten koste van allerlei andere gesubsidieerde instellingen en verenigingen, waarbij het om vaak veel kleinere bedragen ging. “Het is aan de burger niet uit te leggen dat wij nu voor een omroep die een fiasco is geworden diep in de reserves tasten, terwijl wij op allerlei andere organisaties pijnlijk hebben moeten korten, wegens bezuinigingen,” zei Regouin. Hij vond dat RTV Amstelveen opnieuw een zendmachtiging had moeten aanvragen en niet doorstarten op de failliete structuur van STRAAL.

RTV Amstelveen krijgt ook een jaarlijkse subsidie van 40 duizend euro. Bovendien investeert de gemeente 75 duizend euro in apparatuur, die in bruikleen wordt gegeven. De meerderheid van de raad vond de door wethouder Hellendall gekozen oplossing prima, maar wil wel de vinger aan de pols van de omroep houden, om een nieuwe ramp te voorkomen.

Volgens Hellendall heeft het Commissariaat voor de Media er op aangedrongen een faillissement te voorkomen en vertrouwen in RTV Amstelveen.

Lees ook:Politiek stemt in met investeringen omroep
Lees ook:College wil 50 mille pompen in apparatuur voor STRAAL
Lees ook:Politiek verdeeld over nieuwe investeringen RTV Amstelveen
Lees ook:Leider STRAAL opgestapt, nieuw bestuur werkt aan herstart
Lees ook:Lokale omroep met tv op de kabel

5 reacties op “Alleen GroenLinks tegen wegwerken schuld STRAAL

 1. David de Jong

  Interessant dat u een tegenstem van EEN partij met vijf zetels tot kop verheft en daar driekwart van uw artikel aan wijdt.

  Als BBA (ook vijf zetels in de gemeenteraad) met redenen omkleedt (al dan niet als enige) tegen bepaalde raadsvoorstellen stemt, verheug ik me nu al op soortgelijke aandacht!

  PS> het was destijds een amandement van GroenLinks dwaarmee in de bezuinigingsronde de structurele subsidie aan de lokale omroep is wegbezuinigd. In die zin wordt dat teruggedraaid, aangezien het ook nog eens om gelden die met dat doel in het gemeentefonds zijn gestort.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Johan Bos

  Geld uit dat gemeentefonds is niet bedoeld voor het overeind houden van technisch failliete instellingen, dacht ik. Dat staat naat mijn smaak los van de omroepgelden uit dat fonds.

    /   Beantwoorden  / 
 3. David de Jong

  Dat laatste klopt. Echter er gelden sowieso algemene subsidievoorwaarden, waardoor weliswaar de reservering was blijven staan [voor betere tijden], maar de subsidie niet zou zijn uitgekeerd indien het amandement van GroenLinks niet was ingediend.

    /   Beantwoorden  / 
 4. m

  fhogiuh

    /   Beantwoorden  / 
 5. Merijn vd Meer

  Wat ik niet begrijp is waarom zo weinig partijen tegenstemmen om de schuld van Straal kwijt te schelden.
  Want kom nu, de kwaliteit van de uitzendingen van Straal vind ik echt ver onder de maat.
  Kan die niet failliet verklaard worden en dat we dan een nieuwe partij die wel bereid is kwaliteit te leveren daarvoor in de plaats krijgen?

  Gezien alle reacties in de krant over Straal ben ik van mening dat dat een betere oplossing is.
  Dus David, kan je mij uitleggen waarom kwijtschelding van de schuld van Straal beter is?

  En laat me even weten waar ik je per email kan bereiken, want ik heb nog een andere vraag als oud klasgenoot.

  Merijn

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.