Leider STRAAL opgestapt, nieuw bestuur werkt aan herstart

De lokale omroep STRAAL ligt vrijwel stil. Mauricevan der Bijl, de initiatiefnemer die ook de dagelijkse leiding had, is er mee gestopt. De tekst-TV biedt al geruime tijd oud nieuws en op de radio is uitsluitend computer gestuurde muziek te beluisteren. De telefoon is afgesloten en Van der Bijl is zelf ook onbereikbaar.

Een nieuw bestuur denkt over enkele weken met een totaal nieuwe programmering te komen en ook over een andere naam te kiezen, wegens de slechte reputatie die STRAAL heeft gekregen.

Het kersverse bestuur wil van de omroep tegelijk een opleidingstraject maken voor leerlingen van het Regionaal opleidingscentrum (ROC). “Maar dat gaat nog wel even duren,” zegt secretaris Eric Schoop. Die is ook eigenaar van reïntegratiebedrijf Global Start, waarmee hij stagiaires bij de lokale omroep wil plaatsen. Het Commissariaat van de Media, dat STRAAL al eerder uit de lucht wilde halen, wacht nu de nieuwe opzet af.

Volgens Schoop heeft Van der Bijl apparatuur van zijn gading meegekregen om zelf programma’s te maken die hij eventueel in de toekomst bij STRAAL zou kunnen aanbieden. “Wij hebben hem als het ware de kans gegeven een eigen productiebedrijfje te beginnen,”zegt hij. Schoop, die ook een ICT bedrijf heeft, wil nieuwe apparatuur voor de omroep aanschaffen en hoopt dat de gemeente zal doorgaan met het verstrekken van subsidie. “Wij hebben de zaak als bestuur helemaal overgenomen en willen met ook mensen uit de Amstelveense gemeenschap tot een nieuwe start komen. Misschien moeten wij de Amstelveners ook wel zelf een nieuwe naam voor hun omroep laten bedenken,” zegt hij.

Wethouder Frans Hellendal lijkt wel vertrouwen in de nieuwe opzet te hebben. Hij ontkent Van der Bijl onder druk te hebben gezet om op te stappen, zoals sommige insiders beweren. Volgens Schoop moet Amstelveen nog even geduld hebben voorat de omroep zich met nieuw elan in de ether presenteert. Hij verwacht dat het in de loop van september zover is. “Aan het einde van het jaar moeten wij in elk geval klaar zijn en een goed programma op radio en TV kunnen brengen. Schoop wil daarvoor jongeren van het ROC inzetten, die opleidingen in geluidstechniek, communicatie en andere voor de omroep noodzakelijke vakken volgen.

Wethouder Frans Hellendall (cultuur) is hoopvol. "Het bestuur lijkt mij heel ambitieus," zegt hij.

Lees ook:STRAAL blijft nog wekenlang uit de lucht
Lees ook:RTV Amstelveen moet directeur STRAAL schadeloos stellen
Lees ook:Straal krijgt meer tijd
Lees ook:40 mille subsidie voor lokale omroep
Lees ook:Gemeente grijpt mogelijk in bij STRAAL

25 reacties op “Leider STRAAL opgestapt, nieuw bestuur werkt aan herstart

 1. Joan

  (Daar gaan we weer…)

  “Misschien moeten wij de Amstelveners ook wel zelf een nieuwe naam voor hun omroep laten bedenken.”

  Opgelazerstraald?

    /   Beantwoorden  / 
 2. nl1961

  Eens is het over, nu misschien?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Blow Monkey

  Daar gaan we weer. Lokale omroep moet je met lokale (media)mensen opzetten. Nu duurt het dus vijf jaar voordat het wat wordt. Anderzijds, tegen die tijd is IP-TV (etc.) gemeengoed en kan iedereen een tv-zender beginnen. Wat mij betreft een kansloze missie.

    /   Beantwoorden  / 
 4. B. J. Wakker

  Het uit de lucht gegrepen pseudo positieve standpunt van de politiek jegens de doorstart van Straal is enigszins kenmerkend voor de bestuurszwakte die veel besturen momenteel teistert. Men weet zich geen raad met de materie en een wethouder in onzekerheid bedient zich dus al gauw van een quasi ‘populistische’ houding om de buitenwacht wat gerust te stellen. Verstandig?? Laten we eerlijk zijn: Het ontbreekt de lokale gemeentebestuurderen aan expertise op het gebied van de media, waardoor de risico’s en valkuilen bij het innemen van standpunten die verondersteld worden niet waar gemaakt te kunnen worden alleen maar groter worden. Niet geheel onbelangrijk en uiterst risicovol is het feit dat de zender nu kennelijk uit handen wordt gegeven aan mensen die een geheel eigen invulling aan het begrip lokale zender wensen te geven. Het Format daarvan is niet bekend, maar uitgezonden wordt er straks wel?? Waarin mondt dat uit?? Wie oh wie kan dat nu zeggen??
  Een lokale zender is immers geen speeltje nog minder een opleidingsinstituut, daar zijn andere maatschappelijke kaders voor aanwezig. Zo houd je het enigszins zuiver. Dat de Directeur van voormalig Straal inmiddels vertrokken zou zijn, maakt nog niet dat hij niet betrokken zou zijn bij de doorstart, dit los van zijn inbreng via een zogenoemde ‘productiemaatschappij’.
  Dit alles hangt af van de eventuele “deals” die, al dan niet heimelijk, tussen partijen gesloten zijn. Weet de wethouder daar uberhaupt van? Ik vrees en vermoed van niet. En dan nog. Triest is dat zowel de Gemeente en het Commissariaat voor de Media het spelletje ook nog (veel)langer willen meespelen. Kennelijk heeft men de eigen fouten wel ingezien en durven partijen de (toch al)beschadigde aftocht niet aan. Deze kenmerkende attitude is de resultante van een ernstige miscalculatie en sowieso niet gegrondvest op een transparante bestuurscultuur wat in ieder geval wel van onze gemeentlijke overheid verwacht zou mogen worden. Deze houding is temeer uiterst merkwaardig en laakbaar, aangezien het de gemeenschap die haar vertrouwen en wantrouwen ontleent aan de kwaliteit van besturen rechtstreeks raakt.
  De betreffende wethouder van de VVD en zijn collega’s doen er dan ook goed aan deze kwestie iets serieuzer te benaderen dan tot nu toe het geval. Subsidie verstrekken louter om jongeren via een zender aan een baan te helpen staat mijlen ver weg van de meer concrete behoefte van de lokale gemeenschap haar identiteit door middel van de lokale omroep bevestigd te willen zien. Conclusie: Van de regen in de drup op weg naar Eeuwig voortsluimerende kwaksalverij welke zijn weerga niet kent.

    /   Beantwoorden  / 
 5. fluffie

  en we HADDEN zo’n heerlijke omroep, weet u het nog? Amstelveen Lokaal???? Hellendal doe iets, roep die mensen weer op en laat het radiomaken aan de echte radiomakers over!!!! TV kan nog even wachten, maar dat zal dan ook wel goed komen. Volgens mij willen “Oud” Amstelveen Lokalers niets liever dan weer aan de slag met hetgene wat op zo’n rot manier uit hun handen is getrokken. PS Dat v.d. Bijl het niet zou volhouden dat wist toch iedereen al vanaf het begin?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Mickey v/d BRoek

  En zo laat de gemeente weer een groepje mensen zonder enige radio ervaring een lokale omroep runnen. Ze hebben duidelijk niks geleerd van de afgelopen jaren.

  En meneer v.d Bijl zal wel als laatste lachen…
  Je eigen bedrijfje opstarten met geld van de inwoners. Naar mijn inziens is de apparatuur van de omroep, en behoord het ook daar te blijven. Gaat meneer v.d Bijl dan ook alle subsidie terug betalen, als de inwoners zijn bedrijfje bekostigen ?

    /   Beantwoorden  / 
 7. Edgar

  Meneer V.d. Bijl heeft deze apparatuur zelf bijelkaar gescharreld c.q. gekocht van eigen geld. De subsidie was net genoeg om de huur van te betalen.

    /   Beantwoorden  / 
 8. nl1961

  mmmmm, blijft toch wel zuur dat er gesubsidieerd is en dat er nu helemaal niets meer is behalve een raar testbeeld dat geen testbeeld is.

  moeten we maar een hele dikke punt achter zetten.

  Misschien dat de wethouder eens lief naar Amstelveen Lokaal kan gaan kijken?

  Hebben we weer een lokale omroep?

    /   Beantwoorden  / 
 9. mike amstelveen

  Ik heb vernomen dat er alleen maar vrijwilligers uit Amstelveen worden aangenomen. Dus dan zeker ook lokale programma’s, uitzendingen etc. Goede zaak zeker positief.
  De naam schijnt ook veranderdt te worden. Het omroepstation is schoongemaakt en ontsmet door een schoonmaakdienst. Helemaal leeg en wordt geschilderd. Wij wachten af….

    /   Beantwoorden  / 
 10. it's me

  Eens een troep,altijd een troep als het management niet kan managen.

  Wethouder Hellendall doe er wat aan!

    /   Beantwoorden  / 
 11. maurice van der bijl

  ik lees alleen maar kinnesinne en jalousi
  en veel gespeculeer mensen die weten hoe het allemaal in elkaar zit zwijgen wijzelijk ofkunnen beter zwijgen
  spijtig blijft het dat wij nederlanders overgeleverd zijn aan incompetente bestuurders coruptie en vriendjes politiek
  niet een politici is te vertrouwen
  hoog laag links of rechts publieke omroepen zijn het enige middel om de gemeenschap te informeren vrijelijk zonder invloed van de politiek, mensen die het een en ander willen weten over de coruptie en eventuele samenswerings theorieen in onze samenleving
  kunnen contact opnemen met
  [email protected]

    /   Beantwoorden  / 
 12. Johan Th. Bos

  Nou, dat zou ik dan wel eens willen weten. Graag met keiharde bewijzen en niet in vage algemeenheden, zoals hierboven, blijven hangen. Feit is dat er zichtbaar veel geld in de lokale zender is gepompt. Ik ken er in het land die zonder enige subsidie prima draaien, met een nagenoeg profesionale organisatie, die toch geheel uit vrijwilligers bestaat. Maar die genieten breed vertrouwen van de bevolking.

    /   Beantwoorden  / 
 13. maurice van der bijl

  beste johan th bos
  u heb ik het al vele malen uitgelegd
  .
  heeft u zich al eens afgevraagd waar de 20 jaar subsidie a 40.000 euro p jr = 800.000 euro van amstelveen lokaal gebleven is??????
  .

    /   Beantwoorden  / 
 14. Elly van Amstel

  Goh Maurice wat kun je goed typen als je boos bent :D En je duim wordt steeds dikker. Zoveel kregen we in guldens niet eens. Het was net genoeg om de huur te betalen als ik zo in de jaarverslagen gekeken heb; we zaten in een tamelijk duur gemeentepand. Het is in veel gemeentes gebruikelijk dat als je een vrij duur pand krijgt toegewezen van de gemeente dat ze over hebben, zoals de voormalige school waar we inzaten, dat de hoogte van de subsidie daar op aangepast wordt. Maar Amstelveen heeft wel 18 jaar lokale omroep gehad van niveau voor dat geld. Ga de namen van de voormalige medewerkers maar eens googelen. Ik wens het huidige bestuur veel wijsheid..

    /   Beantwoorden  / 
 15. Johan Th. Bos

  Nou, eerlijk gezegd, vond ik Amstelveen Lokaal ook niet zo vreselijk professioneel. Die deed heel interessant, maar kon mij nooit zo bekoren. Ook vooral muziek en alleen de laatste jaren een beetje informatie. Allemaal amateur DJ’s die graag Hilversumpje speelden en ik vroeg mij af of er nou zoveel behoefte is aan een lokaal station dat gewoon dezelfde muziek draait als al die landelijke.

    /   Beantwoorden  / 
 16. ex fan

  Neen, of u zo professioneel was en bent. De politiek mijdt u als de pest. Er is meer behoefte aan een lokal station, dan aan een oud-journalist die niet verder kwam dan een lokaal suffertje……

    /   Beantwoorden  / 
 17. Johan Th. Bos

  Wie zegt dat? U weet niets over mijn journalistieke activiteiten noch over mijn journalistieke loopbaan. Als u daar enig onderzoek naar had gedaan, zou dat vermoedelijk toch tot enige verbazing uwerzijds hebben geleid. In het wilde weg conclusies trekken zonder enig checken was zelfs bij wat u het lokale suffertje noemt een doodzonde. Bij Amstelveen Lokaal blijkbaar niet. Trouwens als een lokale krant een suffertje is, wat is dan een lokale omroep?

    /   Beantwoorden  / 
 18. Elly van Amstel

  Hm gestraald misschien? De spelling van deze fan is abominabel om maar eens een gemeenplaats te bezigen ;)
  En ja er zaten wat “disjochies” bij AL, maar er waren ook hele mooie culturele programma’s bij. Het is maar wanneer je afstemde. Maar helaas met een te kleine bezetting is het lastig veel cultuur te beiden. De anderen herhalen erg veel, dat is het lot van een “lokalo”..

    /   Beantwoorden  / 
 19. Johan Th. Bos

  Ik had het niet over cultuur, maar over informatie. Lokaal nieuws, toch essentieel in het wettelijk verplichte pakket, kwam pas de laatste jaren enigszins op gang. En dan nog voornamelijk exclusief politiek. Dat de politiek mij mijdt vind ik een redelijk compliment. Het valt trouwens in de praktijk wel mee en ik heb niet de indruk dat iemand uit de politiek er niet voor mij is als ik hem / maar nodig heb. Maar naar de pijpen van de politiek dansen, doe ik inderdaad niet. Daar heb ik meer waardering dan afkeur mee geoogst, althans bij de bevolking.

    /   Beantwoorden  / 
 20. De Groot

  Je kan het ook zien als een opleidingscentrum. Ik geloof dat ze in het dorp weer aan het leuteren zijn over de stad op de kaart zetten. Nou, dat heeft Arjan Penders maandag weer gedaan. Is nu hoofd programmaleiding radio bij BNN. Daar moet je toch wel kwaliteiten voor in huis hebben. Waar begon deze man? Bij Amstelveen Lokaal… Net zoals vele anderen die het ver hebben geschopt in radioland.

    /   Beantwoorden  / 
 21. Johan Th. Bos

  Kan best, je leert het journalistieke vak in elk geval nergens zo goed als bij een regionaal of lokaal medium. Maar of voor BNN nou zoveel kwaliteit nodig is…Ik vind het een redeklijk walgelijke omroep. En wie zijn al die andere ‘sterren’ die bij Lokaal vandaan komen? Ik zie trouwens nog wel een verschil tussen journalistiek en het maken van andere programma’s, zoals plaatjes draaien op de radio. Van Arjan Penders overigens nog nooit gehoord. Zal wel een vreselijk hiaat in mijn algemene ontwikkeling zijn. En wat is in dit land nou ‘ver geschopt’?

    /   Beantwoorden  / 
 22. Johan Th. Bos

  Trouwens: voor een opleiding zijn wel opleiders nodig. Vakmensen dus die anderen het vak leren. Of er bij Lokaal zoveel professionals rondliepen om anderen iets bij te brengen, betwijfel ik sterk. In elk geval in de aanloop is ereen die ervan werd verdacht ervaring bij professionele media te hebben – of het nu om radiojournalistiek of -techniek ging – zorgvuldig buiten boord gehouden. Het clubje wist zelf alles beter.

    /   Beantwoorden  / 
 23. Andre

  Wat mij betreft is er op dit moment maar één goedlopend loakaal station in de omgeving van Amstelveen. Dat is Rick FM in Uithoorn.
  Zij hebben van informatie tot cultuur en het is nog gezellig ook!!!!

  Vroeger had je RAN in Amsterdam. Die wa ook gezellig

    /   Beantwoorden  / 
 24. Elly van Amstel

  Ik lees wel vaker dat argument van buiten de deur houden van professionals. Dat is duidelijk oud zeer uit de tijd van de oprichting in de jaren 80 want er zijn begin jaren negentig een aantal mensen van Extra 108 aangetrokken die op zijn minst professioneel waren of later werden en zij zijn de reden dat ik solliciteerde. Ik had er ook al ruime professionele ervaring, mijn laatste werkgever was Holland FM/Stadsradio Rotterdam. Tijdens mijn tijd bij AL heb ik ook nog bij de Gouwe Ouwe Zender gewerkt.Ik heb met veel plezier geruime tijd in de medewerkersraad gezeten, waar ik me met werving en opleiding bezig hield en dat werd enorm gewaardeerd. Ik kreeg vorige week nog een mail van AL en het viel me op dat ongeveer de helft van de medewerkers inmiddels professioneel aan de slag is, maar AL nog wel een warm hart toedraagt. Dus daar gaat je argument over buiten houden.
  Ik neem aan dat men jou buiten heeft gehouden Johan. Dat is jammer, maar ik maak wel vaker mee dat mensen met goede ideeën buiten de deur gehouden worden uit eigenwijsheid. Daar kun je over blijven mokken, of denken dat dat hun gemis is. Het is mij ook wel eens overkomen. Tegenwoordig doe ik organisatorisch veel minder dan voorheen bij AL omdat waar ik nu draai de kennis wel in huis is en men er kennelijk geen behoefte aan heeft. So be it, ik maak er met veel plezier radio. Als men mij niet op waarde weet te schatten is er vast wel een ander leuk station wat me wel wil hebben. Ik lijk wel een commercial voor Monsterboard haha! Als je die kwaliteiten, zowel IQ als EQ hebt zijn er genoeg stations in de directe omgeving die je met open armen zullen ontvangen. EQ is in de radio nog het belangrijkst, daar draait een radiostation immers op. Zonder dat kun je goed functioneren binnen een radiozender wel vergeten. We hadden eens een doctorandus als maatwerker die totaal geen EQ had, al 49 was en nog nooit een baan had gehad om die reden. Het is een wonder dat hij nog geruime tijd gebleven is want hij paste totaal niet in het team… Niet dat ik jou daar van verdenk, want ik ken je niet geloof ik. Maar je lijkt me niet van gisteren ;) Soms past het niet en dat is heel sneu als je zeker weet dat je het aankunt.

    /   Beantwoorden  / 
 25. Christian

  Een mooi bedacht verhaal, dit met toenmaals Straal, heette nu AV-1 – en plots was de buis helemaal weer zwart.
  Ik heb er een tijdje aan meegewerkt, met die Maurice toen, en NU gaan we het verhaaltje achterhalen..
  Vanuit Hamburg terug naar Amstelveen. Zo meteen in “DossierXYZ-007″…
  Wij werken er nog even aan – en het even uit. Kijk op: http://www.names-amsterdam.de.tl

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.