College wil 50 mille pompen in apparatuur voor STRAAL

Burgemeester en wethouders willen opnieuw 50 duizend euro pompen in de lokale omroep STRAAL. Wethouder Hellendall heeft aan de leden van de gemeenteraad gemeld te willen investeren in goede apparatuur. Maar daartoe heeft het college helemaal de bevoegdheid niet, constateerde Paul Regouin (GroenLinks) woensdag (20 september) in de raadscommissie Burgers en Samenleving.

Het budgetrecht ligt bij de gemeenteraad. Hij en andere commissieleden drongen aan op een ordentelijk voorstel van B en W aan de raad. “We hebben nu twee jaar aangemodderd met STRAAL en nu is het college van plan opnieuw te investeren in de omroep op grond volstrekt onduidelijke gronden. Waarom vraagt u het Commissariaat voor de Media niet de stekker eruit te trekken?”

In het korte mailtje van Hellendall aan de raadsleden stond overigens geen bedrag genoemd, maar daarmee kwam hij wel in de commissie. Volgens hem is in het uitvoeringsprogramma van B en W voor de komende jaren voorzien in een eenmalige stimuleringssubsidie. Maar dat laat het budgetrecht van de raad onverlet, vindt Regouin.

De apparatuur wordt aan de zender in bruikleen gegeven. Er is nu volgens de wethouder een nieuw bestuur en een representatief programmabeleidsbepalend orgaan (PBO). Van stichter Maurice van der Bijl is afscheid genomen die heeft de oude apparatuur – zijn persoonlijk eigendom – gehouden. Nieuwe semi-professionele apparatuur is temeer nodig omdat STRAAL nu gaat samenwerken met ROC’s, die stagiaires beschikbaar stellen uit onder meer technische opleidingen. “Die ROC’s eisen dat de apparatuur voldoet aan de eisen die er in deze tijd aan gesteld moeten worden,” aldus Hellendall. Ook de Schouwburg heeft technische hulp aangeboden. Er is naar zijn mening haast geboden, omdat het commissariaat aan STRAAL nog tot 1 november heeft gegeven om orde op zaken te stellen. Dan moeten de uitzendingen hervat kunnen worden. Met die haast verdedigde de wethouder zijn handelwijze.

Volgens Hellendall heeft het huidige college nog geen cent subsidie aan de zender gegeven, want niet wegneemt dat er door de gemeente – met de n ieuwe subsidie mee – in twee jaar in totaal al 120 duizend euro in is geïnvesteerd.

Commissielid Fokkink constateerde dat de commissie het bestuur noch de PBO kent. Regouin zag een vertrouwensprobleem. Hij eiste een ‘fatsoenlijk onderbouwd’ raadsvoorstel. Rien Alink (D66) sloot zich daarbij aan en Dolf Veenboer (PVDA) zei het bestuur van de zender wel eens eerst te willen spreken. Hij wees erop dat als de zaak eerst in de raad moet komen daarmee minstens anderhalve maand is gemoeid.

De VVD (de partij van Hellendall) vindt dat Amstelveen hoe dan ook een omroep moet hebben. “Wij kunnen ons geen tweede debacle veroorloven,” aldus Joop Siemers. Maar daar past volgens hem wel zorgvuldige besluitvorming bij. De commissie drong er in meerderheid bij het college op aan met een voorstel te komen.

Lees ook:Alleen GroenLinks tegen wegwerken schuld STRAAL
Lees ook:Leider STRAAL opgestapt, nieuw bestuur werkt aan herstart
Lees ook:Politiek stemt in met investeringen omroep
Lees ook:Lokale omroep uit de lucht – zender gestolen
Lees ook:STRAAL blijft nog wekenlang uit de lucht

12 reacties op “College wil 50 mille pompen in apparatuur voor STRAAL

 1. Ph. Nijman

  Het is ongeloofelijk en dan te bedenken dat voorheen Amstelveen Lokaal het wel redde met het geld en dat het paneel/mengtafel slechts 12 jaar oud was en het nog steeds deed. Wat willen ze nu??? Geld over de balk smijten?? Maar dan niet van mijn belastinggeld of gooi het mijn kant op, dan weet ik nog wel een slapende organistaie die binnen een paar maanden een draaiende omroep heeft.

  Wat ik me afvraag, Hoe zuiver is die Hellendoorn.

    /   Beantwoorden  / 
 2. it's me

  Hear hear!

    /   Beantwoorden  / 
 3. A. Lert

  De Wethouder bedoelt het waarschijnlijk goed, maar overziet niet de benodigde struktuur van een zenderopbouw die thans de elementaire kwaliteits-norm voor een lokale zender ontbeert.

  Dus stapsgewijs opbouwen van de ruggegraat van de zender: 1. zakenplan, 2. financiele onderbouwing, 3. benodigde capaciteit, 4. screening potentie medewerkers, strakke programmaopbouw, 5. consistente programmering,

  6. (belangrijk!) adequate bedrijfsvoering onder verantwoordelijkheid van (liefst) een professionele directeur die rechtstreeks veantwoording aflegt tegenover het door Amstelveners bezette stichtingbestuur, de gemeente en het commissariaat voor de media.

  Voorop op het verlanglijstje staat een lokaal zenderbestuur dat zijn inbedding en ervaring heeft in deze gemeenschap, de ins en outs kent van Amstelveen en risico’s durft te nemen voor een vernieuwende maar bovenal voor de Amstelveense bevolking herkenbare aanpak.

  Conclusie: op de huidige voet doorgaan met de oude struktuur betekent mislukking op voorhand en intrekking van de zendmachtiging.
  Dan heeft Amstelveen, als het er ooit nog van komt pas een zender na 2010.

    /   Beantwoorden  / 
 4. ph. nijman

  @ heer lert
  Wat een gelul. Ik ken een organisatie die binnen enkele maanden een lokale omroep op poten heeft. Medewerkers, apperatuur, financieen enz. op orde. Bekend probleem van een representatief van een DB blijft maar het schijnt dat Hellendoorn ‘de wet van 5′ wil toepassen voor LamSTRAAL, dus waarom oonk niet voor anderen.

  en 2010???????????? ‘in your dreams’ bangmakerij

    /   Beantwoorden  / 
 5. Ramond

  Ik heb deze zender een tijdje terug eens bekeken. en ik zie alleen maar gebrek aan intresse door de makers van deze zender.
  het lijkt erop dat de makers het gewoon grappig vinden om programma’s te maken en verder niets anders willen dan hun gezicht op de buis te zien.
  investeren in deze zender zie ik dan ook voor als nog niet zitten op dit moment.

  het gebrek aan intresse kan je terug vinden in de manier van programma’s maken.
  zo heb ik een keer een interview gezien waarbij de intervieuwer camaranam/vrouw en geluidstechniekus tegelijk was en continu bezig was met het bij regelen van de camera.

  ook de presentatie was zwaar onder de maat.
  iemand die vakantie filmpjes maakt of een dagje uit filmt voor thuis doet het 10 keer beter dan de medewerkers van straal.
  toegegeven het zijn allemaal mensen zonder ervaring… maar je kan het natuurlijk ook in ieder geval proberen om het beter te doen.
  Als dit komt omdat er gewoon weg teweinig mensen zijn die willen meewerken, dan moet je een beslissing nemen of je wel of geen programma wilt maken. 1 persoon is gewoon niet genoeg.
  daarnaast vind ik dat er zeer weinig wordt gedaan aan het decord.
  je kan met betrekkelijk weinig middelen toch best wel een decord maken.

  groet

  Ramond

    /   Beantwoorden  / 
 6. it's me

  Let’s kill the broadcast en laten van Amstelveen Lokaal maar weer eens in het leven terugroepen. Dat was pas iets!

    /   Beantwoorden  / 
 7. benji

  het lijkt me logisch dat de wethouder eerst onderzoekt waar de bruikbare apparatuur gebleven is van straal maar ook van amstelveen Lokaal want van die laatste club is ook een complete geluids studio verdwenen.

    /   Beantwoorden  / 
 8. it's me

  Helemaal mee eens.

  Wie o wie, weet waar dit allemaal is.

    /   Beantwoorden  / 
 9. fluffie

  Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat alle apparatuur van Amstelveen Lokaal veilig staat opgeslagen, met medeweten van de gemeente!!!!! Lijkt mij “appeltje-eitje” om de boel weer prima werkend te krijgen, of niet? Dat Hellendal (lees gemeente) er nu weer 50.000 inpompt bij Straal is onder druk van het ROC. Die levert stagiaires en die “mogen” alleen maar met “zeer goede” apparatuur werken. Onzin. AVL had geen stagiaires, maar mensen met kennis, interesse en liefde voor het VAK radio maken. Maar Hellendal is nog nieuw, die moet nog een hoop leren (en geschiedenis Amstelveen Lokale Omroep lezen).

    /   Beantwoorden  / 
 10. mike

  Ik ben in 2005 betrokken geweest bij het oprichten van een lokale omroep met radio en televisie. Minimale basis kosten betreffende inrichting televisie 250.000 euro en de minimale kosten voor radio 45.000 euro.
  Dus met 50.000 moet je dus geen verwachtingen hebben qua kwaliteit.Ik mis hier mensen met kennis van zaken

    /   Beantwoorden  / 
 11. G.M.

  Ik heb een aantal jaar bij AVL gewerkt en zag foto’s van jaren terug. Het was het zelfde mengpaneel voor zo’n 12 jaar. Eerlijk is eerlijk, hij begon wel een beetje aan het einde van z’n latijn te komen.

  Maar… tussen alle VRIJWILLIGERS!!! van AVL zaten een aantal technische mensen die alles werkent hielden. Ik heb ook gezien dat het paneel helemaal uitelkaar was gehaald om hem te fixen. En we waren daar alle zeer dankbaar om.

  Wij kregen ook 50.000 subsidie. 25.000 ging naar huur van het pand en de andere helft naar het betalen van de buma/uitzend rechten. En dankzij een goeie penningmeester, ook vrijwillig!, zijn we toen zelfs uit de schulden kunnen komen.

  Als het verlies van AVL en de komst van STRAAL/AV1 op een andere manier was gegaan, denk ik dat er een zeer goeie samenwerking mogelijk was geweest. Dan was de kennis nog gewoon in huis gebleven. Dan had de gemeente wellicht 50.000 extra willen geven voor verbetering van de zender, ipv een reddingspoging.

  Bij AVL werkte iedereen voor en met veel plezier. Gratis en voor niets, want iedereen deed dit vrijwillig en in hun vrije tijd. Van 18u tot 00u dagelijks live programma’s en in het weekend al vanaf 8uur ‘s ochtends. En 1 keer per jaar, 1 a 2 weken lang, 24 uur live gepresenteerde programma’s achter elkaar. (De week der weken)

  Ik ben benieuwd wat de Gemeente nu zal kiezen als ze de mogelijkheid zouden krijgen, AVL terug, of het proberen met AV1.?

  G.M.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Elly van Amstel

  Tja maar dat waren wel GULDENS! En daarmee moest de penningmeester ook nog de schulden die zijn voorganger had gemaakt wegwerken. Mijn vaste kreet over lokale radio; vroeger probeerden we de RCD buiten de deur te houden, tegenwoordig de deurwaarder.. Oftewel er moet altijd geld bij, maar ik zit met mijn wenkbrauwen in mijn haargrens over de bedragen die er genoemd worden. Ik heb me er allang bij neergelegd dat deze club net zo geknuffeld wordt door de gemeente als AVL destijds en het daardoor financieel wel zal redden, maar blijf het met kritische ogen bekijken, gek he?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.