Politiek stemt in met investeringen omroep

De politiek gaat vrijwel zeker akkoord met de forse investeringen in de nieuwe lokale omroep RTV Amstelveen, maar had woensdagavond (15 november) in de raadscommissie Burgers en Samenleving toch heel wat vragen voor wethouder Frans Hellendall. Bijvoorbeeld over het feit dat reïntegratiebedrijf Global Start de kar gaat trekken en een overheersende rol in het bestuur lijkt te krijgen.

Er komen stagiairs van regionale opleidingscentra (ROC) te werken, maar die wonen waarschijnlijk meestal niet in Amstelveen en zijn daardoor slecht op de hoogte van de stad, vreesde Hen Fokking van de Ouderencombinatie (OCA).

De gemeente ziet in de – naar zij verwacht professionelere – opvolger van STRAAL ook een nieuw goed communicatiekanaal voor zichzelf, waarmee een ander publiek wordt bereikt dan met de bestaande media. Er waren ook vragen over de 28 duizend euro op de begroting voor de interim-manager, die de start voorbereidt.

Paul Regouin (GroenLinks) vond de vergaande bemoeienis van B en W met de omroep nogal verbazingwekkend. Vooral bij het wegpoetsen van de schuld van STRAAL (30 mille) om gemakkelijk door te kunnen starten op de bestaande zendmachtiging had hij vragen. Naar zijn mening had STRAAL beter failliet kunnen gaan. Maar het college heeft, nu het Commissariaat voor de Media weer vertrouwen heeft in de Amstelveense omroepplannen onder een volledig nieuwe bestuur, gekozen voor een snelle doorstart. Anders zou RTV Amstelveen weer helemaal opnieuw moeten beginnen met aanvragen van een vergunning.

Jacqueline Koops (ChristenUnie) wees er op dat in de missie van de omroep het godsdienstige element ontbreekt. Inmiddels zit in het Programmabeleidsbepalend Orgaan (PBO) wel een vertegenwoordiger van de kerken, meldde Hellendall.

Regouin vond alle inspanningen en investeringen van de gemeente niet correct tegenover de voorganger van STRAAL, Amstelveen Lokaal, die jarenlang de omroep in de lucht heeft gehouden en in een competitie met haar opvolger geen zendvergunning meer kreeg. “De wethouder duikt nu in de algemene reserves van de gemeente om een materieel faillissement te voorkomen. Hij had beter naar het Commissariaat van de Media kunnen gaan, die zendmachtiging wilde intrekken, en dan opnieuw beginnen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

De gemeente betaalt behalve 40 duizend euro structureel per jaar en 30 mille schuldlossing ook nog 76 duizend voor apparatuur (radio en TV).

Volgens Hellendal hebben zich al enkele tientallen Amstelveense vrijwilligers voor de omroep gemeld. RTV Amstelveen wil doorgroeien naar de status van ‘leerbedrijf’ voor o.a. technici, maar daarvoor is in totaal 144 duizend euro nodig. De wethouder zei ook dat de gemeente een huisvestingsverplichting heeft voor de omroep, op basis van een twee jaar geleden vastgestelde verordening voor het onderdak helpen van maatschappelijke instellingen. Er gaan voorlopig één betaalde kracht bij de omroep werken om de vrijwilligers te begeleiden. Die is niet de hoofdredacteur, een vrijwilliger. Ook de hoofden techniek en advertentie acquisitie zijn vrijwilligers.

De omroep gaat voorlopig in de studio van STRAAL in het voormalige energiegebouw aan de Van Heuven Goedhartlaan zitten. Een kapitaalverspilling, vond de commissie, omdat dat pand binnenkort wordt gesloopt, zodat de studio dan weer elders moet worden ingericht. Maar er is op dit moment bij de gemeente geen andere (definitieve) ruimte beschikbaar, zei Hellendall.

Lees ook:Alleen GroenLinks tegen wegwerken schuld STRAAL
Lees ook:Mediacommissariaat ontkent uitspraak over voorbeeldfunctie RTV Amstelveen
Lees ook:College wil 50 mille pompen in apparatuur voor STRAAL
Lees ook:Lokale omroep met tv op de kabel
Lees ook:Lokale omroep weer in de lucht – geen extra subsidie

6 reacties op “Politiek stemt in met investeringen omroep

 1. David de Jong

  Even voor jouw informatie:
  28.000 euro is eigen inbreng van Global Start/Boer & Croon. Dat betaalt de gemeente dus niet, dat is ook niet in de voorstellen voorzien, noch van RTV Amstelveen, noch van de gemeente!

  Met betrekking tot het failliet gaan van de stichting Straal: ja dat was een optie geweest ze failliet laten gaan. Circa 10.000 van de 30.000 euro was verschuldigd aan de gemeente Amstelveen ivm huur e.d. Daarmee was de gemeente de grootste schuldeiser geweest. Kortom wat schiet je er mee op om het failliet te laten gaan? Dan komt er evt een ingewikkelde procedure tot inttrekking en vervolgens eventueel een nieuwe procedure voor een eventuele nieuwkomer. Die nieuwkomer is er dan op z’n vroegst over EEN jaar.

    /   Beantwoorden  / 
 2. De Groot

  En hoe zit het dan met die oprotpremie van ongeveer 20.000 euro die de ex-directeur heeft gekregen? (tenminste, zoiets ving ik op in de ‘wandelgangen’) Is dat ook gemeenschapsgeld?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan Th. Bos

  Is bekend, dat verhaal over die 28 mille, maar er werd in de commissie wel naar gevraagd. Zoiets komt dat ook soms in de verslaggeving. Gek he?

    /   Beantwoorden  / 
 4. David de Jong

  Nee dat is niet vreemd, maar het is wel vreemd dat het antwoord van de wethouder daar dan niet in vermeld wordt in het stuk.

  Een eventuele premie voor een oud-directeur zit bij mijn weten NIET in de opgaves van de gemeente en RTV Amstelveen aangaande de te vergeven gelden.

    /   Beantwoorden  / 
 5. De Groot

  Tjsa, dus als ik twee jaar bandjes laat lopen op de radio en een jaar lang nutteloze info op tv smijt maak ik kans op een premie van 28.000 euro? Degene die Van der Bijl nu nog als gek verslijten zijn volgens mij zelf gek. Ja, ik ook.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Ph. Nijman

  Het wordt tijd dat de revolutie uitbreekt in Amstelveen. Maar even zonder dollen. De gemeente gaat dus een commerciele omroep steunen? De omroep wordt immers geleidt door een bedrijf en is bedoeld om niet Amstelveense stagaires op te leiden.

  je vraagt je soms af om hellendoorn niet verschrikkelijk om is. Het wordt ook een leuke discussie met het Comm. van de media.

  Wat ik me trouwens afvraag. Hoe komt het dat er een schuld is. Amstelveen Lokaal (kent U die nog??) heeft zijn eigen schuld weggewerkt, draaide ondertussen gewoon door en had 120 vrijwilligers aan de gang.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.