GroenLinks: ‘Willen B&W Cardanus neersabelen?’

Axel Boomgaars

Eerst was het college volgens GroenLinks te traag in het handelen jegens stichting Cardanus, nu blijkbaar weer te snel. Terwijl nog de echo weerklinkt van de in de jongste raadsvergadering door GL-raadslid Axel Boomgaars gestelde, niet van argwaan ontblote, mondelinge vragen, vrezen hij en fractiegenote Dorien Mijksenaar nu dat B&W met snel schakelen de club omver lijken te willen werpen. Vanwaar de GroenLinkse omwenteling binnen twee weken? “We zien het nu anders,” meldt het duo. “Wethouder Raat lijkt willens en wetens het jongerenwerk zo overhaast bij Cardanus weg te willen halen, dat het de hele organisatie aan het wankelen brengt. Dit kan rampzalige gevolgen hebben voor het hele welzijnswerk.” Overigens heeft het college inmiddels besloten Cardanus nog respijt te geven en KPMG eerst onderzoek te laten doen.Intussen ziet GroenLinks al tal van rampscenario’s. De fractie vraag zich bijvoorbeeld af of de peuters uit de peuterspeelzalen op straat komen te staan, het tienerwerk stil gaat liggen en de buurthuizen worden gesloten. En of de verstandelijk gehandicapten in Alleman weer het tehuis in moeten. “Deze vragen en antwoorden bepalen voor duizenden vrijwilligers en gebruikers van het welzijnswerk van Cardanus in meer of mindere mate hun leven. Voor hen is Cardanus niet alleen het jongerenwerk,” aldus de GroenLinks-raadsleden.

Zij geven de schuld van alles aan het college. “Een college met visie en hart voor welzijnswerk had het zover niet laten komen en gezocht naar een constructieve oplossing,” zeggen zij. De coalitie kan volgens hen beter haar tijd en energie steken in het draaiende houden van het welzijnswerk. In de raadsenquête naar hoe vorige colleges met Cardanus zijn omgegaan, die de coalitie wil, zien zij niets. “Die gaat een ton kosten en leidt niet tot een oplossing van de huidige problemen.” Van een van de  vorige colleges maakte ook GroenLinks deel uit. Maar de nu de beschuldigende vinger naar het huidige college stekende fractie vindt dat men niet moet blijven hangen in schuldvragen en juridische procedures. “Laten we de hand aan de ploeg slaan,” zeggen ze. Dat meent het college juist te doen, maar het  is kennelijk niet de ploeg die GroenLinks in gedachten had. Hoewel zij evenals de wethouders Raat en Koops zegteen zakelijke benadering voor te staan.

Lees ook:Gedwongen ontslagen bij Cardanus
Lees ook:PvdA verbijsterd over breuk met Cardanus
Lees ook:SP achter actie medewerkers Cardanus, D66 wil duidelijkheid
Lees ook:B&W maken pas op de plaats met korten Cardanus
Lees ook:GroenLinks: college onthield raad informatie jongerenwerk

17 reacties op “GroenLinks: ‘Willen B&W Cardanus neersabelen?’

  1. frank

    Hoeveel kostte dat onderzoekje van het KPMG ook alweer?
    -
    Laat GL zelf aangeven waar het volgens hun goed loopt en dan waar het slecht gaat, want iedereen weet dat het een zwart/wit verhaal is. Hetzelfde geldt voor mevr. Koops en de hr. Raat, met stom knijpen kun je zelfs meer kapot maken dan je lief is of wil men de gehele zaak in een sterfconstructie brengen? En daarna roepen:” Zie je wel, ze maken er zelf een puinhoop van”.
    -
    Praktische voorbeeld; Mijn vader van 89 wordt altijd door vrijwilligers met een auto naar het ziekenhuis begeleid.
    -
    Tot nog toe heb ik weinig concrete, positieve elementen over Cardanus uit de politiek vernomen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rob Nijkamp

    Goed zo Groen Links, blijf maat staan voor deze organiosatie die door jullie mede zo gigantisch is opgetuigd en waar mevrouw Mijksenaar ook genoeg heeft gedaan om zaken te regelen. Nu worden er duidelijke stappen gemaakt maar niet altijd even prettig. Maar ja dokter kan de patiënt beter echt opknappen dan deels met lapmiddelen aan de slag blijven. Zachte heelmeesters en stinkende wonden!! En hoeveel mensen werken er daadwerkelijk bij Cardanus ten opzichte van de vele vrijwilligers die het zaakje draaiebnde houden? Dat Cardanus daar de financiële revenueen van in zijn zak stopt is schijnbaar geen bezwaar. Complimentenm voor herbert Raat en consorten hou de oplossing wordt gezocht. En bij financiering is toch altijd het verhaal dat afspraak telt. Dan moet je als Cardanus ook niet zeuren na jaren geld te hebben gekregen voor niet geleverde produkten. Wie houdt wie nu voor de gek.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joost

      Sneu dat Nijkamp nog steeds probeert GroenLinks in een kwaad daglicht te stellen. Onverwerkt trauma van zijn SP avontuur waarschijnlijk. Zijn aantijgingen jegens de partij missen elke vorm van onderbouwing. Raadslid Dorien Mijksenaar had volgens mijn informatie een zeer klein contract bij Cardanus, heeft dat vorig jaar opgezegd om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden en heeft absoluut hart voor het welzijnswerk, maar zeker geen hart voor Cardanus. En oud-GL-raadslid Ina Fokkema is enkele jaren geleden juist uit de Raad van Toezicht gestapt omdat ze het oneens was met de houding van de RvT jegens de bestuurder en de organisatie.Dat Nijkamp probeert mensen te beschadigen is meer dan triest. Op de bal graag Rob, niet op de man.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Johan Bos

        Dat vermijden van die schijn van belangenverstrengeling kwam wel een beetje laat. Lokale politici moeten vewoon op geen enkele wijze verbonden zijn aan een organisatie waarvan de gemeente klant is.

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank

          Als dat zo is kan 50% van de bevolking niet meer in de lokale politiek zitten tot journalisten en dorpsonderwijzers toe.

            /   Beantwoorden  / 
  3. Axel Boomgaars

    Een kleine correctie, aangezien dit bericht niet helemaal juist het bericht van mijn fractie weergeeft. Wij zien op dít moment niets in een raadsenquete, omdat deze alleen terugkijkt op afgelopen jaren en niet op dit moment oplossingen biedt voor de risico’s waarmee we te maken hebben. Wij vinden dat er eerst actie moet worden genomen om welzijnswerk draaiende te houden, daarna willen we best nog kijken naar het hoe, wat en waarom.
    Cardanus lijkt na een zware tijd op weg naar boven, die weg moet volgens ons niet worden afgeknepen. Daar lijkt het handelen van B&W wel op en dat is de kern van ons bericht.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Dus je geeft toe, dat er geld is verspild?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Axel Boomgaars

        Volgens mij heb ik het in mijn reactie nergens over het feit dat er geld verspild zou zijn, dus ik snap niet waar die vraag vandaan komt/waar die over gaat. Die raadsenquete is alleen nog in de planning, dus daar kan geen geld aan verspild zijn, en een kpmg-rapport, daar heb ik de uitkomsten nog niet van gezien, dus daar kan ik niks over zeggen.

          /   Beantwoorden  / 
    2. Johan Bos

      Mag ik even weten wat onjuist is in het bericht?

        /   Beantwoorden  / 
  4. Hans van der Liet

    “We zien het nu anders”. Draaikonterij van Groenlinks!

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Zoiets als het CDA met de PVV of moslims in het CDA?

        /   Beantwoorden  / 
  5. Feniks

    Jemig, waar is het college nou mee bezig. Lees de lokale weekbladen en je krijgt tranen in je ogen. Een wethouder, J. Koops, die er niets van begrijpt, of gewoonweg haar ambtenaren napraat (stom, stom, stom), paniek bij Cardanus en haar ca 700 werknemers en vrijwillegers. Terwijl de clienten straks in de kou staan.

    Bravo wethouders Koops en Raat!!!

    Op naar en volgende motie van wantrouwen…

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Mevr. Koops, dit valt me van u tegen. U die vaak opkomt voor de sociale minima en de basisbehoeften.Ik dacht altijd dat een boek daartoe behoorde ( om zo te zeggen het volk te verheffen) Jammer, hoor!

        /   Beantwoorden  / 
  6. rob nijkamp

    Feniks heeft met betrekking tot de ambtenaren het gelijk volledig aan zijn kant, maar de wethouders Koops en Raat zijn gelukkig iets slimmer en pakken hun politieke verantwoording op. 700 werknemers bij Cardanus is inclusief vrijwilligers, waarvan de laatste vaak de belangrijkste spil waren en gratis de geldmachine voor Cardanus draaiende hielden. Voor Groen Links is het helemaal vervelend een raadsenquete, want dan zullen een aantal zaken duidelijk worden. Voor de gemeenteraad en gemeente Amstelveen ook want misschien heeft iemand 8 jaar zitting gehad in de raad inclusief oneigenlijke belangenverstrengeling

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Als je dat zegt, moet je man en paard noemen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank

        Ik bedoel hiermee de personen en niet een politieke partij.

          /   Beantwoorden  / 
  7. Jaarsma

    Het Jaarverslag 2010 is niet online bij Cardanus.
    Wel die van 2009. Daar staan de onderstaande opmerkelijke kosten en lasten in. Weliicht dat hier nog iets te besparen valt. Voor de goede orde: het gaat hier om een organisatie met plm. 200 medewerkers met een totaal ontvangen subsidies van 7.588.532

    Aanschaf telefoons 15.445
    Brutolonen en salarissen 4.599.683
    Overige personeelskosten 341.838
    Telefoonkosten 88.070
    Administatie proj./overhead 1.133.236
    Organisatieontwikkeling 133.003
    Kopieerkosten 65.819
    Adviseurs en accountant 44.669
    Overige organisatiekosten 80.171
    Activiteiten overige 383.710
    Diefstal en kasverschillen 7.184
    Totale Personeelskosten 5.843.117
    Huisvesting 2.009.173
    Organisatie 1.895.319
    Overige organisatiekosten 80.171

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.