SP achter actie medewerkers Cardanus, D66 wil duidelijkheid

Patrick Adriaans (SP)

De actievoerende medewerkers en vrijwilligers van Cardanus kunnen op steun van de SP rekenen. Die fractie in de gemeenteraad zegt te willen strijden voor behoud van de werkgelegenheid van de in financiële problemen geraakte welzijnsorganisatie. D66 zegt volstrekte duidelijkheid van B&W te willen als antwoord op de vraag of die de samenwerking met Cardanus eigenlijk willen beëindigen. Het college wilde de subsidie voor het jongerenwerk per 1 mei al stoppen, in plaats van – zoals eerder aangekondigd – 1 januari. Het zegt niet de dienstverlening te hebben gekregen die was afgesproken. De reactie van Cardanus dat de stichting daardoor onmiddellijk failliet zou gaan, wordt tegengesproken door KPMG, dat in opdracht van B&W een onderzoek instelde. Maar Ondernemingsraad en vakbond Abvakabo, die vanavond (woensdag) demonstreren bij het raadhuis, houden vol dat de stichting op omvallen staat.Dat wil de SP graag voorkomen. SP-raadslid Patrick Adriaans geeft toe dat er veel misging in de organisatie, die afscheid nam van directie en Raad van Toezicht, maar ziet ook veel goeds. “Het mag niet zo zijn dat medewerkers nu de dupe worden van wanbeleid uit het verleden of een te starre opstelling van de gemeente in het heden. Daarom steunen wij de acties van het personeel en zullen wij ze een hart onder de riem steken.”

Voor D66 staat de continuïteit van de uitvoering van het welzijnswerk voorop, zegt fractievoorzitter Rien Alink. Zij wil daarom weten of het college nog wel vertrouwen in Cardanus heeft of het hele welzijnswerk eigen op een andere manier wil organiseren. Dat laatste zou best kunnen, want wethouder Koops (welzijn) liet deze week al doorschemeren ook andere instellingen te vragen hun licht over het welzijn in Amstelveen te laten schijnen. Volgens Alink dreigt Cardanus aan haar negatieve imago ten onder te gaan. “Medewerkers en vrijwilligers hebben recht op een duidelijke keuze, met het laten voortbestaan van deze onzekere situatie is niemand gebaat,” zegt Alink.

De SP zegt alle voorstellen van B&W over welzijnswerk te zullen toetsen aan eigen uitgangspunten en het draagvlak onder de bevolking. “We moeten ons niet blind staren op faillissement of behoud van Cardanus,” vindt Adriaans. “Het gaat er om dat de voorzieningen voor de inwoners van Amstelveen op peil blijven of verbeteren en daarnaast behoud van werkgelegenheid voor de huidige medewerkers van Cardanus, die zich met hart en ziel inzetten voor de Amstelveense gemeenschap. Vorm en naam zijn daaraan ondergeschikt.” Intussen steunt de SP loyaal de demonstratie van de Cardanusmedewerkers en –vrijwilligers bij het raadhuis.

Lees ook:D66: ‘Medewerkers Cardanus niet dupe laten worden van mismanagement’
Lees ook:PvdA verbijsterd over breuk met Cardanus
Lees ook:D66 verbaasd over paniekvoetbal van B&W over welzijn
Lees ook:Gedwongen ontslagen bij Cardanus
Lees ook:GroenLinks: ‘Willen B&W Cardanus neersabelen?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.