GroenLinks: college onthield raad informatie jongerenwerk

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

GroenLinks beschuldigt B&W ervan informatie over het jongerenwerk te hebben achter gehouden. Het college weigerde de rapportage van stichting Cardanus over het eerste halfjaar van 2010 naar de raadscommissie Burgers en Samenleving te sturen. Wethouder Raat liet weten dat niet opportuun te vinden en dat niemand binnen het college verantwoordelijkheid voor het Cardanus-rapport wilde nemen. GroenLinks-raadslid Axel Boomgaars heeft aan B&W schriftelijke vragen over de zaak gesteld. Overigens heeft het college voorgesteld de uitvoering van het jongerenbeleid over te hevelen naar de gemeente, om daar meer greep op te krijgen. Maar daarvoor is, constateert Boomgaars nu, als onderbouwing alleen gemeentelijke informatie aangedragen. De in het rapport neergelegde visie van Cardanus ontbreekt. Boomgaars wil van B&W weten hoe hun discussie is verlopen over de verantwoordelijkheid voor het rapport en waarom zij kennelijk eensgezind besloten dat niet naar de raadscommissie te sturen.

‘Dat u het vanwege uw voorgenomen veranderde verhouding met Cardanus minder opportuun noemde de rapportage naar ons toe te sturen, vindt GroenLinks niet door de beugel kunnen,’ schrijft Boomgaars aan het college. ‘Het opzeggen van het contract met Cardanus zou volgens uw zeggen binnen uw beleidsvrijheid als college vallen, maar voor het overige heeft deze raad nog nooit een besluit genomen hoe we nu verder gaan met jongerenwerk. . Juist daarom is het in de aanloop naar besluitvorming toe van belang dat onze commissie zich op meer kan baseren dan alleen de brief van de wethouder waarin hij zijn gewenste richting aangeeft. Dat is immers ook maar één visie van één belanghebbende.’

Het kwam het college beter uit dat de raad niet over het bewuste rapport beschikte, denkt Boomgaars. Hij heeft nogal wat tegenstrijdige informatie uit enerzijds dat rapport en anderzijds een brief van wethouder Raat gehaald. Zoals over het aantal bezoekers per avond van de jongeren centra. Volgens Raat zijn dat er maar vijftien, wat naar zijn mening niet de enorme bedragen rechtvaardigt die de gemeente er nu in  pompt. Maar volgens Cardanus is het aantal bezoekers, na een dip als gevolg van een pasjessysteem en het invoeren van een blowverbod, weer gestegen. In Downtown zouden er gemiddeld 55 komen. Boomgaars wil van het college wel eens weten waar dat verschil in cijfers vandaan komt.

Ook dat Raat met het jongerenwerk meer wil aanhaken bij sportverenigingen staat volgens Boomgaars nogal haaks op het Cardanusrapport, waarin staat dat vrijblijvende buitensportactiviteiten in een behoefte blijken te voorzien, maar een flink aantal jongeren zich niet als lid aan een sportvereniging wil binden. Volgens Boomgaars heeft het college de raad eerst wel toegezegde informatie bewust onthouden.

Lees ook:Cardanus tevreden met ‘genuanceerd’ rapport raadsonderzoek
Lees ook:Gemeente geeft Cardanus schadevergoeding jongerenwerk
Lees ook:GroenLinks vindt Koops te laks naar Cardanus
Lees ook:GroenLinks maakt zich zorgen over Cardanus
Lees ook:Gemeente stopt met Cardanus voor jongerenwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.