Deel raad wil verdubbeling energiekosten compensatie minima

De PvdA, GroenLinks en D66 willen de compensatie van de gestegen energielasten voor de minima verdubbelen. Daarvoor is nu 35 euro per huishouden uitgetrokken. Dat bleek woensdag (17 mei) in de raadscommissie Burgers en Samenleving. VVD, Burgerbelangen, CDA, ChristenUnie en Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) willen eerst een dekkingsvoorstel daarvoor zien.

De bijdrage gaat naar ouderen met een inkomen tot 125 procent van de bijstandsnorm. Voot alle andere minima geldt 110 procent van die norm. De ChristenUnie had daar grote moeite mee en zou liever beide groepen gelijktrekken. Maar dat bleek onmogelijk wegens een eerder door de raad genomen raadsbesluit over de normen voor toewijzing van allerlei sociale voorzieningen.

Moeite hadden vrijwel alle fracties met het feit dat van de 90 mille die voor de compensatie is uitgetrokken 20 mille nodig is ter dekking van de uitvoeringskosten. De gemeente verwacht dat 2000 huishoudens gebruik maken van de regeling, terwijl er naar schatting 2500 voor in aanmerking komen. Bij 2000 is het uit het rijksgemeentefonds verkregen geld op, maar wethouder Groot meldde dat als meer mensen via de communicatie kunnen worden bereikt die de bijdrage aanvragen er uit het bijstandsbudget extra wordt gefinancierd.

Lees ook:Compensatie energiekosten minima verdubbeld
Lees ook:Tegemoetkoming energiekosten voor minima
Lees ook:‘Compensatieregeling energiekosten zorgt voor tweedeling bij de minima’
Lees ook:Meer stille armoede dan verwacht in Amstelveen
Lees ook:ChristenUnie blij met collegevoorstel ontzien kwetsbare ouderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.