Meer stille armoede dan verwacht in Amstelveen

Amstelveen telt meer huishoudens met een minimaal inkomen dan altijd door de gemeente werd aangenomen. Dat is gebleken uit onderzoek. Het zijn er ruim drieduizend, maar daarmee zijn nog niet alle minima opgespoord. Tot nu toe werd het aantal vastgesteld op circa 1800. De gemeente zegt al jarenlang alles te doen om alle minima te bereiken, waarop de raad ook herhaaldelijk heeft aangedrongen. Op basis van de beschikbare bestanden kan zij ongeveer 70 procent aanschrijven. Zij doet er naar haar zeggen alles aan om de overige dertig procent te traceren. B&W gaan de gemeenteraad voorstellen het huidige minimabeleid te handhaven en de mogelijkheden voor pro-actieve dienstverlening (het achterhalen van ‘verborgen' minima) uit te breiden. Onder meer wil men pogen bij de woningcorporaties de adressen van huurders met huurtoeslag los te krijgen. Ook wil het college de tegemoetkomingen voor huishoudens met kinderen verhogen en verstrekking van computers aan zulke minimahuishoudens met kinderen mogelijk maken.

Lees ook:Tegemoetkoming energiekosten voor minima
Lees ook:Forse stijging aantal Indiers in Amstelveen
Lees ook:Klanten geven sociale dienst rapportcijfer 7,5
Lees ook:Ruim vijfduizend gratis spaarlampen naar minima
Lees ook:Kerstgratificatie voor minima

5 reacties op “Meer stille armoede dan verwacht in Amstelveen

  1. Paapsgezind

    Broodje aap. Nederland heeft één van de ruimhartigste sociale stelsels ter wereld. Wie van zijn uitkering niet rond kan komen heeft het meestal aan zichzelf te wijten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Cees Sitvast

    U bent zeker in de jaren ’80 blijven steken?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Johan Th. Bos

    O, dus 20 jaar geleden was het WEL zoals ik beschreef? Wat is er volgens u sindsdien veranderd?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Cees Sitvast

    Mijn reactie was meer bedoeld voor “meneer Paapsgezind”.
    Er is veel veranderd in 20 jaar tijd. Omdat ik zelf in dit veld werkzaam ben heb ik het van nabij meegemaakt. Ik denk dat de meeste veranderingen ontkoombaar waren. Meneer Paapsgezind heeft er geen idee van hoe moeilijk het is om van een uitkering rond te komen. Dat wil zeggen: van een uitkering op het sociaal minimum. Het is goed dat het gemeentelijke beleid er op gericht is deze mensen op te sporen en te helpen. Het landelijke beleid moet er echter vooral op gericht zijn mensen uit een uitkeringssituatie te halen. Dat is meer en meer ook het geval(hier zit een groot verschil met 20 jaar terug). De veranderende bevolkingssamenstelling maakt dit extra noodzakelijk. Veel immigranten beschikken immers niet over de vaardigheden om zich staande te houden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Als het stelsel van sociale zekerheid en reintegratie daar onvoldoende op afgestemd wordt heeft dit uiteindelijk een ontwrichtend effect op de samenleving. Maar dat laat onverlet dat het rondkomen van het sociaal minimum bijkans onmogelijk is.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Johan Th. Bos

    Ik vind dat meneer Paapsgezind met open vizier zou moeten strijden, in plaats van zich achter een schuilnaam te verbergen. Ik vermoed dat hij zelf een fors inkomen heeft.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.