Compensatie energiekosten minima verdubbeld

De gemeenteraad heeft woensdagavond (31 mei) het bedrag voor compensatie van de gestegen energielasten voor mensen met een minimaal inkomen verdubbeld. Daardoor wordt in plaats van 35 nu 70 euro per huishouden toegekend. De raad ging unaniem akkoord met de motie van die strekking, ingediend door CDA, VVD en PvdA (de huidige coalitie).

De raad ging niet mee met D66, die een deel van de extra middelen had willen gebruiken om minima aan energiebesparende middelen te helpen, bijvoorbeeld spaarlampen.

In totaal is nu 160 duizend euro, in plaats van de eerder geraamde 90 duizend euro met de uitkering gemoeid. Van die 90 mille zou overigens maart 70 mille bij de minima terecht komen, omdat de rest op zou gaan aan uitvoeringskosten. Die laatste worden uiteraard niet hoger als de uitkering per huishouden stijgt.

Die 90 duizend euro is precies het bedrag dat Amstelveen van het rijk ontvangt, dat 35 miljoen voor compensatie van energiekosten heeft uitgetrokken. Maar sinds de regering dat deed, zijn die kosten al weer fors gestegen, constateerde PvdA-raadslid Dolf Veenboer. De aanvulling op het van het rijk ontvangen bedrag komt uit het budget voor Sociale Zaken.

Het geld gaat naar ouderen (65+) met een inkomen tot 125 procent van de bijstandsnorm en naar de overige minima met een inkomen tot 110 procent van de minima. Dat is in lijn met eerder door de gemeenteraad vastgesteld beleid. De ChristenUnie had overigens de criteria voor alle groepen gelijk willen maken, maar dat zou complete wijziging de regels voor het woonlastenfonds inhouden.

Volgens D66 zou met spaarlampen 50 euro per jaar kunnen worden bespaard. En die gaan acht jaar mee, zodat zij 400 euro opleveren, betoogde Rien Alink van D66. Hij baseerde zich op onderzoek van Greenpeace. Maar de raad voelde er niets voor een deel van het geld aan zulke attributen beschikbaar te stellen.

Lees ook:Ruim vijfduizend gratis spaarlampen naar minima
Lees ook:Ruimere fianciering gebruiksartikelen minima
Lees ook:Tegemoetkoming energiekosten voor minima
Lees ook:Deel raad wil verdubbeling energiekosten compensatie minima
Lees ook:Gratis spaarlampen bij laag inkomen

10 reacties op “Compensatie energiekosten minima verdubbeld

  1. Hans van der Liet

    Heel verheugend dat deze coalitie bewijst hart te hebben voor mensen die het financieel moeilijk hebben! Hulde!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Th. Bos

    Had de vorige dat niet dan? Die heeft in elk geval de marges voor minima opgekrikt naar 125 procent van de bijstandsnorm. Ik vrees dan de prioriteiten van een sterk door de VVD gedomineerd college niet bepaald bij de minima liggen. Die partij maakt daar ook geen geheim van en heeft openlijk laten weten de pest te hebben aan sociale woningbouw. Logisch met zo’n achterban.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Iedere partij probeert het zijn achterban naar de zin te maken, dus dat voor de VVD sociale woningbouw geen prioriteit heeft, lijkt me inderdaad logisch. Maar de VVD maakt niet alleen de dienst uit en PvdA en CDA hebben beide aangegeven dat sociale woningbouw ook aan bod dient te komen. Zo komt evenwichtig beleid tot stand!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Wokkel

    Hoe naief… Daarom woon ik als ras-Amstelvener zeker buiten de gemeentegrenzen? Evenwichtig beleid had er voor gezorgd dat ik nog in Amstelveen had gewoond. Nu kon ik alleen kiezen uit woningen van drie ton en meer. Door het evenwichtige beleid komen evenwichtige prijzen tot stand?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet

    Geachte heer Wokkel,

    misschien helpt het als u in plaats van drie keer per jaar, slechts één keer per jaar op vakantie gaat. Dan kunt u het uitgespaarde geld aan een hypotheek besteden en toch in het door u zo geliefde Amstelveen blijven wonen!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Johan Th. Bos

    Al ga je nooit op vakantie. De huizenprijzen in Amstelveen zijn onbetaalbaar. Wat hier betaalbaar heet, is lachwekkend. Zeker voor starters. Maar het Amstelveense regime heeft nu eenmaal niets mat starters, (werkende) jongeren en ander pleps. Wel met villa’s golf, dure auto’s, dure winkels enzovoort. Mag allemaal van mij, je bent het Wassenaar bij Amsterdam of niet. Maar doe niet of ook voor (beneden) modalen nog plaats zou zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Hans van der Liet

    Ik heb nou niet de indruk, dat al die inwoners van flats aan de Groenelaan, de Van Heuven Goedhartlaan en rond de Sportlaan zo puissant rijk zijn. En nog recent heeft de gemeente 5 miljoen uitgegeven om sociale woningbouw in Bovenkerk mogelijk te maken, dus dit is allemaal indianengehuil

      /   Beantwoorden  / 
  8. Johan Th. Bos

    Die 5 miljoen kwam van de vorige coalitie. Er zijn helaas voor de VVD ook minder rijken in Amstelveen. Een historisch gegroeid probleem, nog onder burgemeester Rijnders, toen Amstelveen op Amsterdamse contingenten ging bouwen voor de hoofdstad. Maar dat er nu ook minder rijken wonen, vindt de VVD al ernstig genoeg, vandaar dat sociale woningbouw zo veel mogelijk moet worden tegengegaan. Anders loop het echt uit de hand met de armoelijers die een constante bedreiging voor golfterreinen e.d. vormen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Hans van der Liet

    En wie zat er in de vorige coalitie? Het CDA!

      /   Beantwoorden  / 
  10. Hans van der Liet

    Ik denk overigens dat het de bewoners van die sociale woningen worst zal zijn welke coalitie dat geld heeft vrijgemaakt. Feit is, dat de gemeente er voor zorgt, dat ook minderbedeelden hier kunnen wonen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.