‘Compensatieregeling energiekosten zorgt voor tweedeling bij de minima’

De uitvoering van regeling voor compensatie van de (hoge) energiekosten voor mensen met een minimaal inkomen, zorgt voor een tweedeling binnen die doelgroep. Dat constateerde Paul Regouin (GroenLinks) woensdag (12 juli) in de gemeenteraad. Er worden verschillende criteria gehanteerd voor enerzijds huishoudens die al bij de Sociale Dienst bekende zijn en anderzijds andere minima.

“Wie niet bekend is bij de dienst moet een aanvraag indienen. En dat is alleen mogelijk voor mensen die zelfstandig wonen en een eigen energiemeter hebben. Die criteria staan nergens in de regeling voor de overigen,” zei Regouin. Volgens hem was de intentie van het raadsbesluit dat aan de regeling ten grondslag lag gewoon alle minima te compenseren. Daarvoor zou het reguliere instrumentarium van het minimabeleid moeten gelden, vindt Regouin.

Volgens verantwoordelijk wethouder Groot hebben 1470 huishoudens automatisch de compensatie gekregen en is ‘een brede en kostbare campagne opgezet’ om anderen er toe te bewegen die aan te vragen. Dat resulteerde in slechts 24 aanvragen, waarvan er drie werden afgewezen wegens een te hoog inkomen of vermogen. Dat geringe aantal aanvragen stelde het college teleur, maar verbaasde Regouin niet. “In de advertentie stonden de extra criteria al die voor de bij de dienst bekende minima niet gelden. Dus wie daaraan niet voldeed, diende geen aanvraag in.”

Groot sprak dat tegen. Volgens hem komen niet zelfstandig wonende huishoudens zonder eigen meter nauwelijks voor. “Maar we moeten niet hebben dan tien individuele bewoners van een huis allemaal een aanvraag indienen, terwijl het energieverbruik niet hoger is dan wanneer er maar één persoon zou wonen,” zei hij. Op Uilestede beschikken de bewoners volgens hem over afzonderlijke energiemeters.

Lees ook:Nog subsidiegeld beschikbaar voor energiebesparing in woningen
Lees ook:Tegemoetkoming energiekosten voor minima
Lees ook:Deel raad wil verdubbeling energiekosten compensatie minima
Lees ook:PvdA wil betere ‘zoektocht’ naar minima
Lees ook:Minder regeltjes aanvraag bijzondere bijstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.