CU wil ouderbijdrage jeugd-ggz uitstellen

Jacqueline Koops. Foto: amstelveenweb.com

Jacqueline Koops. Foto: amstelveenweb.com

De ChristenUnie heeft het college van B&W gevraagd de ouderbijdrage voor psychiatrische hulp aan jongeren, de zogenoemde in de jeugd-ggz, op te schorten, nu staatssecretaris Van Rijn onderzoek doet naar de gevolgen van die bijdrage.

De ouderbijdrage in de jeugd-ggz kan oplopen tot 1500 euro per jaar, heeft CU-raadslid Jacqueline Koops  uitgerekend. “De eerste signalen wijzen erop dat dit een drempel is voor ouders om hulp te vragen. Het gaat om kwetsbare kinderen die zorg nodig hebben. Zij mogen noodzakelijke zorg niet ontberen door een financiële drempel. Wij willen daarom dat het college de ouderbijdrage niet int,” zegt ze.


In de Tweede Kamer heeft de ChristenUnie vorige week gepleit voor uitstel van invoering van de eigen bijdrage, die inkomensonafhankelijk is. “Voor mensen met een zeer beperkt inkomen is er waarschijnlijk de mogelijkheid hiervoor bijzondere bijstand aan te vragen, maar voor mensen met een inkomen daar net boven, is € 1500 een zeer groot bedrag, soms zelfs te vergelijken een maandinkomen”, zegt Koops. “Dat kan grote financiële gevolgen hebben, soms met huisuitzetting tot gevolg. Dat moeten we dus niet willen”, zegt Koops. Zij stelde al eerder vragen erover aan het college.

Sommige andere gemeenten hebben de inning van de eigen bijdragen al opgeschort, zoals Den Haag. Koops: “Naast opschorting van de ouderbijdrage willen wij ook weten hoeveel het kost die te innen. Beleid moet ook efficiënt zijn. Als de administratieve lasten voor het innen zo hoog zijn dat er weinig van overblijft, schiet de gemeente er niks mee op. Daarom vragen wij B&W om onderzoek, zodat niet ondoordacht Rijksbeleid wordt uitgevoerd.”

Door de nieuwe jeugdwet, ingegaan per 1 januari, wordt ook een ouderbijdrage gevraagd voor psychiatrische zorg aan kinderen die niet meer thuis wonen. Die is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud en kan oplopen tot 1500 euro per jaar, voor ouders van kinderen in de jeugdzorginstellingen voor dagbehandelingen of verblijf. Het is aan gemeenten dat geld te innen. De jeugdwet geeft gemeenten evenwel de mogelijkheid daarvan om af te zien.

Lees ook:College schort ouderbijdrage niet op
Lees ook:ChristenUnie bezorgt over ouderbijdrage GGZ
Lees ook:Bijdrage psychiatrische zorg jeugd opgeschort
Lees ook:ChristenUnie heeft ‘Geloof in Amstelveen’
Lees ook:Vernieuwde website voor ouders en opvoeders

2 reacties op “CU wil ouderbijdrage jeugd-ggz uitstellen

  1. Frank Bikker

    Uit menselijk oogpunt heeft mevr. Koops niet alleen gelijk, maar ook uit financieel. Als er te laat hulp wordt gevraagd, dan zal het de gemeenschap nog meer geld kosten om het recht te breien.
    Goed initiatief mevr. Koops!!! Ik word nog een fan van u en ik ben niet eens gristelijk!

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Inderdaad, dit moeten we niet willen. Mogelijke huisuitzettingen vanwege deze wetgeving is een gruwel. We willen goed bestuur en geen bloedbestuur, op z’n christelijk-socialistisch gezegd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.