College schort ouderbijdrage niet op

3232_fullimage_gemeentehuis_570x317De gemeente is niet van plan even te wachten met het laten betalen van een bijdrage door de ouders voor hulp aan hun kinderen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, de zogenoemde Jeugd-ggz. Dat hebben B&W geantwoord op schriftelijke vragen van de raadsfractie van ChristenUnie, die ervan uitgaan dat de bijdrage wel eens een oorzaak van het mijden van noodzakelijke zorg kan zijn.

Staatssecretaris Van Rijn zegde de Tweede Kamer toe er onderzoek naar te doen, zeggen B&W.  Zijn zien in afwachting daarvan geen reden om in Amstekveen de ouderbijdrage op te schorten. Overigens zeggen zijn geen signalen te hebben gekregen dat de bijdrage een drempel is voor zorgmijding en kwamen daarover geen klachten. Ook vinden zij dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en de zorg van kinderen.


Overigens leidt afschaffen van de ouderbijdrage tot een gat van € 26 miljoen in de het geld dat voor gemeenten is uitgetrokken voor uitvoering van de Jeugdwet.   Hoewel de informatie van het Rijk, tot ergernis van de verantwoordelijke wethouders in de gemeenten, op dit terrein onvoldoende is, schrijft het college
dat bij zijn weten de ouderbijdrage minder dan tien keer is opgelegd bij toekenning van Jeugd-GGZ.

 

Lees ook:CU wil ouderbijdrage jeugd-ggz uitstellen
Lees ook:ChristenUnie bezorgt over ouderbijdrage GGZ
Lees ook:Bijdrage psychiatrische zorg jeugd opgeschort
Lees ook:Ouderbijdrage GGZ-hulp blijft misschien
Lees ook:Cadeautje voor ouders in Week van de Opvoeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.