Bijdrage psychiatrische zorg jeugd opgeschort

 

Jacqueline Koops. Foto: amstelveenweb.com

Jacqueline Koops. Foto: amstelveenweb.com

Ouders van kinderen die psychiatrische hulp nodig hebben (zogenoemde jeugd GGZ) hoeven daarvoor voorlopig geen eigen bijdrage te betalen. De gemeenteraad besliste woensdagavond de wettelijk verplichte inning daarvan op te schorten. Er was een motie ingediend door de ChristenUnie, met steun van SP, GroenLinks, CDA en Ouderencombinatie (OCA), die vervolgens unaniem door de raad werd aanvaard.

Die stond haaks op wat B&W de ChristenUnie eerder liet weten, namelijk dat de inning van de ouderbijdrage gewoon doorgaat. Die kan oplopen tot 1500 euro per jaar. Het Rijk droeg de gemeenten op de bijdragen te innen, maar dat kan volgens Jacqueline Koops van de ChristenUnie tot grote financiële problemen in gezinnen leiden en mogelijk tot het geen beroep doen op de GGZ als dat toch nodig is.

“Soms worden in de Tweede Kamer besluiten genomen waar gemeenten moeilijk mee uit de voeten kunnen”, zei Koops. De lijnen naar burgers zijn volgens haar in gemeenten korten dan in Den Haag “En soms moeten we tegen de regering zeggen: stop, eerst even nadenken over de gevolgen van deze regeling. Dat is ook wat nu voorligt. We willen de inning van de ouderbijdragen tijdelijk staken in afwachting van onderzoek van de staatssecretaris.”

Onderzoek

Want gealarmeerd door gemeenten heeft staatssecretaris Van Rijn inmiddels een onderzoek naar de aan de nieuwe wetgeving verbonden kosten voor ouders ingesteld. Daar kan uitkomen dat van de inning van de ouderbijdrage wordt afgezien. Maar ook dat het niet gebeurt, benadrukten VVD en PvdA. En dan kan het zijn dat de ouders alsnog met terugwerkende kracht een hoog bedrag moeten betalen. “Het gaat hier om een tijdelijke opschorting”, wilde VVD-er Rob Ellermeijer wel even kwijt. “De ouderbijdrage blijft in principe dus nog wel verschuldigd. Opschorten betekent niet afschaffen, tenzij het Rijk een ander besluit neemt.” Volgens wethouder Jeroen Brandes zijn er maar acht gevallen bekend in Amstelveen, waarbij inning de ouderbijdrage aan de orde zou zijn. Hij vond de motie sympathiek, maar zij als wethouder nu eenmaal de wet te moeten volgen. Maar nu onderzoek wordt gedaan in Den Haag is opschorting volgens hem wel mogelijk.

Koops begreep overigens niet waarom in wetgeving onderscheid wordt gemaakt tussen lichamelijke en geestelijke ziekten bij kinderen. Medische specialistische zorg moet volgens de motie voor iedere burger beschikbaar zijn. “Kinderen moeten altijd de zorg krijgen die zij nodig hebben en dat signaal willen wij hiermee afgeven”, betoogde raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. En SP-raadslid Marina Casadei zei te hopen dat de door het Rijk gewenste maar nu nader onderzochte regeling helemaal van tafel gaat. “De ouderbijdrage mag geen belemmering worden”, zei ze. Volgens de motie hebben ook andere gemeenten de innig opgeschort in afwachting van het onderzoek door de staatssecretaris.

 


 

Lees ook:CU wil ouderbijdrage jeugd-ggz uitstellen
Lees ook:College schort ouderbijdrage niet op
Lees ook:Ouderbijdrage GGZ-hulp blijft misschien
Lees ook:ChristenUnie bezorgt over ouderbijdrage GGZ
Lees ook:Raad wil armoede schoolkinderen bestrijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.