Digitaal veel te verbeteren in Amstelveen

glasvezelAmstelveen is niet helemaal klaar om de ‘Smart City’ te zijn op het gebied van internet en andere digitale ontwikkelingen. Dat blijkt uit in opdracht van de gemeente vorig jaar uitgevoerd onderzoek. Er moeten meer glasvezel verbindingen komen, de zogenoemde verglazing, vindt de gemeente. Maar dat is volgens haar een taak van de markt, waarbij zij zelf hooguit als mediator kan optreden.

Bij het onderzoek zijn steekproefsgewijs 5.449 adressen en gebouwen getoetst op maximale internetsnelheid over coax, koperlijnen en glasvezel. Daaruit bleek dat ruim een derde van de adressen een kopernetwerk heeft met een capaciteit van maximaal 0 tot 30 Mb/s. Volgens de EU moet in 2020 elk huishouden minimaal over 30Mb beschikken, maar dat is volgens de onderzoekers in de praktijk te onvoldoende, omdat voor een basispakket met digitale HD tv, internet en telefoneren al 40 Mb nodig is. Vandaar dat de provincie een ondergrens van 100 Mb aanhoudt.

In Amstelveen.  waar die overigens van wijk tot wijk verschilt,  beschikt 13%  over een maximale capaciteit van 30 tot 100 Mb en 52% over 100 tot 222 Mb op het kopernetwerk. Tien procent van de onderzochte adressen kan beschikken over Fiber to the Home (FttH), de glasvezelvariant voor consumenten, die ook geschikt is voor kleinere ondernemingen in het MKB. “Dit percentage zal op korte termijn niet veel verder stijgen omdat KPN alleen nog FttH aanlegt in nieuwbouwprojecten met meer dan 30 woningen. Glasvezel heeft een bijna onbegrensde capaciteit en is toekomstvast”, staat in het onderzoeksrapport.

 Concurrentie

FttH is alleen beschikbaarin (delen van) Bovenkerk, Kastelenbuurt, Kruidenbuurt, Landschappenbuurt, Langerhuize, Schrijversbuurt, Startbaanbuurt en Theaterbuurt.

Volgens wethouder Maaike Veeningen van Economische Zaken is digitale bereikbaarheid belangrijk in de concurrentiestrijd voor de gemeente, die nog altijd uit is op meer bedrijven in de stad, ook al geeft dat natuurlijk extra druk op de toch al oververhitte woningmarkt.

In de bebouwde kom kunnen burgers en bedrijven wel bij diverse aanbieders terecht voor glasvezeldiensten, maar op bedrijventerreinen zijn onvoldoende breedbandvoorzieningen en is verbetering voor veel bedrijven te duur.

Een klein deel van de gemeente is voorzien van Fiber to the Home, de consumentenversie van de glasvezelkabel, waarmee ook kleine ondernemingen zouden zijn geholpen, maar KPN heeft de verdere uitrol van glasvezel bevroren, is een van de conclusies van het rapport. “Daar komt bij dat een aanzienlijk deel van het kopernetwerk dringend moet worden opgewaardeerd om de toenemende datastroom te kunnen blijven verwerken. Als dat niet gebeurt, kan Ziggo bij gebrek aan serieuze concurrentie een steeds dominantere positie gaan innemen.”

Investeringen

De aanbieders blijken voorzichtig met investeringen, terwijl de behoefte aan snelle breedbandverbindingen elke dag toeneemt. Ondernemers zullen dus zelf in actie moeten komen om verandering in de situatie te brengen, zegt het rapport. Subsidie van de provincie Noord-Holland kan daarbij helpen en die is door de gemeente ook aangevraagd. Er zijn op dit moment, net als op de bedrijven terreinen, slecht digitaal bereikbare gebieden in het buitengebied. Daar zal het initiatief van de bewoners moeten komen, terwijl provincie en gemeente daarbij niet meer dan een faciliterende rol kunnen spelen.

Op basis van het onderzoek bekijkt de gemeente in Legmeer-, Bovenkerker- en Middelpolder, waar internet nu onvoldoende is, welke verbetermogelijkheden er zijn. Maar de gemeente investeert niet zelf in het netwerk, waarschuwt de wethouder. Maar de gemeente ziet wel een rol voor zichzelf als verbinder tussen providers, bewoners en bedrijven en vervult volgens haar ‘een stimulerende en faciliterende rol’.

 

 

Lees ook:KPN verbetert netwerk voor bellen en internet
Lees ook:Veiligheid ondermaats bij chemisch bedrijf Amsteldijk
Lees ook:Gemeente peilt wensen en meningen bedrijfsleven
Lees ook:Uilenstede krijgt minder adressen
Lees ook:Gemeente onderzoekt nu zelf aantrekkelijkheid voor bedrijfsleven

Eén reactie op “Digitaal veel te verbeteren in Amstelveen

  1. Kees

    De gemeente wil het wel, maar ze wil er niets voor doen.
    Eigenlijk dus een beetje tegen de wind in plassen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.