Veiligheid ondermaats bij chemisch bedrijf Amsteldijk

Bij de chemische fabriek Amsteldijk Beheer bv te Uithoorn, voorheen Cindu (dat jaren geleden al eens voor een ramp zorgde), zijn bij een inspectie door de provincie tekortkomingen op het gebied van de veiligheid ontdekt. Burgemeester Oudshoorn-Tinga heeft daarover vorige week haar Amstelveense collega Jan van Zanen geïnformeerd, omdat bij een incident waarschijnlijk ook deze buurgemeente gevaar loopt. Van Zanen heeft vandaag de gemeenteraad op de hoogte gesteld. Volgens de provincie toont het bedrijf onvoldoende veiligheidsbesef en moest zij al een paar keer ingrijpen bij incidenten. Milieugedeputeerde Talsma zegt dat aan een harde aanpak jegens het bedrijf niet is te ontkomen. Dat oordeel is gebaseerd op een meerdaagse inspectie, waarbij ook de brandweer en de SZW (voorheen Arbeidsinspectie) waren betrokken. Het veiligheidsbestuur van Amsterdam-Amstelland is het bevoegde gezag voor de controle op de bedrijfsbrandweer en ook die bleek niet helemaal in orde. Amsteldijk Beheer valt wettelijk onder het risico’s zware ongevallen 1999 en is een zogenoemde BRZO1-bedrijf, waar doorgaans wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen.Volgens de provincie is het veiligheidsbesef bij de onderneming onder de moet ook in alle dagelijkse werkzaamheden de veiligheid centraal staan. Amsteldijk moet maandelijks aan de provincie rapporteren over de voortgang van het traject om de geconstateerde onvolkomenheden op te heffen .Bij onvoldoende verbetering volgen direct dwangsommen, die in totaal kunnen oplopen tot honderdduizenden euro’s.

Talsma:  “We moesten bij Amsteldijk al een paar keer ingrijpen en hebben het bedrijf onder verscherpt toezicht gesteld. Het anticipeert nog steeds onvoldoende op veiligheidsrisico’s. De maat is vol. Voor ons en de andere betrokken overheden staat de veiligheid van omwonenden, omliggende bedrijven en de werknemers van Amsteldijk voorop”. Tijdens een meerdaagse BRZO-inspectie in mei werd onder meer geconstateerd dat een grote tankput op het terrein over onvoldoende capaciteit beschikte, wat adequaat optreden bij calamiteiten bemoeilijkt. Die en andere acuut gevaarlijke situaties zijn toen, onder dreiging van dwangsommen, direct weggenomen. De inspectie bracht daarnaast vooral overtredingen aan het licht die duiden op te weinig veiligheidsbesef bij het bedrijf.

Er is bijvoorbeeld onvoldoende visie en beleid op veiligheidsgebied en veiligheidsrisico’s worden niet pro-actief genoeg onderzocht, vindt de provincie. Zij zegt ook dat incidenten onvoldoende worden onderzocht, waardoor het bedrijf te weinig verbeteringen doorvoert om die in de toekomst te voorkomen. De provincie dwingt het bedrijf nu de nodige onderzoeken uit te voeren. Als daaruit acuut gevaarlijke situaties blijken. wordt direct handhavend opgetreden.

Er bestaan ook twijfels over het vermogen van de bedrijfsbrandweer om bij incidenten adequaat op te treden, in afwachting van de komst van de overheidsbrandweer. Direct omwonenden en omliggende bedrijven zijn door de provincie op de hoogte gesteld. Voor meer informatie en vragen kunnen burgers en bedrijven terecht bij het servicepunt Subsidies, Handhaving en Vergunningen van de provincie Noord-Holland op 0800-9986734 (gratis) of op www.noord-holland.nl.

 

Lees ook:Balkons moeten afgesloten blijven bij Beth Shalom
Lees ook:GL: ‘Kan het diervriendelijker dan doodschieten?’
Lees ook:Beth Shalom zorg krijgt onvoldoende van inspectie
Lees ook:Menselijke fout oorzaak dodelijke aanrijding bus en tram
Lees ook:Raat: ‘Ellende in taxibranche valt nog mee’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.