Actievoerders zendmast: ‘wij zijn er ingeluisd’

 

Paul Pennock

Paul Pennock

Teleurgesteld zijn ze wel nu door de uitspraak van de Raad van State de zendmast achter de huizen aan de Amsterdamsweg mag blijven staan. Een paar jaren lang is daar tegen geprotesteerd, omdat de omwonenden door de plotselinge bouw ervan werden overvallen. De gemeente had het wel meegedeeld, zoals zij wettelijk verplicht is, maar heel stiekem alleen op internet. Geen hond had dat gezien dus, wat mogelijk ook de bedoeling was.

De Raad oordeelde dan ook dat de gemeente niet echt open heeft gehandeld en haar aanpak niet bepaald een schoonheidsprijs verdient. Zij kreeg het verwijt van de Raad niet zorgvuldig te zijn geweest in de communicatie met haar burgers. Maar intussen zag hij daar geen reden in om de afgegeven bouwvergunning en de wijziging van het bestemmingsplan af te schieten. Vooral omdat, toen de wettelijke termijn daarvoor als gevolg van de stiekeme aanpak al was verstreken, na de protesten van de buurt die alsnog bezwaar kon maken. Dat werd overigens, zoals viel te verwachten, door de gemeente afgewezen, maar de wettelijke procedure werd op die manier alsnog doorlopen.

Volgens woordvoerder Paul Pennock van de actievoerders tegen de zendmast van KPN, mag die ondanks onzorgvuldig handelen van de gemeente van de Raad nu toch blijven staan.

“Veel van onze argumenten worden op allerlei wettelijke gronden teniet gedaan, de maatschappelijke en menselijke kant is ver te zoeken”, vindt hij. “Kansloos ben je als benadeelde, terwijl je toch het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Persoonlijk vind ik het niet erg om te verliezen, maar dan wel in een eerlijke strijd. Met mij blijven vele omwonenden zitten met het gevoel dat er een paar dingen niet helemaal eerlijk waren in de aanloop naar de plaatsing en in het pareren van onze bezwaren.”

De RvS verwierp de bezwaren van de omwonenden tegen aantasting van het woongenot. De zendmast staat niet midden in bebouwing, maar wordt omgeven door groen, sportvelden en lichtmasten van het Wagnerstadion, constateerde hij. Met de eigenaar van een alternatieve locatie, op het voormalige Van Leerterrein, kon KPN niet tot overeenstemming komen. Ook dat nam de Raad mee in zijn beslissing, evenals dat diverse andere locaties om onder meer technische redenen afvielen.

Gotspe

Pennock vat de juridische strijd van enkele jaren als volgt samen: “Het begint met het slecht aankondigen van de bouwaanvraag en verlenen van de vergunning, wat wordt omlijst door vele ambtelijke en juridische onzorgvuldigheden. Als je alle ‘onhandigheden’ die vervolgens ontstaan bij elkaar optelt, dan kun je als burger niets anders concluderen dan dat je er door de overheid, de gemeente in het bijzonder, ingeluisd bent. Een ‘onafhankelijke interne juridische commissie’ van de gemeente die ons bezwaar in eerste instantie behandelde, is ook zo’n gotspe.”

Hij geeft toe dat, na de verbeten strijd, de omwonenden de uitspraak nu wel moeten accepteren. Maar hij houdt er “een sterk gevoel van onrechtvaardigheid” aan over.  Ook de advocaat van de groep, mr. Frantzen, deelt die mening. “Dit zijn uitspraken waar burgers – en ook ikzelf – goed ziek van zijn, omdat de overheid op deze manier dus weg kan komen met broddelwerk, in strijd met de wet, en de omgeving met de gevolgen hiervan blijft opgezadeld,” zegt hij.

Piepelen

Pennock: “Het is best gek dat we deze weg zijn gegaan, terwijl we eind september 2011 al konden raden wat de uitkomst zou zijn: een lange juridische weg, veel onbegrip en waarschijnlijk geen goede afloop. Het is dom dat gevecht aan te gaan, zullen velen schouderophalend zeggen. Maar het was me een genoegen, eerlijk gezegd, om te laten blijken dat we dit soort dingen niet gewoon maar over ons heen laten komen. En als een doorgewinterde advocaat ook ontluisterd is, dan weten we genoeg. Laten we hopen dat het een iets zorgvuldigere, rechtvaardigere gemeenteraad en college oplevert die er voor ons inwoners is, in plaats van zich te laten piepelen door geld en macht.”

Hij heeft intussen al wel een verbetering in de gemeentelijke communicatie geconstateerd. “Sinds de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam in april vorig jaar worden vergunningaanvragen weer volledig gepubliceerd in de lokale media.”

 

Lees ook:Actievoerders tegen zendmast: ‘KPN treft geen blaam’
Lees ook:Actiegroep blijft vechten tegen zendmast
Lees ook:Rechtbank: Gemeente fout, maar zendmast blijft
Lees ook:Actie tegen zendmast in hoger beroep
Lees ook:Harde actie van bewoners tegen zendmast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.