Crematorium miljoen duurder dan verwacht

Zorgvlied 2De bouw van een crematorion (crematorium zonder aula) op Zorgvlied kost met ruim € 2,6 miljoen een miljoen euro meer dan in 2010 nog werd verwacht. Toen ging de gemeente uit van 1,6 miljoen euro. Maar de aankoop en montage van de crematie oven – totaal acht ton – bleken duurder dan begroot en ook de terreininrichting rond het gebouw kwam er bij.

Toch rekent de gemeente op een positief resultaat van de exploitatie. Daaraan liggen volgens haar een marktonderzoek en een strikt geheim gehouden bedrijfsplan ten grondslag. De jaarlijkse kapitaallasten gaan 163.000 euro bedragen.

Overigens zal het aantal crematies volgend jaar nog beperkt zijn, is de verwachting. Maar in 2018 wordt op ongeveer 2 crematies per dag gerekend. In het totale verzorgingsgebied van Zorgvlied stijgt het aantal naar ruim 1.100, denkt de gemeente. Daarvan wordt naar verwachting over enkele jaren de helft ui de Amstelveense begraafplaats uitgevoerd. Overigens zal ook zonder crematorion het exploitatieresultaat van Zorgvlied volgens B&W positief zijn, maar de toevoeging zorgt voor een verbetering.

Volgens B&W kiest Amstelveen met de bouw voor een brede uitvaartvoorziening. Het aantal begrafenissen nam op Zorgvlied de laatste tien jaar af, maar zal zich van volgend jaar af stabiliseren op ongeveer 300 per jaar.

Volgens de gemeente is er in de Amsterdamse regio nauwelijks sprake van concurrentie op het gebied van crematies, met de twee grote uitvaartlocaties Nieuwer Ooster en Westgaarde in de buurt. Zorgvlied heeft een eigen verzorgingsgebied en doelgroep, zegt ze. “De bouw en exploitatie van een crematorion maken Zprgvlied tot een complete uitvaartlocatie, die past bij de huidige tijd.”

Volgens B&W is de vraag naar cremeren binnen het verzorgingsgebied van Zorgvlied nu al twee keer zo groot als die naar begraven. Door die trend komt de exploitatie van de begraafplaats onder druk te staan, zegt het college.

Lees ook:Bouw crematorion Zorgvlied begonnen
Lees ook:Hoogste punt van crematorion
Lees ook:Eindelijk bouw crematorium Zorgvlied
Lees ook:Crematorion officieel geopend
Lees ook:Crematorium Zorgvlied gaat 2 miljoen euro kosten

Eén reactie op “Crematorium miljoen duurder dan verwacht

  1. gjzn

    Doen. Leve Zorgvlied.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.