Eindelijk bouw crematorium Zorgvlied

crematorion300dpiAls de gemeenteraad er op 1 oktober mee akkoord gaat, wordt op begraafplaats Zorgvlied aan de Amstel eindelijk een crematorium gebouwd. De bouw start dan nog dezelfde maand en de kosten bedragen € 2,6 miljoen euro. Bij het gebouw, dat eind volgend jaar klaar kan zijn, komt geen afzonderlijke aula. De kosten, waarmee B en W dinsdag instemden, betreffen de bouw van een vrijstaand pand, waarin alleen een verbrandingsoven en een ‘verwerkingsruimte’ komen. De gemeente spreekt over een ‘crematorion’.

Dat is een nieuw concept met dus een vrijstaande crematieoven, zonder aula. Na een bijeenkomst in de bestaande aula, moet de overledene dus naar het aparte gebouw worden overgebracht. Dat gebeurt dan volgens de gemeente in een stoet van genodigden. De nabestaanden hebben de keuze de kist in een ‘voorhof’ achter te laten of die zelf in de oven te stoppen. Het pand wordt volgens de gemeente een ‘tentachtige constructie’.

Over een crematorium op Zorgvlied wordt overigens al jarenlang gesproken. De eerste plannen dateren van 2003. Er kwam herhaaldelijk verzet tegen uit de Amsterdamse wijk. Het bestemmingsplan is nu door stadsdeel Zuid gewijzigd en ook is een bouwvergunning afgegeven.

In de uitvaartbranche sloeg men aanvankelijk de uitbreiding van Zorgvlied met argusogen gadegeslagen, omdat de markt licht zou krimpen en men in de Amsterdam regio overcapaciteit vreesde. Maar bij Zorgvlied vroegen steeds meer klanten om een crematie. Die moest dan, na de plechtigheid, elders worden verricht. In 2008 wilde de directie van de begraafplaats al een crematorium in gebruik nemen, maar stadsdeel Zuideramstel, zoals het toen nog heette, weigerde mee te werken. Het dagelijks bestuur was wel voorstander, maar onder aanvoering van de VVD stemde de meerderheid van de raad tegen. De liberalen voorspelden een toename van het aantal uitvaarten en daarmee gepaard gaand verkeer. Ook had men bezwaar tegen de bouw van een schoorsteen.

De rechter stelde vervolgens Zorgvlied in het gelijk, omdat volgens hem vormfouten door het Stadsdeel waren gemaakt en er geen goed bestemmingsplan lag. Dat lijkt er nu eindelijk wel te liggen voor het crematorium, waarvan de bouw eerst eind vorig jaar al zou beginnen.

Omwonenden

Volgens de gemeente is de laatste jaren herhaaldelijk met omwonenden gecommuniceerd over de bouw. Vorig jaar werd een informatieavond gehouden en zijn buurtbewoners schriftelijk geïnformeerd. Onder meer over het gebruik van moderne technieken, waardoor geen rook of geur te bespeuren is. Om de parkeerdruk te verlichten zijn extra parkeerplekken op de begraafplaats aangelegd.

Verantwoordelijk wethouder Peter Bot (bbA) ziet toename van het aantal crematies in het land, waarmee volgens hem ook de Amsterdamse regio, inclusief Zorgvlied, heeft te maken. “Het is onze verantwoordelijkheid de monumentale gemeentelijke begraafplaats op die trend te laten inspelen, zodat deze ook in de toekomst behouden blijft”, zegt hij. Omdat de vraag in het verzorgingsgebied naar crematies nog steeds toeneemt, is de investering volgens hem verantwoord.

 

 

 

Lees ook:Crematorium Zorgvlied gaat 2 miljoen euro kosten
Lees ook:Gemeente heeft haast met bouw
Lees ook:Crematorium miljoen duurder dan verwacht
Lees ook:Bouw crematorion Zorgvlied begonnen
Lees ook:Strijd om crematorium Zorgvlied duurt voort

Eén reactie op “Eindelijk bouw crematorium Zorgvlied

  1. gjzn

    Eindelijk. Ook voor ons, Johan dan. Hopelijk ligt dat dan nog ver weg.
    Je wilt toch ook nog veelvuldig gebruik maken en genieten van de Noord-Zuid lijn?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.