Gemeente zakt met publieke dienstverlening naar 3e plaats

Amstelveen is als dienstverlener aan het publiek in de categorie gemeenten met 50 tot 100 duizend inwoners van de eerste plaats verstoten door Den Helder en staat nu op de derde plaats. Van alle deelnemers in alle categorieen zakte Amstelveen met de baliedienstverlening van de achtste naar de achttiende plaats. Dat is het resultaat van een vergelijkend onderzoek naar de uitvoering van publiekszaken, de ‘Benchmark Publiekszaken’, waaraan de gemeente voor de zevende keer deelnam. Op de tweede plaats in dezelfde categorie eindigde Hengelo. De dienstverlening aan de balie bleef overigens op hetzelfde niveau en kreeg van cliënten weer het cijfer 7,9. Maar Den Helder (8.1) en Hengelo (8.0) streefden Amstelveen blijkbaar voorbij. Aan het onderzoek namen in totaal maar 81 gemeenten mee, 20 procent minder dan de vorige keer. Amstelveen kapt er dit jaar ook mee, wegens bezuinigingen. Van alle gemeenten, dus ook de grotere en kleinere, scoorde Enschede het hoogst met 8.6. Aan het onderzoek nam minder dan 19 procent van alle Nederlandse gemeenten deel. In de inwonerscategorie van Amstelveen waren het er zestien.Voor het onderzoek werden 91 baliebezoekers, 100 bellers en 235 gebruikers van een digitaal formulier ondervraagd. Burgemeester Jan van Zanen is blij dat Amstelveen in de eigen categorie nog net op het erepodium bleef staan, zij het op de derde plaats. Onduidelijk is overigens hoeveel gemeenten met 50 tot 100.00 inwoners aan het onderzoek deelnamen. Bezoekers gaven een 8.1 voor de vernieuwde hal van het raadhuis. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde (7.6). Met de wachttijd scoorde Amstelveen een 8.4 en de bezoekers zijn tevreden over de manier waarop zij aan de balie werden geholpen. Zij geven daarvoor op alle criteria ruim een 8 en voor de ontvangen informatie een 8.3.

Ook hebben zij waardering voor de openingstijden, die royaler zijn dan het landelijke gemiddelde, namelijk 36 uur tegen 29 uur. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid op afspraak een rijbewijs of paspoort aan te vragen of af te halen. Twintig procent van de bezoekers blijkt van die mogelijkheid gebruik te maken. Landelijk doet 16 procent dat. Het callcenter werd gewaardeerd met een 7.5. Dat is 0.2 punt hoger dan het landelijke gemiddelde, dat overigens steeg van 7.0 (hetzelfde cijfer dat Amstelveen bij de vorige beoordeling kreeg) naar 7.3.  Ruim 80 procent van de telefoontjes wordt in Amstelveens raadhuis binnen twintig seconden beantwoord, tegen landelijk 71 procent. Digitaal lijkt Amstelveen het goed te doen. Een kwart van de afspraken wordt op die manier gemaakt, tegen een landelijk gemiddelde van negen procent.

Lees ook:Amstelveen 1e van middelgrote gemeenten met publiekszaken
Lees ook:Gemeente stijgt met dienstverlening: 2e plaats middelgroot
Lees ook:Waardering voor dienstverlening balies gemeente iets gedaald
Lees ook:Klanttevredenheid gemeente verbeterd
Lees ook:Sport goed en goedkoop in Amstelveen

2 reacties op “Gemeente zakt met publieke dienstverlening naar 3e plaats

  1. frank

    Wat een stukje propaganda. Iedereen is toch meer geinteresseerd in wat een gemeente doet en niet hoe een hal met wat loketjes eruit ziet?

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Brons en dat onder het huidge b&wind. Compliment!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.