Geen marechaussee bij vluchteling

Burg. Mirjam van 't Veld

Burg. Mirjam van ‘t Veld

Er komt voorshands geen marechaussee bij de noodopvang voor vluchtelingen in Kronenburg. Alleen als het daar uit de hand dreigt te lopen met de veiligheid. Maar in principe zijn nu daarvoor twee wijkagenten vrijgemaakt en wordt de locatie opgenomen in de surveillanceroute van de politie. Dat zei burgemeester Mirjam van ’t Veld donderdag in raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) in antwoord op vragen, die SP-fractievoorzitter Joep van Erp mede namens ChristenUnie en GroenLinks stelde. Ook inspreker Fred de Leeuw had ter wille van de veiligheid van de Joodse gemeenschap, waartoe hij zelf behoort, aangedrongen op marechaussee bewaking. De Leeuw drong, evenals de Joodse geestelijke verzorger Meir Schrover, aan op speciale aandacht voor de christenen onder de vluchtelingen, die in extreem islamitische kringen gevaar lopen.

Volgens Van ’t Veld vormen de vluchtelingen geen verhoogde dreiging voor de Joodse gemeenschap, die overigens diverse objecten rond de noodopvang heeft. Het dreigingsniveau is volgens landelijke bronnen wel aanwezig, maar wordt niet hoger door de komst van vluchtelingen, betoogde ze. Marechaussee komt er pas op basis van feiten (er moet kennelijk eerst iets mis gaan, red) en niet op grond van emoties, voegde ze er aan toe.

Van Erp wil een ontmoetingsruimte voor de vluchtelingen, scholing voor kinderen en volwassenen en vroeg verder hoe de buurt bij het aangekondigde vrijwilligerswerk wordt betrokken. Volgens de burgemeester zijn diverse ontmoetingsplekken buiten en gebouw aangeboden, maar gaat zij in gesprek met de coördinator van het project over een dergelijke ruimte in het pand zelf.

Er zijn gesprekken met welzijnsinstellingen Vita en AanZ om de door verenigingen en andere organisaties aangeboden activiteiten in goede banen te leiden, zei ze. De buurt wordt bij de opvang betrokken en een klankbordgroep heeft dezer dagen overleg met gemeente en COA.

 

Lees ook:COA maakt excuses voor snel opheffen noodopvang
Lees ook:Burg. vindt gang van zaken noodopvang triest
Lees ook:Noodopvang vluchtelingen vertraagd
Lees ook:Vluchtelingen boos door vertraging IND
Lees ook:Joodse zorg over (welkome) vluchtelingen blijft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.