Vluchtelingen boos door vertraging IND

Burgemeester Mirjam van 't Veld

Burgemeester Mirjam van ‘t Veld

Een aantal vluchtelingen in de noodopvang aan de Laan van Kronenburg heeft gefrustreerd en boos gereageerd op de mededeling van staatssecretaris Dijkhoff dat het – door achterstanden bij de IND – wel vijftien maanden kan duren voordat hun asielaanvraag in behandeling wordt genomen. Eerder al werd gezegd dat die termijn tot negen maanden kon oplopen. Dat meldt burgemeester Mirjam van ’t Veld in een brief aan de gemeenteraad.

De vluchtelingen in de Amstelveense noodopvanglocatie wachten op de start van hun asielprocedure. Het uitstel voordat de asielprocedure kan starten, heeft ook elders in het land onrust veroorzaakt. Woensdag (18 mei) gaan Van ’t Veld en wethouder Brandes met een aantal vertegenwoordigers van instellingen voor een kort bezoek naar de noodopvang om de vluchtelingen officieel welkom te heten.

Van de ruim tachtig vluchtelingen – voornamelijk uit Syrië en Afghanistan – die eind vorige week in de noodopvang aan de Laan van Kronenburg zaten (het oude Ballast-Nedam kantoor) bestond de helft uit kinderen. Er zijn dan ook alleen gezinnen, meldt burgemeester Mirjam van ’t Veld aan de gemeenteraad.

Overigens is de noodopvang in Amstelveen niet hun eerste. Zij zaten eerder in tijdelijke opvangcentra in Nijmegen en Utrecht.

Tal van organisaties en vrijwilligers hebben zich gemeld om activiteiten aan de vluchtelingen te bieden. Van ’t Veld: “De gemeente vindt een zinvolle dagbesteding van belang voor het welzijn van vluchtelingen en voor leefbaarheid in de buurt.”

Vita

Zij gaf welzijnsorganisatie Vita Amstelland de opdracht de initiatieven te coördineren. De peuterspeelzaal in het gebouw wordt nu ingericht, een groep kinderen bezocht al Manege Equito, er werd gewandeld en gezwommen in het Amsterdamse bos en een aantal jongeren voetbalt en badmintont met de kinderen op het parkeerterrein.

Dinsdag (17 mei) gingen de leerplichtige kinderen en jongeren naar school. Volgens de burgemeester wordt geen overlast ervaren. Die zijn althans niet gemeld via het door de gemeente ingerichte klantcontactcentrum, de postbus vluchtelingen en via social media. Ook in de vorige week gehouden bijeenkomst van de klankbordgroep bleek dat er geen signalen in die richting zijn. Woensdag (18 mei) gaan Van ’t Veld en wethouder Brandes met een aantal vertegenwoordigers van instellingen voor een kort bezoek naar de noodopvang om de vluchtelingen officieel welkom te heten.

 

 

 

Lees ook:Burg. vindt gang van zaken noodopvang triest
Lees ook:COA maakt excuses voor snel opheffen noodopvang
Lees ook:‘Sluiting opvang vluchtelingen gemiste kans’
Lees ook:Burgemeester met dood bedreigd
Lees ook:Noodopvang moet gemeente weinig kosten

Eén reactie op “Vluchtelingen boos door vertraging IND

  1. frank bikker

    Fijn dat ze zo het hele land door gesleept worden m.n. voor de kinderen die een status zullen/kunnen krijgen. Flitsende start voor hun eventuele schoolcarriere. Ook voor de volwassenen die een verblijfsstatus krijgen voor hun deelname op de arbeidsmarkt. Eerst 15 maanden laten wachten, voordat je iets mag gaan verdienen. Werkt erg motiverend.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.