‘Metro nog niet helemaal loslaten’

Dolf Veenboer

Dat de gemeente in feite afziet van een metroverbinding, de naar Amstelveen verlengde Noord-Zuidlijn, mag niet inhouden dat zij nu al die metro voor altijd onmogelijk maakt. Dat vindt de PvdA in de gemeenteraad. In de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur sloten GroenLinks en D66 zich daar dinsdag bij aan. “Over tien jaar kan alles anders zijn,” zei PvdA-raadslid Dolf Veenboer. Later op de avond bleek dat de gelijktijdig vergaderende regioraad (van Stadsregio Amsterdam) een motie in die trant heeft aangenomen. Van de metro is onder meer afgezien wegens de hoge kosten. Er is nu gekozen voor een zogenoemde hoogwaardige tramlijn, waardoor overigens wel meer haltes in Amstelveen behouden blijven. Overigens vindt GroenLinks dat het begrip hoogwaardig wel wat concreter zou mogen worden uitgelegd. Bij hoogwaardig hoort ook frequentie, de tijd die men met reizen onderweg is, hoe vaak men moet overstappen enzovoort, constateerde fractievoorzitter Sander Mager. Ook de toezegging dat de Amstelveenlijn leidt tot een ‘compacte overstap’ vond hij kennelijk nogal vaag. “Elke overstap is een belemmering,” zei hij.

Wethouder Groot wees er op dat een metro, als die er ooit tóch zou komen, wel tot minder haltes in Amstelveen leidt. Hij verwachtte overigens dat het aantal Amstelveense reizigers ook in de toekomst in feite te laag zal blijven voor een metro. Maar Veenboer vond het te vroeg nu al die optie volledig los te laten.

CDA-raadslid Geert Janssen vroeg Veenboer hoe die dat in de praktijk voor zich ziet. “In de toekomst, als de hoogwaardige tram rijdt, alsnog ombouwen naar een metro, betekent alles weer afbreken. Dat is enorme kapitaalverniertiging,” zei hij.

Lees ook:Raad wil deur voor toekomstige metro open houden
Lees ook:Raad schoorvoetend akkoord met plan Amstelveenlijn
Lees ook:SP over AV-lijn: ‘Miljoenen investeren in verslechtering’
Lees ook:Informatiesessies over andere varianten dan metro voor Amstelveenlijn
Lees ook:Ook kritiek van D66 op plannen Amstelveenlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.