Raad wil deur voor toekomstige metro open houden

Lex Hendriksen

Hoewel de gemeenteraad weinig anders kan dan ermee instemmen dat er geen metro, maar een hoogwaardige tramverbinding (wat dat ook moge zijn) naar Amstelveen komt, wil hij de deur voor de metro niet voorgoed dicht gooien. De meerderheid ging akkoord met een motie van D66, gesteund door GroenLinks en PvdA, waarin dat wordt uitgesproken. B&W worden erin opgeroepen met de bij de Zuidas betrokken partijen te overleggen om maximaal rekening te houden met inpassing van een verbindingsboog voor een metro, zodat in de verre toekomst eventueel altijd nog de Amsterdamse Nood-Zuidlijn naar Amstelveen is te verlengen. Nu is dat financieel onhaalbaar. VVD, ChristenUnie en Burgerbelangen stemden tegen.De motie komt overigens overeen met een motie die door de Stadsregioraad werd aanvaard. Volgens raadslid De Pijper van de ChristenUnie loopt de raad met de motie verantwoordelijk wethouder Groot voor de voeten. Hij wilde niet iets voor de toekomst vastleggen. Maar PvdA-fractievoorzitter Dolf Veenboer reageerde daarop dat door een metro bij voorbaat uit te sluiten dat juist wél iets voor de toekomst wordt vastgelegd.

Voor de ombouw van de Amstelveenlijn tot een hoogwaardige tramlijn komt 300 miljoen euro beschikbaar, waarvan de gemeente er zelf zes moet ophoesten. Een meerderheid van de raad wil ook dat de tram kan worden doorgetrokken naar het Centraal Station, in plaats van tot het Leidseplein. Eveneens in een motie van D66-raadslid Lex Hendriksen werd het college gevraagd dat bij overleg over de uitwerking als uitgangspunt te nemen. GroenLinks, VVD en ChristenUnie zijn daar tegen.

Tegen het voorstel van B&W nu af te zien van een metrok en te kiezen voor een hoogwaardige tramlijn stemden fractievoorzitter Ben Jonker van het CDA, in afwijking van de rest van zijn  fractie, en de SP.

Lees ook:‘Metro nog niet helemaal loslaten’
Lees ook:Raad Stadsregio: mogelijkheid voor metro Amstelveen moet blijven
Lees ook:Raad: onderzoek NTC-verkeer onnodig
Lees ook:Meerderheid raad achter bouw in polder
Lees ook:Meer geld sportclubs volgens Tabak ‘onbetaalbaar’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.