Fred de Graaf waarnemend burgemeester

Freddegraaf[1]Fred de Graaf (63) wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van Amstelveen. Hij maakt hier dus ook de Koningsdag mee op 26 april. Tot zijn aantreden is de maandag – in overleg met de fractievoorzitters – door de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, benoemde De Graaf nog waarnemend burgemeester van de Gelderse gemeente Bronckhorst. Hij trad daar in oktober aan. Sinds 2003 is hij verder voor de VVD lid van de Eerste Kamer.

 De Graaf is sinds 1989 burgemeester geweest van Apeldoorn, waar hij in 2009 ongewild in het nieuws kwam door de aanslag op toen nog koningin Beatrix en haar familie. Onder de toeschouwers vielen zeven doden. Hij oogstte veel lof om zijn rustige en kundige optreden.  Voordat hij naar Apeldoorn vetrrok, was hij burgmeester van achtereenvolgens Leersum (1981 tot 1989) en Vught (tot 1999). Waarnemend burgemeester is hij ook geweest in Helvoirt en Udenhout.

De in Roosendaal geboren De Graaf trad in 2011 af als burgemeester van Apeldoorn wegens zijn benoeming tot voorzitter van de Eerste Kamer, een functie waarin hij ook voorzitter van beide kamers der Staten Generaal was. Als zodanig leidde hij bij de Verenigde Vergadering der Staten Generaal op 30 april der inhuldigingsceremonie van Willem Alexander.

Daarover ontstond deining, veroorzaakt door het gerucht dat hij Geert Wilders met opzet uit de buurt van Willem/Alexander zou hebben gehouden. In de Volkskrant verscheen later een citaat van hem, waarin hij zei dat in zijn achterhoofd kon hebben meegespeeld dat het beeld van de nieuwe koning naast Wilders de aandacht zou hebben getrokken.

Doordat interview tot veel commotie leidde trad hij op 18 juni af als voorzitter van de Eerste Kamer. Volgens hem lag de schuld voor zijn aftreden bij de Tweede, die hem weg hebben, vertelde hij. “Barbertje moest hangen”, constateerde De Graaf. Wel bleef hij gewoon senator voor de VVD.

Lees ook:Preventief fouilleren wegens bezoek van Koning
Lees ook:21 sollicitanten voor burgemeesterschap Amstelveen
Lees ook:Houten portretten voor wie met koningspaar op foto wil
Lees ook:‘Ik zal u missen’
Lees ook:Tientallen ambtenaren over compleet op raadhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.