Dorpsstraat niet afgesloten, meer horeca in OD

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

De Dorpsstraat wordt niet afgesloten. Daar bestaat geen draagvlak voor  in de wijk, zei wethouder Brandes van Verkeer (PvdA) donderdagavond tegen de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). Maar B&W denken er wel over de straat voor hardrijders, bijvoorbeeld op scooters, onvriendelijker te maken. Over het algemeen is men in het tot uitgaansgebied ontwikkelde Oude Dorp, met sterk toegenomen horeca, volgens Brandes tevreden over de parkeerruimte.

De commissie, die de economische visie van B&W op het Oude Dorp besprak, besefte intussen wel dat ondanks de toegenomen drukte het ook voor bewoners dragelijk moet blijven. Cafés en restaurants moeten niet voor teveel overlast gaan zorgen. Volgens wethouder Maaike Veeningen van Economische Zaken (D66) wordt vooral in boven horecazaken liggende woningen hinder ondervonden. Daar moet iets aan worden gedaan, zei ze. Verdere uitbreiding van horeca in de wijk vindt wat B&W betreft alleen plaats op locaties waas dat probleem niet speelt. Zij betoogde dat de beleidsvisie van het college op het Oude Dorp niet alleen mede door bewoners en ondernemers tot stand kwam, maar dat die daarna ook de inspraak is ingegaan. Er kwamen volgens haar weinig reacties en dan nog vooral complimenten.

De gemeente is niet van plan meer kantoren toe te laten in het gebied, maar heeft dat niet helemaal in de hand. Wel mogen er ook van de bewoners wat meer winkels komen. Intussen is Veeningen blij met de ontwikkelingen. “Zeven jaar geleden was er eigenlijk helemaal geen horeca”, zei ze, blijkbaar de Argentijnse,  Chinese en Indiase restaurants, alsmede het sinds mensenheugenis in de Dorpsstraat gevestigde café ‘Het (dorstige) Hert’ over het hoofd ziende.

In de commissie leefden wel vragen over het feit dat B&W tien grote evenementen, waarvoor straten moeten worden afgesloten, per jaar in het Dorp toe willen staan, alsmede onbeperkt kleinere.  Grote evenementen komen er bij voorkeur niet in de zomermaanden juli en augustus, zodat er welgeteld elke maand één kan zijn. De vrees van sommige commissieleden was overigens dat de bewoners bijvoorbeeld tien weken achter elkaar in de herrie zitten. Dat is niet de bedoeling, zei Veeningen. Alleen rond Kerst is het even druk, wegens de Volkskerstzang en Serious Kerst (althans als dat laatste niet naar het Stadshart verdwijnt).

CDA-er Rienks wees er op dat blijkens de beleidsnota bewoners en ondernemers in meerderheid niet voor uitbreiding van de horeca zijn. Dat staat wat hem betreft een beetje haaks op de conclusie van B&W dat die bedrijfstak wél moet worden uitgebreid. Hij  vroeg zich verder af of de gemeente enige sturing kan geven om toename te voorkomen van niet publiektrekkende objecten, zoals kantoren. Naar zijn mening dreigt ook de Rembrandtweg dupe te worden van panden die een kantoorfunctie krijgen. De meeste commissieleden vroeger verder veel aandacht voor de verkeersveiligheid.

 

Lees ook:Nóg meer horeca in Oude Dorp
Lees ook:Ambtelijk team gaat succes Dorp begeleiden
Lees ook:VVD wil P-wegwijzers Oude Dorp
Lees ook:ChristenUnie wil beter toezicht op inrichten rookvrije ruimten bij horeca
Lees ook:Wethouders inventariseren ondernemerswensen Oude Dorp

3 reacties op “Dorpsstraat niet afgesloten, meer horeca in OD

  1. Frank Bikker

    Is die amateurkunstmarkt al geweest? Vond ik altijd erg leuk.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    “Cafés en restaurants mogen niet voor teveel overlast gaan zorgen”, aldus een citaat, Maar de Dorpsstraat moet wel open blijven voor het lawaaiige verkeer? Leg eens uit, bewoners.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    Hoewel de Dorpsstraat geen voetgangersgebied is, willen B&W hardrijdende scooters daar gaan ontmoedigen. Prima, maar waarom doen zij dat dan niet in een voetgangersgebied zoals het Stadshart? Dat is geen consistent beleid maar willekeur.

    Als het gemeentehuis in het Stadshart stond, zouden de regels daar beter gehandhaafd worden. Zo gaan die dingen in de dorpspolitiek.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.