VVD wil stoppen met A9-tunnel

Kees Noomen

Kees Noomen

Terwijl GroenLinks wethouder Pols naar Den Haag wil sturen om aan de Amstelveense bijdrage van 100 miljoen aan de A9-tunnel te ontkomen, ziet de VVD nu helemaal liever af van het geldverslindende project. De gemeentelijke kas is leeg en de liberalen vinden het verstandig maar helemaal te kappen met de ambitieuze plannen, nu bezuinigd moet worden op onderwijs en sportvoorzieningen. De komende jaren willen B&W structureel tien miljoen euro minder uitgeven. De kort geleden nog goed gevulde spaarpot van de gemeente is nagenoeg leeg. Daarbij past niet de start van het grootste project uit de lokale geschiedenis, vindt de VVD.Met de tunnel is een kleine miljard gemoeid en daarvan moet Amstelveen 100 miljoen ophoesten. GroenLinks wil dat daarover opnieuw met het Rijk gaat worden gepraat, maar als de VVD haar zin krijgt, gaat de stekker er uit. Om het geld op tafel te krijgen wil de gemeente het gebied langs (en op) de tunnel volledig herontwikkelen. Zij denkt daaruit maximaal 16- miljoen te kunnen halen. Maar inmiddels is er wel een economische crisis. En het Stadshart heeft geleerd dat men op het raadhuis de verdiensten aan zo’n project nogal eens overschat.

Volgens VVD-er Noomen moet de gemeente nu radicale keuzes maken en volgens zijn fractiegenoot Herbert Raat dreigt zij haar nek in een strop te steken. Ook Burgerbelangen (BBA) ziet weinig in het kapitaalverslindende project nu de kas nagenoeg leeg is.

Lees ook:Bouw A9-tunnel op losse schroeven
Lees ook:GroenLinks wil af van 100 miljoen bijdraga aan tunnel
Lees ook:BBA: onafhankelijk onderzoek naar haalbaarheid A9-tunnel
Lees ook:Tunnel A9: minstens tien jaar verder
Lees ook:Pols doet dringend beroep op VVD niet tegen tunnel te stemmen

3 reacties op “VVD wil stoppen met A9-tunnel

 1. Eric Dorscheidt

  Wat een geschuif van de VVD in de gemeenteraad over het A9-verhaal. Hoe kan het nu dat voor allerlei projecten de afgelopen jaren reserveringen in de begroting zijn gedaan (ook voor onderwijs en de A9) en dat dat geld nu ineens niet meer beschikbaar is. Ik weet zeker dat als je de bewoners van Amstelveen – en niet alleen die die rond de A9 wonen – vraagt om een bedrag neer te leggen voor de overkapping, dat iedereen daar dan toe bereid is. Waarom niet de OZB verhogen om meer geld te hebben voor dergelijke projecten. Enne, waarom zit de wethouder die verantwoordelijk is voor het ‘down the drain’ gaan van 18 miljoen er nog steeds?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ja toch , niet dan?

  Hoho, de OZB verhogen? Omdat de gemeente zijn zaken niet voor elkaar heeft??? Maar wel geld om het gemeentehuis opknappen, de N201 aan te leggen , een stadsdichter aan te stellen
  Zullen de huizenbezitters niet leuk vinden .

    /   Beantwoorden  / 
 3. Axel Boomgaars

  Het is gewoon kortzichtig om niet eens te wachten met welke berichten Pols terugkomt uit Den Haag. De kans bestaat dat het dan alsnog doorgang kan vinden en dat er bovendien ook nog andere projecten door kunnen gaan.
  Er is ook raadsbrede consensus dat PIA prioriteit heeft, dus het is niet alsof wanneer er gekozen wordt voor het doorgaan met de A9 dat dan de kinderen door de vloeren van hun schooltje zakken.
  Ik snap dat dat voor een mooi dramatisch effect zorgt in het betoog van meneer Noomen, maar met het voorstel van GroenLinks en de raadsbrede consensus in het achterhoofd, hoeft dat helemaal geen werkelijkheid te worden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.