Pols doet dringend beroep op VVD niet tegen tunnel te stemmen

Jochai van Bergen

Wethouder Remco Pols (wonen en ruimte) heeft er namens B&W bij de coalitiepartij VVD op aangedrongen af te zien van haar pleidooi voor het afblazen van de A9-tunnel. In de raadscommissie die zich met het project bezig houdt, constateerde hij dat de liberalen alleen nog tegen de media hebben gezegd de stekker eruit te willen trekken. “De VVD heeft nog niet in een van de politieke gremia, de raadscommissies, de uitspraken herhaald die zij tegenover de pers heeft gedaan,” zei Pols. In de commissies was zij volgens hem tot nu toe gematigder. De wethouder vindt dat eigenlijk alle partijen het project zouden moeten steunen. Nu heeft alleen de VVD gedreigd dat niet te doen.Behalve coalitiepartijen CDA en PvdA lijkt ook de oppositie nog achter het project te staan. Wel willen zij allemaal dat Pols probeert in Den Haag de gevraagde Amstelveense bijdrage van 100 miljoen euro omlaag te krijgen. De wethouder heeft toegezegd dat te zullen doen. Een andere optie kwam van het CDA. Die fractie wil het Rijk voorstellen dat er pas geld voor de tunnel wordt afgedragen als dat is verdiend. Ook in dat model ziet Pols wel heil.

De kwestie komt volgende week aan de orde bij de behandeling van de kadernota, de voorloper van de begroting voor volgend jaar. Daarin stellen B&W voor 30 miljoen te reserveren voor de tunnelbijdrage. Dat bedrag is diverse partijen te hoog. De meeste fracties, inclusief de VVD, vinden dat de tunnel niet ten koste van de uitvoering van huisvestingsplannen voor het onderwijs mag gaan.

VVD-er Van Bergen zei in de raadscommissie dat in de financiële berekeningen voor de tunnel en de opbrengsten uit de grondexploitatie van het gebied langs de A9 onvoldoende rekening met de realiteit van de huidige crisis is gehouden. Het college rekent zich volgens hem rijk, door ervan uit te gaan dat die over een paar jaar voorbij is, terwijl deskundigen zeggen dat het dieptepunt pas over anderhalf jaar komt. Ook zei hij niet te begrijpen waarom er 30 miljoen euro moet worden gereserveerd als de gemeente ervan uitgaan dat zij aan de herontwikkeling van het gebeid zal verdienen.

Hij vroeg zich verder, evenals overigens GroenLinks-raadslid Koot, af waarom bij de taxatie van de verdiensten is uitgegaan van het prijspeil 2007, toen er nog sprake was van hoogconjunctuur. De voorstanders van de tunnel menen dat die goed is voor het milieu, geluidsoverlast en luchtvervuiling doet verminderen en – vooral – de stad ‘heelt’, daarday de weg haar niet langer in twee delen splitst.

Volgens de PvdA kunnen nieuwbouwplannen voor de scholen gewoon worden uitgevoerd, ook als de A9 doorgaat. Die mening deelt het CDA. Pols zei vooral de indruk te willen wegnemen dat de tunnel onhaalbaar is geworden. Volgens hem gaat de crisis voorbij. Hij is ook van plan alle bestaande subsidiemogelijkheden (Europees, provinciaal, landelijk) aan te boren.

Lees ook:VVD wil stoppen met A9-tunnel
Lees ook:GroenLinks wil af van 100 miljoen bijdraga aan tunnel
Lees ook:Rijk: Aan 100 miljoen voor tunnel val niet te tornen
Lees ook:Raad wil eensgezinde politieke lobby tunnelbijdrage
Lees ook:Opzet projectorganisatie A9 kost 6,5 miljoen

2 reacties op “Pols doet dringend beroep op VVD niet tegen tunnel te stemmen

  1. rob nijkamp

    Remco wil zijn verdiende speeltje gekregen bij de PvdA reunie, ook bekend als de Alders-tafel niet kwijtraken. Waar ginanciering vandaan komt is dan niet belangrijk, als het maar doorgaat. Zijn politieke triomf is belangrijker dan welk ander doel dan ook.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Axel Boomgaars

    Of hij is gewoon redelijk en wil niet direct een project overboord gooien dat nog mogelijkheden heeft voor een goede dekking zonder andere problemen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.