Rouw en verdriet bij dementie

-Alzheimer-Nederland‘Rouw en verdriet bij dementie’ is het onderwerp van het Alzheimer Café op donderdag 22 juni, in De Luwte van Zonnehuisgroep Amstelland aan het Wimbledonpark 361. Het programma begint om  19.30 uur, einde 21.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.  Bij het overlijden van een naaste doorlopen mensen een rouwproces. Maar er kan ook verlies, en dus rouw, zijn vóór de dood. Joke Schippers van het ‘Centrum voor steun bij rouw en verlies’ zal met gespreksleider Job van Amerongen spreken over het rouwproces bij dementie.

Mensen met dementie verliezen grip op hun leven, zij worden in toenemende mate afhankelijk van mantelzorgers. En als uiteindelijk de gang naar verzorgings- of verpleeghuis wordt gemaakt verliezen patiënten niet alleen hun onafhankelijkheid maar ook hun vertrouwde omgeving en contacten. Dit proces kan tot diepe rouw leiden.

Ook de mantelzorger doorloopt een voortdurend proces van verlies en rouw. De partner met dementie verandert van persoonlijkheid. De relatie is niet langer meer gelijkwaardig en de zorg wordt gedurende de voortschrijdende dementie steeds zwaarder. Als de keuze moet worden gemaakt om de partner te laten opnemen ervaren mantelzorgers dat als een groot verlies.

Joke Schippers zal vertellen over rouwverwerking en over mogelijkheden tot ondersteuning. Uiteraard is er ruim gelegenheid om vragen te stellen. Voor meer informatie kan men terecht bij de coördinator van de Alzheimer Cafés Regio Amstelland en Meerlanden, e-mail: [email protected].

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, jong en oud, familie, mantelzorgers, hulpverleners en overige belangstellenden. Men hoeft zich niet van te voren aan te melden en kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

 

 

Lees ook:Alzheimer café in de Luwte
Lees ook:Alzheimer Café Amstelveen in De Luwte
Lees ook:Alzheimer café over muziek bij dementie
Lees ook:Ouderenpsycholoog in Alzheimer Café (Luwte)
Lees ook:Alzheimer Café over ‘geurtherapie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.