‘Middelduur’ wonen, mits financieel haalbaar…

Heel de gemeenteraad stemde in met een motie van D66 die de bouw van middeldure huurwoningen moet stimuleren, maar de coalitiepartijen VVD en D66 trappen in een persbericht de open deur in dat zij daar blij mee zijn. Hun vreugde is kennelijk nieuws, hoewel het natuurlijk echt nieuws zou zijn, wanneer zij achteraf niet blij waren met een motie waar zij voor stemden.

Floortje Gordon

Floortje Gordon

De oproep hield in, zoals in de verslaggeving over de betreffende raadsvergadering al gemeld, dat dure huurwoningen (boven de € 1000) bij nieuwbouw en transformatie in de komende drie jaar niet meer dan 25% daarvan mogen uitmaken. Want in het voormalige KPMG-gebouw, de woontoren bij Bankrashof en op de plaats van de synagoge aan Straat van Messina komen louter dure woningen. Het is nou wel even genoeg in die categiorie, vindt de raad. Terwijl volgens hem aan middeldure woningen gebrek is. Aan goedkope, vindt de SP, maar die fractie steunde toch de motie, omdat die in elk geval een duw in een goede richting geeft.

De motie sluit overigens volkomen aan bij het op doorstroming gerichte beleid van B&W, maar het lukte kennelijk niet dat in de recente projecten uit te voeren. Op projectniveau wordt dat trouwens ook in de komende tijd lastig, zei verantwoordelijk wethouder Peter Bot, omdat die een projectontwikkelaar daartoe niet kan dwingen. Die moet er namelijk ook financieel uit kunnen komen. En hoeveel zo’n bedrijf op een project verdient, wil (of kan) de wethouder ook niet nagaan, wat de SP wel graag had gewild. De motie liet trouwens ook de vluchtweg voor de realiserende partij open, want als die zegt dat het écht niet anders kan – wegens financiële haalbaarheid – er gewoon duur wordt gebouwd.

Maar in het totaal blijft de bouw de komende drie jaar middelduur door de motie, zegt VVD-raadslid Paul Feenstra. D66-raadslid Floortje Gordon noemt het ‘essentieel’ dat Amstelveen voldoende woningen in de prijsklasse € 710,- tot € 1000 per maand erbij krijgt om een grote groep woningenzoekenden te bedienen. Zij denkt daarbij voornamelijk aan de zogenoemde ‘young professionals’ (zeg maar de mensen met witte boorden en jassen), die na hun studie een studentenwoning op Uilenstede moeten verlaten en verplicht zijn een onderkomen in de vrije sector te huren. “Of aan gezinnen die willen doorstromen uit een sociale huurwoning naar een eengezinswoning,” voegt Gordon er aan toe. “Die groepen vinden nu geen woonruimte in hun eigen stad”. De genoemde normering van maximaal 25% voor dure woningen ziet ook zij als ondersteuning en ‘noodzakelijke aanscherping’ van het al bestaande collegebeleid.

Drie jaar

Paul Feenstra

Paul Feenstra

De VVD claimt in een vroegtijdig stadium mee te hebben gedacht over de inhoud van de motie, die in wezen niets daaraan toevoegt. VVD raadslid Paul Feenstra zei bij de behandeling ervan door de gemeenteraad niet tegen dure woningen te zijn, omdat ook die volgens hem passen in een gevarieerd woningaanbod. Maar het probleem is naar zijn mening wel dat er zelfs tot € 1200 niet of nauwelijks beschikbare huurwoningen te vinden zijn. Daarom wil de VVD na drie dure projecten ook aandacht voor de middenklasse. Maar Feenstra wil niet elk project apart wegen om te zien of wel aan de 25%-norm is voldaan. “Daarom is het belangrijk dat we de normering hebben over het totale bouwvolume van te realiseren projecten in de komende drie jaar”, zegt Feenstra. Maar D66 wil wel ‘meetbare kaders’ en dat de gemeente al vroeg met ontwikkelaars gaat praten over het door haar gewenste woningaanbod.

Maar ja, het laatste woord blijft kennelijk toch aan de projectontwikkelaars die wat Bot betreft geen enkele financieel inzicht hoeven te verstrekken in een project. Als die dus zeggen dat het écht niet goedkoper kan en er dus wel dure woningen moeten komen, zwijgt de lokale overheid kennelijk. Hoewel Gordon dan weer vindt dat B&W naar ‘creatieve oplossingen binnen het bestaande beleid’ moeten zoeken om de middeldure woningen mogelijk te maken. Zij betwijfelt kennelijk of creativiteit nu wel bij het college aanwezig is…

 

 

 

Lees ook:Coalitie wil snel beleid voor Airbnb
Lees ook:Raad wil meer minder dure woningen
Lees ook:Nieuwe woonregeling riekt naar verbieden
Lees ook:Dure en middeldure woningen in Bankras
Lees ook:SP en GroenLinks tegen bouw villa’s aan Poeloever

Eén reactie op “‘Middelduur’ wonen, mits financieel haalbaar…

  1. frank bikker

    Volgens de heer Feenstra passen dure en middeldure huurwoningen in een gevarieerd aanbod. Daarin kan ik hem geen ongelijk geven, maar in een gevarieerd aanbod moeten ook goedkope en soc. huurwoningen passen en dan geeft de hr. Feenstra geen thuis.

    De hr. Bot wil of kan geen inzicht geven wat projectontwikkelaars ongeveer verdienen met de bouw van dure woningen, maar hij kan je wel redelijk nauwkeurig vertellen hoeveel een soc. huurwoning de gemeenschap kost. Wat ze binnen de kringen van VVD( dus ook bbA) vrij geregeld doen. Dat aan de andere kant een heel groot gedeelte van de bevolking niet profiteert van de HA ( ongeveer 7 miljard/jaar), terwijl zij er ook aan mee betalen, daarover verkiest men in het openbaar maar over te zwijgen. En dat laatste is 1 van onze grootste luchtbellen in onze economie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.