Nieuwe woonregeling riekt naar verbieden

Floortje Gordon

“Het gevoel kan ontstaan dat allerlei dingen nu niet meer mogen”, zei Floor Gordon van D66 dinsdagavond in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN). Eigenlijk vertolkte zij daarmee een opvatting die breed in de politiek bestaat over het beleid van de gemeente om Airbnb te beperken (hooguit 30 dagen oer jaar) en ook het delen van woningen aan regels te onderwerpen. Daarvoor moet de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit nemen.

Het gaat er om orde op zaken te stellen en overlast door tijdelijk woningverhuur te voorkomen. Maar het beleid lijkt er op dat allerlei dingen worden verboden die voorheen wel mochten. Maar wat is het gevolg voor al bestaande situaties, vroeg de commissie zich af. Het riekt naar verboden, zei Paul Feenstra van de VVD. Er moet een definitieve regeling komen, maar tot dan toe zitten wij met een gebrekkige, vond Feenstra.

Er wordt beleid ontwikkeld voor het hebben van Bed & Breakfast en het splitsen van woningen. Dat bestaat op dit moment eigenlijk niet. In de toekomst komt er een soort paraplubestemming maar nu is een voorbereidingsbesluit daarvoor nodig. De bestaande situatie wordt als het ware bevroren.

Intussen, zo bleek ook uit de woorden van een inspreker, is het vreselijk moeilijk voor een gewone burger te begrijpen wat er nu gebeurt. Communicatie, zeiden raadsleden, is van groot belang.

 

Lees ook:Coalitie wil snel beleid voor Airbnb
Lees ook:Airbnb mag – proef met woningdelen in heel AV
Lees ook:‘Middelduur’ wonen, mits financieel haalbaar…
Lees ook:Raad wil meer minder dure woningen
Lees ook:Wat zijn middeninkomens op woningmarkt?

3 reacties op “Nieuwe woonregeling riekt naar verbieden

 1. Rotary-vriendje

  Zo’n Paul Veenstra is weer een mooi voorbeeld van de ordinaire wat-nou-cultuur.

  Als ik mijn eigen betaalde (hypotheekschuld) huis wil verhuren is dat toch mijn zaak. Dit is mijn huis en ik doe er mee wat ik wil. Dat buren last van irritante rolkoffers hebben is hun probleem. Ik doe toch niets verkeerd ? We moeten niet alles aan regeltjes leggen.

  Moet je hetzelfde rapaille eens horen als iemand in de uitkering zit. Een foutje en je wordt gekort en een intimiderende tirade wordt over je uitgestort.

  Ze lopen in nette pakken met deftige speldjes op de revers en een grijze haarlok opzij, maar feitelijk is het crapuul dat in ons mooie Amstelveen de dienst uit maakt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kees

  Verbieden lijkt me over het algemeen goed,gezien het tekort aan woonruimte hier. Het schrikt tenminste wat huisjesmelkers af.

    /   Beantwoorden  / 
 3. App

  Om orde op zaken te stellen en om overlast en andere onwenselijke situaties (zoals meer vervuiling en minder sociale controle en veiligheid) te vermijden, moeten er inderdaad wel eens wat dingen verboden worden.

  Zo is in beschaafde landen wetgeving ontwikkeld: in het algemeen belang en ten koste van vrijheid die tot minder blijheid leidde.

  Liberale partijen houden niet van het handhaven van regels, met alle ongewenste gevolgen van dien.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.