SP en GroenLinks tegen bouw villa’s aan Poeloever

Tessa van Wijnen

Tessa van Wijnen

GroenLinks en SP stemden woensdag tegen een bestemmingsplan dat de bouw van nieuwe villa’s en andere woningen mogelijk maakt aan de Oostelijke Poeloever (bij de Handwegkerk), waarvan overigens drie raadsleden of oud-raadsleden er één kopen. Tessa van Wijnen van GroenLinks vroeg zich af of er geen sprake was van belangenverstrengeling en zou graag zien als nu nog zittende raadsleden er een huis willen kopen die niet mee stemden over het voorstel aan de raad.

Floor Gordon van coalitie partij vond de lange ‘doorlooptijd’ van twaalf jaar, voordat de bouw aan de Poeloever rond is, wel bijzonder. Er zijn allerlei vertragende omstandigheden geweest, gaf zij toe, maar intussen zijn de omstandigheden en inzichten sinds 2006 wel veranderd. Zij kwam met een motie waarin B&W werd gevraagd te onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om herontwikkelingen te versnellen en daarmee ook de houdbaarheidstermijn van ruimtelijke plannen te verkorten. “Op een pak melk staat een houdbaarheidsdatum”, zei ze. In de motie, die door de gemeenteraad unaniem werd aangenomen, staat ook dat B&W dit jaar met de resultaten van het onderzoek moeten komen en met een voorstel om de voortgang van eventuele ‘herijking’ van de uitgangspunten van vertragende projecten voor te leggen aan de gemeenteraad. Tot nu toe heeft de gemeenteraad voor vertragingen geen kaders afgesproken.

De SP begreep niet waarom een zo oud contract niet kon worden open gebroken, zoals dat ook met dat voor de A9-tunnel is

Floortje Gordon

Floortje Gordon

gebeurd. Zowel die fractie als GroenLinks wil een natuurgebied aan de oever van de Poel hebben en geen bebouwing. Volgens Van Wijnen was de oorspronkelijke eis van de gemeente dat de natuur ‘sturend’ zou zijn in het project, maar nu er een parkeerplaats bij de huizen komt, kan men dat moeilijk zo noemen, zei ze.

Afspraken

Wethouder Peter Bot wilde ook wel graag versnelling, maar wees er op dat de overheid nu eenmaal een aantal tijd vergende procedures afsprak. Maar Gordon wilde alle belemmerende regelingen dan wel bij de procedure om tot versnelling te komen bij de nieuwe aanpak betrekken.

Bert de Pijper van de ChristenUnie noemde wat er nu komt ‘de goudkust aan de Poel’, had liever iets gezien voor alle inkomens dan alleen dure woningen en stemde ‘met het schaamrood op de kaken’ in met het voorstel van B&W.

 

 

Lees ook:GroenLinks / D66: ‘Groen’ spelen stimuleren
Lees ook:GroenLinks tegen uilenshow Stadsplein
Lees ook:GroenLinks hamert op veiligheid speelveldjes
Lees ook:Amstelveen niet in DB regioraad
Lees ook:GroenLinks wil Bovenkerkerpolder stil houden

8 reacties op “SP en GroenLinks tegen bouw villa’s aan Poeloever

  1. Rotary-vriendje

    Wat nou, belangenverstrengeling. Ik wil gewoon een villa aan de Poeloever. Opzouten met die moraal.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

    Hoe kun je instemmen met het schaamrood op de kaken. Wees dan principieel hr. Pijper, want ik zal niet de enige zijn die dit niet snapt.

    Misschien is het de raad niet bekend, maar het gebied rondom de Poel is een biotoop van de ringslang, een beschermde diersoort, die zich niet kan handhaven op parkeerplaatsen van villa’s.
    Overigens wens ik de toekomstige bewoners veel succes, want in de zomer en vroege herfst placht het daar te stikken van de steekmuggen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

      De Christenunie bouwt met deze stellingname een politieke veiligheidsklep in. Als er onverhoopt een kink in de kabel komt, kunnen ze namelijk altijd nog zeggen dat ze eigenlijk helemaal niet zo voor waren.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Zou je best wel eens gelijk in kunnen hebben of een kwestie van de geit en de kool sparen naar hun eigen achterban.

          /   Beantwoorden  / 
  3. App

    Onderzoek eerst eens hoe die ene particuliere woning boven het restaurant Aan de Poel daar heeft kunnen komen.

    Op die unieke plek had een gelegenheid voor het grote publiek moeten komen ipv een fiscaal aftrekbaar stekkie voor de elite.

      /   Beantwoorden  / 
  4. CeeBee

    Ja, dat is wat ik me ook gelijk bedacht toen wethouder Bot de sterke suggestie wekte dat enkele raadsleden tot de kopers behoren. Moeten die raadsleden zich dan niet onthouden van stemming? Ze hebben er dan immers persoonlijk belang bij. Dat mag dan misschien een beetje voor de bühne zijn -er was immers toch wel een ruime meerderheid voor- maar toch.

    Anderzijds was het natuurlijk ook wel een beetje een gelegenheidsargument voor GL om de aandacht af te wenden van het feit dat dit hele plan onder de verantwoordelijkheid van een GL-wethouder tot stand is gekomen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Wanneer dan?

        /   Beantwoorden  / 
      1. CeeBee

        In 2004

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.