Ruim tweemaal zoveel startersleningen als verwacht

Weth. Remco Pols
Weth. Remco Pols

De gemeentelijke leningen aan starters op de koopwoningmarkt is volgens B&W een groot succes. Vorig jaar werden er 36 verstrekt, ruim tweemaal zoveel als werd verwacht. In 2008 werd de starterslening ingevoerd en toen tien keer verstrekt. Vorig jaar ging twintig leningen naar kopers van nieuwbouwwoningen, in de nieuwe wijk Westwijk Zuid West. Van een daar gerealiseerd project van 24 appartementen, werden 83% gefinancierd met een starterslening. Zestien leningen hadden betrekking op bestaande woningen.

Wethouder Remco Pols (Wonen) constateert dat het  instrument in een behoefte voorziet. “Mensen voor wie dat zonder starterslening niet was gelukt, waren nu in staat een huis te kopen,” zegt hij. Dat draagt volgens hem ook bij aan de doorstroming op de woningmarkt, omdat anderen er de achter gelaten huurwoning door kunnen betrekken. Pols verwacht ook dit jaar veel animo voor de starterlening, mede door de recessie en omdat er specifieke starterswoningen bij komen in Westwijk.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van een woning en het bedrag dat een bank wil maximaal lenen, op basis van het inkomen, volgens de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) -norm. De NHG grens is nu  €350.000,00. De eerste drie jaar hoeft over de starterslening geen rente en aflossing te worden betaald. Voorwaarde is wel dat de koper twee jaar ingeschreven is als inwoner van Amstelveen, in een huurwoning of nog niet zelfstandig. Het jaarinkomen van de koper (eventueel samen met diens partner) mag maximaal € 55.755,00 zijn.

Lees ook:Eerste starterslening voor koopwoning uitgegeven
Lees ook:Geld startersleningen is al op
Lees ook:CDA tegen stoppen met startersleningen
Lees ook:Honderden gegadigden voor 55 koopflats
Lees ook:Gunstige gemeentelijke tophypotheek voor starters

Eén reactie op “Ruim tweemaal zoveel startersleningen als verwacht

  1. Hans van der Liet

    Groen Links moet nodig zeggen dat dit college niks doet voor jongeren en starters op de woningmarkt. Perfide leugens en verkiezingsrethoriek. Dat zijn dus de methoden van de linkse kerk om weer op het regeringspluche te kunnen landen. Het is schandalig!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.