Gunstige gemeentelijke tophypotheek voor starters

De gemeente gaat onder gunstige voorwaarden een aanvullende hypotheek van maximaal 40 duizend euro beschikbaar stellen voor starters op de koopwoningmarkt. Die is bestemd voor kandidaat kopers die bij de reguliere hypotheekverstrekkers wegens een te laag inkomen onvoldoende kunnen lenen. Voor de lening van de gemeente hoeven zij de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. B en W gaan ervan uit dat daarna hun inkomen voldoende is gestegen om dat wel te doen. Is dat niet zo dan wordt de aflossingsvrije periode met drie jaar verlengd.

 

Wethouder Remco Pols ziet de starterslening als een nieuw instrument om jonge huishoudens aan een koopwoning te helpen. De regeling, die wordt gesteund door het ministerie van VROM, heeft betrekking op woningen van maximaal 265 duizend euro, inclusief de bijkomende kosten. Dat komt neer op koopprijzen van 245 duizend euro voor nieuwbouw en 235 duizend euro voor bestaande huizen.

Eerder al introduceerden B en W het maatschappelijk gebonden eigendom voor starters. De nieuwe regeling is speciaal bedoeld voor een- en tweepersoons huishoudens van mensen tussen de 25 en 45 jaar. De aflossingsvrije periode kan ook na zes jaar in principe telkens met drie jaar worden verlengd. De praktijk in andere gemeenten wijst uit dat slechts twee procent van de leners daaraan na de eerste drie jaar nog behoefte heeft.
Voorwaarde om voor een aanvullende lening in aanmerking te komen, is dat men minstens een jaar in Amstelveen staat ingeschreven, een huurwoning achterlaat of nog niet zelfstandig woont. Ook mogen de kopers niet meer dan anderhalf maal een modaal inkomen (circa 45.000 euro) hebben. "In die categorie zitten ook de meeste scheefwoners in huurwoningen," zegt Pols. Hun verhuizing zou naar zijn mening de doorstroming uit de goedkope woningen bevorderen, zodat die beschikbaar komen voor woningzoekenden met een laag inkomen.
Na drie haar gaan de kopers onder de nieuwe regeling een marktconforme rente betalen. De gemeente reserveert om te beginnen zes ton in een fonds voor het project. VROM verdubbelt dat bedrag. Het betekent dat er voorlopig veertig starters kunnen worden geholpen. "Als het goed gaat kunnen wij tot het drievoudige gaan," aldus Pols.

De starterslening dicht de kloof tussen wat iemand maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie en de koopsom. Het is een lening met een looptijd van dertig jaar. Het concept is afkomstig van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeente, opgezet door VROM.

Lees ook:Eerste starterslening voor koopwoning uitgegeven
Lees ook:BBA tegen versoepeling starterslening
Lees ook:Starterslening blijft gehandhaafd op maximaal 40 mille
Lees ook:Ruim tweemaal zoveel startersleningen als verwacht
Lees ook:Starterslening stopt per 1 augustus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.