Eerste starterslening voor koopwoning uitgegeven

Wethouder Remco Pols overhandigde donderdag (3 april) de eerste starterslening aan Imed Labidi. De gesubsidieerde lening is een middel om in Amstelveen, met zijn torenhoge huizenprijzen, voor starters op de woningmarkt een koopwoning nog enigszins bereikbaar te maken. In maart werd de gemeentelijke regeling van kracht, die het verschil tussen de aankoopprijs en het bedrag dat iemand maximaal kan lenen overbrugt. De aanvraag van Labidi is de eerste die werd gehonoreerd. Wethouder Pols overhandigde hem het toekenningsbewijs, samen met bloemen en een kluspakket voor zijn toekomstige woning.

 

De starterslening is vooral bedoeld voor jonge één- en tweepersoonshuishoudens die minimaal twee jaar in Amstelveen zijn ingeschreven. Ook moeten zij een huurwoning achterlaten of nog niet zelfstandig wonen. Het (gezamenlijke) inkomen van het huishouden mag maximaal 1,5 maal modaal zijn (in 2008: € 46.462). De hoogte van de starterslening is afhankelijk van de aankoopprijs, maar maximaal € 40.000. De totale lening (hypotheek + starterslening) mag niet meer bedragen dan het door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) jaarlijks bepaalde maximum.
De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Daarna betaalt de koper beide wel, tenzij een gevraagde inkomsentoets het onvermogen daartoe uitwijst. De toets kan leiden tot verlenging van de renteloze en aflossingsvrije periode danwel kan aanleiding geven om de hoogte van rente en aflossing bij te stellen.

 

 

Lees ook:Gunstige gemeentelijke tophypotheek voor starters
Lees ook:Starterslening na 15 november niet meer mogelijk
Lees ook:Ruim tweemaal zoveel startersleningen als verwacht
Lees ook:Starterslening blijft gehandhaafd op maximaal 40 mille
Lees ook:Starterslening koopwoningen werkt goed

2 reacties op “Eerste starterslening voor koopwoning uitgegeven

  1. Pietje

    Met startersleningen worden de starters van de regen in de drup geholpen. Die ene starter heeft nu een woning, maar netto komt er natuurlijk helemaal nergens een extra woning ter beschikking.
    Uiteindelijk is het enige effect van het vergroten van de bestedingsruimte van starters het stijgen van de huizenprijzen.
    Gunstig voor velen behálve voor starters

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roetman en Van Gulik

    Het bevordert wel de doorstroom van huur naar koop. Er komen dan weer huurwoningen beschikbaar.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.