CDA tegen stoppen met startersleningen

Geert Janssen

Het CDA in de gemeenteraad wil voorkomen dat geen startersleningen meet worden verstrekt door de gemeente, omdat het geld ervoor nu eenmaal op raakt. De fractie wil voor de leningen vier ton gebruiken van de € 470 duizend die eerder was bestemd voor de aanleg van parkeergarages bij sociale huurwoningen, maar niet is benut. Het einde van de crisis op een vastgelopen woningmarkt is nog niet in zicht, denkt CDA-raadslid Geert Janssen. Daarom lijkt het hem nu niet het juiste moment om te stoppen met de starterslening. De gemeente had er een budget voor gereserveerd, maar de verwachting is dat het door de grote hoeveelheid verstrekkingen medio 2013 zal zijn uitgeput. “Dat zou het voorlopige einde betekenen van de startersleningen”, zegt Janssen, die morgen met een amendement komt, bij de behandeling van de kadernota (de voorbode van de begroting).Doordat de huizenprijzen fors zijn gedaald en huizen veel langer te koop staan dan enkele jaren geleden, banken strengere regels gingen hanteren bij verstrekken van hypotheken en de hypotheekrenteaftrek onder druk staat, is voor starters heel lastig een woning te kopen, redeneert het CDA. “En dat is ook niet goed voor de doorstroming op de Amstelveense huizenmarkt,” voegt Janssen er aan toe. “Als een starter een bestaande woning koopt, kan de verkoper van die woning een volgende stap zetten. En als de starter een sociale huurwoning verlaat, komt die beschikbaar voor de oorspronkelijke doelgroep.”

Een starterslening wordt verstrekt bovenop de hypotheek van de bank.  De lening heeft een rentevasteperiode van 15 jaar en de eerste 3 jaar daarvan betaalt de starter geen rente en aflossing.  Janssen: “De gemeente is dat geld niet kwijt, want op termijn wordt het terugbetaald.”

 

Lees ook:Ruim tweemaal zoveel startersleningen als verwacht
Lees ook:BBA tegen versoepeling starterslening
Lees ook:Starterslening blijft toch overeind
Lees ook:Subsidie voor Kunstuitleen blijft bestaan
Lees ook:Geld startersleningen is al op

3 reacties op “CDA tegen stoppen met startersleningen

  1. eric

    Starters zijn alleen gebaat bij lagere prijzen, NIET met meer krediet. De gemeente moet zich niet met bankzaken bemoeien. De huizen worden vanzelf betaalbaar. Als een starter nu de financiering niet rond kan krijgen, dan heeft dat een reden. We moeten niet meer schulden maken, maar er juist vanaf zien te komen. En wie is er bij gebaat als de starter met extra krediet van de gemeente zijn huurwoning gaat kopen? In dat geval alleen de woningbouwvereniging, en die kunnen zowiezo niet met geld omgaan.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Klaas

    Deze CDA’er zou Nehemia 5:7 en verder nog eens goed moeten lezen. Hoe treurig, de prijzen kunstmatig hoog houden ten koste van de armen die meer rente mogen gaan betalen. De gemeente zou er beter aan doen de grondprijzen te verlagen, in plaats van wonen kunstmatig duur te houden. De mensen aan de onderkant van de woningmarkt zijn totaal niet gebaad bij startersleningen die de prijzen hoog houden!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frank

    En dan kletsten ze er nog over dat we deze crisis enkel aan de banken hebben te danken. De staat zelfs op locaal niveau heeft boter op zijn hoofd en het CDA gaat doodleuk met deze tulpenhandel door.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.