Verzet in gemeenteraad tegen Amsteleiland voor miljardairs

3847386127_393435f308[1]In de gemeenteraad is fel verzet gerezen tegen de ontwikkeling door Qlincker Vastgoed van het Amsteleiland tot een gebied voor uitsluitend schatrijken. Het eiland zou een zogenoemde ‘gated community’ moeten worden, aan afgesloten en streng bewaakt gebied met appartementen van twee miljoen en villa’s van rond de zes miljoen euro. Dat strookt volgens in elk geval CDA, PvdA en ChristenUnie niet met de door de raad vastgestelde uitgangspunten. Roeland Smits (PvdA) en Arjen Siegmann (CDA) hebben er schriftelijke vragen over aan B&W gesteld. Ook Jacqueline Koops van de ChristenUnie (CU) is fel tegen een afgesloten eiland voor miljardairs.

Het ‘eiland voor de rijken’ zou een portier krijgen en bewakingsdienst, die onder meer boten van de aanlegsteigers zou moeten wegsturen, zo was maandag (28 september) in Het Parool te lezen. “mensen die niet op het eiland wonen en er ook niemand kennen, hebben er niets te zoeken,’ meldde Qlincker. In de door de raad vastgestelde Nota van Uitgangspunten is van een ontwikkeling tot een beschermde enclave voor miljardairs niets te  vinden, vinden de tegenstanders. “Wel van behoedzame ontwikkeling met aandacht voor het industriële verleden van het eiland en voor de belangen van thans op het eiland wonende huurders,” zeggen de woordvoerders van PvdA en CDA.  Zij vragen B&W of die bekend zijn met de plannen voor het eiland en of zij zich naar hun mening verdragen met de vastgestelde uitgangspunten. Ook willen de vragenstellers weten of het college aan de uitvoering van de plannen denkt te gaan meewerken en of het voorstander is van een besloten extreem rijke gemeenschap.

PvdA en CDA wijzen er ook op dat na het bezoek van een raadscommissie aan het eiland maximale inzet van het college voor de daar wonende huurders ie gevraagd. Die is ook toegezegd. De fracties willen nu dan wel eens weten hoe dat dan tot nu toe is gebeurd.

Ook bij de ChristenUnie zijn de plannen verkeerd gevallen. “Wij willen niet dat bepaalde bevolkingsgroepen zich afsluiten van de rest van de bevolking”, zegt fractievoorzitter Jacqueline Koops. “We vormen met elkaar een gemeenschap, in samenhang, en zijn voor elkaar verantwoordelijk. Een ‘gated community’ is niet wat wij voor ogen hebben voor het eiland. Maar er wordt al lange tijd op een Nota van Eisen gewacht en de huidige bewoners verkeren in onzekerheid. Daar moet snel een eind aan komen. De plannen voor een gated community zullen wij zeker niet steunen.”

Lees ook:Pols: bestaande uitgangspunten leidraad voor ontwikkeling Amsteleiland
Lees ook:Sloop op Amsteleiland leidt tot onrust onder bewoners
Lees ook:Klachten villa-bewoners bij NTC genegeerd
Lees ook:ChristenUnie heeft ‘Geloof in Amstelveen’
Lees ook:Gemeente houdt regie bij ombouw KPMG

20 reacties op “Verzet in gemeenteraad tegen Amsteleiland voor miljardairs

  1. Hans van der Liet

    En wanneer gaat de christenunie al die moslima’s achter de geraniums vandaan halen die daar zich afzonderen van de samenleving? Jeetje zeg, mag een miljardair effe zelf uitmaken of-ie tussen het gemene volk wil wonen of niet? Zal effe lekker worden dat de CU bepaalt of bepaalde bevolkingsgroepen zich mogen afsluiten van de samenleving of niet. Ze dokken al genoeg belasting, mogen ze dan zelf weten waar ze gaan wonen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    Op Rottemeroog is vast nog wel plaats voor enkele rijke stinkerds! En voor hen is het natuurlijk dan ook verboden om de vaste wal te betreden.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Interessant, uw haat tegen mensen die maatschappelijk geslaagder zijn dan uzelf. Uw jaloezie kunt u maar moeilijk verbergen, zo blijkt.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jan Demming

    Niet iedereen die rijker is dan ik (en dat zijn er nogal wat) is daarmee ook ‘geslaagd’. Dat kan wat werk of studie betreft misschien wel kloppan, maar iemand die toevallig een grote prijs gewonnen heeft is daarmee niet ‘geslaagder’ dan een armoedzaaier als ik! Hooguit gelukkiger, althans wat geld betreft!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jan Demming

    En als het gewone volk niet naar het rijkeluis eilandje mag komen, dan lijkt het me logisch dat de rijkaards ook niet het land van het gewone volk mogen betreden!

      /   Beantwoorden  / 
  6. frank bikker

    Van mij mogen er 150 miljardairs wonen, maar dan moeten ze wel 52 % belasting betalen. En het niet wegsluizen met allerlei leuke (nog net binnen de wet) constructies via de Kanaaleilanden!!
    Onze door God (in ieder geval dat zeggen ze zelf)gegeven monarchie moet dus eerst even langs het belastingkantoor gaan voordat ze toegang krijgen tot die door zware metalen vervuilde veenmoerasje.

      /   Beantwoorden  / 
  7. frank bikker

    sorry aanw. vnw. laatste zin moet zijn dat.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Hans van der Liet

    Sterker nog: weg met de monarchie. Dat is niet meer van deze tijd. In een ware democratie kiest het volk het staatshoofd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Tjeempie, de vlag (geen oranje) in top. Hans, we zijn het voor 300% met elkaar. Het instituut monarchie moet acuut gedumpt worden. En die mensen hebben dan alle vrijheid net als de rest van de inwoners van Nederland.

        /   Beantwoorden  / 
  9. Onno

    Kijk hier een krantenstukje uit 2006……. lekker geslapen PVDA en CDA ???????

    Enkele jaren geleden verkocht projectontwikkelaar Dahl het eiland in de Amstel aan Imca Vastgoed, de onderneming van Erik de Vlieger, die het voor watersport had willen inrichren. Vorig jaar kwam het in handen van ontwikkelaar Maeyveld, die – evenals Dahl – lijkt te mikken op de doelgroep die zich luxe huizen kan permitteren. De eerste projectontwikkelaar wilde het gebied verdelen in kleine eilandjes, met daartussen water, en op elk ervan één bungalow. Op een van de eilandjes zouden een paar geschakelde woningen komen.

    Overigens staan er al vijf woningen. Wat daarmee gaat gebeuren is onduidelijk. Volgens de gemeente waren de hoge kosten van sanering van de door de scheepsindustrie vervuilde grond oorzaak van het afhaken van diverse projectontwikkelaars in het verleden. Maar Dahl verklaarde destijds dat ook de bestuurlijke en ambtelijke stroperigheid in Haarlem en Amstelveen er debet aan waren.

    Het Amsteleiland is een enclave in de Amstel, ligt op Amstelveens grondgebied, maar is alleen bereikbaar via Ouder-Amstel. Beide gemeenten hebben intensief overleg gevoerd over de herontwikkeling. Afgesproken is dat elk van de twee de helft van de woningen zal toewijzen. Ze zijn bestemd voor (goed gesitueerde) mensen die rust zoeken of op het water willen wonen. Beide groepen moeten volgens de nota worden bediend. De kleine jachthaven die er nu ligt kan in het nieuwe concept volgens de gemeente ‘geen openbaar karakter behouden.’ Kortom: die moet verdwijnen.

    De gemeenten gaan ook overleg voeren met de Dorpsraad Nes aan de Amstel. Er komt een inloopavond waar belangstellenden informatie kunnen krijgen. De resultaten van de participatie worden samen met de concept nota aan de gemeenteraad voorgelegd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Roeland Smits (raadslid)

      Beste Onno,
      Amusant om ons van slapen te betichten, maar onjuist. Je citeert een hele passage uit de Nota van Uitgangspunten. Wat Siegmann en ik van B&W willen weten, is of de plannen van Qlinker Vastgoed passen binnen hetgeen in die NvU is vastgelegd. Als je het nieuwsberichtje van Johan Bos goed had gelezen, had je dat kunnen weten. Niks slapen dus, klaarwakker!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Onno

        Graag gedaan… Maar als je de passage leest uit de NvU, dan is er blijkbaar al eerder overleg geweest tussen diverse partijen en dan weet je ook wat er speelt. “voor goed gesitueerde mensen , luxe huizen , bungalows op eilanden …”

          /   Beantwoorden  / 
      2. frank bikker

        Eindelijk eens iemand van de raad of het bestuur.
        Meestal verwaardigen ze zich niet om ergens op in te gaan. Ga zo door!!

          /   Beantwoorden  / 
        1. Onno

          Ben er ook blij mee eindelijk eens iemand die de boel wil uitleggen !

            /   Beantwoorden  / 
      3. Roeland Smits (raadslid)

        Beste Onno en Frank,
        Graag gedaan. De kern van mijn bezwaar is trouwens, dat “huizen voor goed gesitueerden” nog wel heel iets anders is dan een “gated community” met appartementen en huizen van tussen de 2 en 6 miljoen, eigen zwembaden, portiers, bewaking etcetera. En verder was er in de oorspronkelijke plannen wel plek voor de huidige huurders, maar in de plannen van Qlinker niet.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Onno

          Maar beste Roeland , een beetje knap huis kost tegenwoordig wel wat en dat het afgesloten is vind ik niet zo raar in deze maatschappij zeker als het zo ver ligt afgelegen van de “bewoonde”wereld.
          Persoonlijk vind ik de oude situatie zoals je die ziet als je langs de amstel fietst een stuk aantrekkelijker,beetje rommelig met wel vol met charme.

            /   Beantwoorden  / 
  10. Jan Demming

    Misschien kan Ziekenhuis Amstelland er ook bij betrokken worden. Daar schijnt namelijk een afdeling te zijn of te komen voor de beter gesitueerden onder ons. Aan hen wordt tegen een vergoeding uiteraard meer aandacht besteed, omdat zij het geld ervoor hebben. Het wordt steeds gekker in ons landje!

      /   Beantwoorden  / 
  11. Hans van der Liet

    Iedereen een Mercedes! De rekening betaalt meneer Demming voor u!

      /   Beantwoorden  / 
  12. Onno

    Wel leuk zo met de verkiezingen in aantocht , opeens al die aandacht voor dit soort onderwerpen.

      /   Beantwoorden  / 
  13. David

    Erik de Vlieger wilde er destijds een watersportcentrum van maken en in de grote loods een fantastisch opgezet kunstproject. Kwalitatieve exposities en ruimtes voor nationale en internationale kunstprojecten. Dat plan heb ik gezien en was onvoorstelbaar goed en bovenal publiekelijk toegankelijk. Toen justitie echter de Vlieger tegen de muur zetten en we weten allemaal dat er na 5 jaar niets van waar bleek te zijn, moest de Vlieger verkopen aan Wind makelaardij. Wind als berucht vastgoedman maakt deze belachelijke ontwikkeling nu. Als de vlieger niet door de overheid was aangepakt en dan vooral door Job Cohen en concorten hadden we allemaal tevreden geweest. Denk daar maar eens over na!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.