Directeur Offenbach verlaat Sportbedrijf

Dave Offenbach. Foto: amstelveenweb.com

Dave Offenbach. Foto: amstelveenweb.com

Directeur Dave Offenbach vertrekt bij Sportbedrijf Amstelveen. Per 1 juli kiest hij weer voor het zelfstandig ondernemerschap en met zijn bedrijf Go Marketing, gespecialiseerd is in sport- en evenementenmarketing, gaat hij door met wat hij noemt zijn passie voor sport, bewegen en vitaliteit. Offenbach heeft 2,5 jaar het Sportbedrijf geleid.

De mededeling kwam op de dag van het sportgala in de Evenementenhal en twee dagen na overleg door de Raad van Toezicht (RvT) met sportwoordvoerders in de gemeenteraad. Vorige keer stond dat overleg in het teken van een conflict binnen het Sportbedrijf. Een aantal personeelsleden klaagde over het beleid de directeur. In een brief aan de Raad van Bestuur schreven de 26 opstandige medewerkers dat het eigenlijk sinds het aantreden van Offenbach nooit goed is gegaan. De Ondernemingsraad wilde op dat bericht geen commentaar geven.

Maar daar heeft het nu allemaal niets meer mee te maken, zegt Offenbach. “Ik heb zelf besloten weg te gaan, over een half jaar. Het is geen besluit van de Raad van Toezicht of zo.” De interne problemen zijn volgens hem opgelost. “De daarbij betrokken FNV heeft aan mij excuses aangeboden.”

Sinds er meer afstand kwam van de gemeente en het Sportbedrijf verder werd verzelfstandigd, zodat het bijvoorbeeld ook buiten Amstelveen commerciële diensten kon aanbieden, ging het  nog slechter, vond een deel van het personeel vorig jaar. Overigens kwam niet het complete personeel in verzet, waren de handtekeningen onder de brief niet te lezen en stonden er geen namen bij. De in feite anonieme brief is doorgezonden aan sportwethouder Peter Bot. Ook die,  noch enig raadslid, was destijds tot commentaar bereid en toonde geen enkele transparantie. Volgens Bot was het hoog oplopende tumult een interne aangelegenheid en zou de gemeente pas ingrijpen als de sport voor inwoners in gevaar zou komen.

 Anoniem

Raad van Toezicht en wethouder verweten destijds de actievoerders hun anonimiteit. De opstandige personeelsleden vonden dat Offenbachs stijl van leiding geven overal weerstand opriep, het managementteam in feite uit elkaar was gespeeld, mede doordat individuele managers langdurig ziek thuis zaten, in de Meerkamp een duidelijke eenheid van medewerkers ontbrak en er een verlammende angstcultuur in de organisatie heerste. Maar er is nu een nieuw en goed functionerend managementteam, zegt Offenbach.

Intussen betekende de verzelfstandiging van het bedrijf wel dat voorheen nogal ambtelijk werkende personeelsleden opeens meer commercieel moesten gaan werken en denken. Dat kan vorig jaar een oorzaak van het conflict zijn geweest tussen ondernemer Offenbach en sommige medewerkers, zeggen ingewijden.

Volgens de Raad van Toezicht, die op zoek gaat naar een opvolger van de directeur, staat het Sportbedrijf aan de vooravond van belangrijke strategische keuzes en veranderingen. Die zijn nodig om ‘het hoge niveau van sportvoorzieningen in de toekomst voor Amstelveen te behouden’, meldt het bedrijf. Dave Offenbach zegt met de tijdige aankondiging van zijn vertrek de organisatie ruimte te willen geven om een geschikte opvolger te vinden.

Uitdagend

“Mijn doel was om mij een aantal jaren voor Amstelveen in te zetten in een maatschappelijke functie”, zegt hij. “In juli ben ik straks drie jaar bij het Sportbedrijf en kijk ik terug op een zeer uitdagende periode. Ik ben trots op het hoge niveau van sportvoorzieningen dat we in Amstelveen hebben bereikt. Als we kijken naar geheel Nederland, realiseren we 5% meer sportparticipatie tegen 19% lagere kosten per inwoner.”

Volgens voorzitter John de Die van de RvT heeft Dave Offenbach met groot enthousiasme en passie gewerkt aan de ontwikkeling van sport in Amstelveen en de verdere professionalisering van het Sportbedrijf. “Onder zijn leiding is verdere invulling gegeven aan maatschappelijke verbinding tussen sport, welzijn, zorg en onderwijs”.

De Raad zei destijds het door de tegenstanders geschetste beeld van de directeur niet te herkennen. “Wij hebben vertrouwen in de wijze van aanpak en handelen van de directeur. Daarbij zijn wij van mening dat de ingezette verandertrajecten noodzakelijk zijn voor een toekomstig gezond Sportbedrijf”, schreef hij aan de gemeenteraad en de wethouder.

 

Lees ook:Dave Offenbach directeur Sportbedrijf
Lees ook:Conflict: medewerkers contra directie Sportbedrijf
Lees ook:Beheer buitensport naar Sportbedrijf
Lees ook:Sport goed en goedkoop in Amstelveen
Lees ook:Sportbedrijf op zoek naar nieuwe directeur

Eén reactie op “Directeur Offenbach verlaat Sportbedrijf

  1. Gerben

    Amstelveen blijft stad in het groen en sportstad!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.