Raadslid Vervenne nazaat van verzetsheld

Walter Vervenne

Walter Vervenne

Familie van VVD-raadslid Walter Vervenne blijkt in oorlogstijd contact te hebben gehad met een gezin waartoe zowel een verzetsheld als een verrader behoorde. Dat openbaarde Het Parool in de jongste 4- en 5-mei bijlage.

Vervenne heeft inmiddels een gesprek gehad met Onno Hennis, die met onder meer hulp van Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) de achtergronden van zijn familie probeerde te achterhalen en daarover op 5 mei sprak in hotel Schiller. Het Amstelveense raadslid schrijft erover op zijn gemeentelijke blog.

Hij werd gebeld door ene Marjan Leunissen-Hennis, die hem in contact bracht met Onno Hennis, nazaat van de tijdens WO 2 gespleten familie. Oom Henk Vervenne van het raadslid blijkt een belangrijke verzetsrol te hebben gespeeld, samen met Antoon Hennis, de opa van Onno. “Mijn oom was een schipper die zand en grind vervoerde op een van de Hennis binnenvaartschepen. Oom Henk was samen met Henk Stoker, de oudste broer van mijn moeder, onze voogd vanaf 11 februari 1948”, meldt Walter Vervenne, die aan de speurende Onno veel wetenswaardigheden kwijt kon. “Het laatste jaar van de oorlog woonde, ondergedoken, mijn tante Marie met drie kinderen bij ons in. Vanaf je vijfde jaar kun je heel veel gebeurtenissen je goed herinneren. Duitse soldaten marcheerden eerst nog voorbij in de Planciusstraat en daarna Canadezen die feest vierden.”

Walter Vervenne: “Henne jr. Hennis, als bedrijfsleider, heeft vanaf mei 1940 voor de Duitsers zand en grind vervoerd. Maar – naan later bleek – ook voor ten eigen bate verkocht. Hij werd mede hiervoor ergens midden 1942 ontslagen door de eigenaren van het bedrijf. De oude Henne Hennis, zijn vader, bezat de helft van de onderneming. Vanaf dat moment nam zijn broer Antoon de bedrijfsvoering van het bedrijf over. Direct na 6 juni 1944 en het geloof dat Duitsland de oorlog zou gaan verliezen kwamen er meer verzetsgroepen in actie waaronder de groep Admiraal. Hun specialiteit was door de Engelsen gedropte wapenzendingen op te halen en onder het zand en grind te vervoeren naar west Nederland. Antoon de bedrijfsleider van de schepen en mijn oom Henk de schipper namen deze wapen transporten voor hun rekening.”

 

“Henne jr. Hennis werd kort na de bevrijding in hotel Schiller gearresteerd en is ook veroordeeld. Zijn broer en opvolger Antoon kreeg later postuum het Verzetsherdenkingskruis.”

 

Het schijnt op 5 mei een gezellige boel daar in Hotel Schiller te zijn geweest. Behalve veel leden van de Hennis-familie, onder wie minister Jeanine Plasschaert-Hennis met echtgenoot, waren ook Walters neef Wout A. Vervenne (oud-voorzitter van de VVD in Haarlemmermeer), veel mensen van als verzetskrant begonnen Het Parool en Jon Cohen er.

 

 

 

Lees ook:Koninklijk lintje voor scheidend raadslid Vervenne
Lees ook:Tabak pakt weekendvuil winkelcentra aan
Lees ook:VVD-er Walter Vervenne scoort met voorkeursactie
Lees ook:Onno Wesseling bij Venstra
Lees ook:Pols: bestaande uitgangspunten leidraad voor ontwikkeling Amsteleiland

6 reacties op “Raadslid Vervenne nazaat van verzetsheld

  1. Frank Bikker

    Ik ben afstammeling van het beroemde geslacht der Bickers. Die hebben er voor gezorgd dat we een Gouden Eeuw hebben gehad. 🤡

      /   Beantwoorden  / 
    1. Olaf Oomes

      En waar ging het dan precies fout Frank?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Totdat er een mejuffrouw Magdelena Oomes introuwde . Die werd weduwe in 1762 , van verdriet werd zij krankzinnig en joeg het hele familiekapitaal er doorheen, voordat haat kinderen kans zagen haar op te laten nemen in het dolhuis in 1766.🤡

          /   Beantwoorden  / 
        1. Olaf Oomes

          Tja Frank, vrouwen en geld ………..

          Overigens kan ik als genealoog nog melden dat Magdelena geen familie van mij was, maar dit terzijde.

            /   Beantwoorden  / 
    2. Tinus Trekveer

      bicker = argue about petty and trivial matters.

      Daar is dan alles mee gezegd.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

    “Raadslid Vervenne nazaat van verzetsheld.” Ja, en? Wat is hier bijzonder aan?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.